Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pred šlágrom v Káhire prišlo o život 25 ľudí

Nedeľňajší šláger 20. kola najvyššej egyptskej futbalovej súťaže medzi Zamalekom a tímom Enppi mal krvavú predohru.

09.02.2015 18:00
debata

Po fanúšikovských nepokojoch, ktorých príčina nie je stále úplne jasná, zahynulo podľa najnovších informácií 25 ľudí. Napriek tomu stretnutie prvého a druhého tímu tabuľky odohrali a skončilo sa remízou (1:1).

Podľa dostupných informácií sa fanúšikovia Zamaleku chceli dostať na káhirský štadión Air Defense bez vstupeniek. Na Facebooku uviedli priaznivci Zamaleku, ktorí sú známi aj pod prezývkou „bieli jazdci“, že násilnosti sa začali po tom, ako pre nich na štadióne nechali len jeden úzky vchod. Ľudia sa začali strkať, polícia odpovedala zásahom slzným plynom a streľbou. Niektorých ľudí ušliapali, ostatní prišli o život v bitkách s políciou.

Incidenty na futbalových zápasoch v Egypte nie sú výnimočným javom. Najväčšia tragédia sa stala pred troma rokmi v Port Saide, keď o život prišlo 74 ľudí. Odohrala sa tesne po zápase Al Masrí – Al Ahlí. Stovky výtržníkov vnikli na hraciu plochu, zapálili štadión, napadli hráčov i príslušníkov polície. Okrem mŕtvych viac ako tisíc fanúšikov utrpelo rôzne zranenia.

Po tejto tragédii na začiatku februára 2012 nemohli v Egypte chodiť fanúšikovia na futbalové zápasy. Egyptská futbalová asociácia (EFA) čiastočne uvoľnila tento zákaz len v závere minulého roka. Ministerstvo vnútra aj vzhľadom na nestabilnú bezpečnostnú situáciu v krajine plánovalo obmedziť počet divákov v stretnutí na 10-tisíc. Fanúšikovské skupiny sú v Egypte silno spolitizované a bežne sa dostávajú do konfliktov s políciou.

Doteraz najväčšie futbalové nešťastie v histórii si vyžiadalo 318 obetí po strete fanúšikov na Národnom štadióne v Lime 24. mája 1964. Besnenie nastalo po tom, čo v súboji olympijskej kvalifikácie Peru – Argentína uruguajský rozhodca Pazos neuznal domácim vyrovnávajúci gól.

Na africkom kontinente sa najväčšia tragédia odohrala 9. mája 2001. Na štadióne v Akkre v Ghane začali po ligovom zápase tímov Hearts of Oak a Kumasi Ashanti Kotoka fanúšikovia hosťujúceho tímu hádzať na hraciu plochu fľaše a demolovať sedadlá. V snahe zabrániť šíreniu násilností polícia uzavrela brány štadióna a začala do 45-tisícového davu strieľať granáty so slzným plynom. V panike ušliapali 127 ľudí a stovky ďalších sa zranili.

V Európe sa oficiálne najväčšia dráma s 96 mŕtvymi stala 15. apríla 1989 na štadióne Hillsborough v Sheffielde, kde v prvých minútach semifinále Anglického pohára FC Liverpool – Nottingham Forest vpustili usporiadatelia do už zaplneného hľadiska 4000 liverpoolských fanúšikov bez vstupeniek. Neoficiálne až 340 divákov zomrelo v zmätkoch a tlačenici v dave na moskovských Lužnikách 20. októbra 1982 v zápase Pohára UEFA Spartak Moskva – Haarlem. Úrady priznali 67 mŕtvych.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #násilie #Káhira #tragédia