Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Divočina v Afrike. Postup Ghany do finále zatienili výtržnosti fanúšikov

Futbalisti Ghany zdolali v semifinále Afrického pohára národov domácu Rovníkovú Guineu 3:0 a postúpili do nedeľňajšieho finále, v ktorom sa stretnú s Pobrežím Slonoviny.

05.02.2015 23:03 , aktualizované: 06.02.2015 08:51
debata
zväčšiť Rozvášnených fanúšikov sa snažili upokojiť aj... Foto: Reuters, AMR ABDALLAH DALSH
Fanúšikovia, Ghana, Rovníková Guinea Rozvášnených fanúšikov sa snažili upokojiť aj pomocou policajnej helikoptéry.

Duel v Malabo v závere asi na polhodinu prerušili kvôli vyčíňaniu fanúšikov. Tí vnikli na atletickú dráhu pri hracej ploche.

Prvý gól padol v závere prvého polčasu. Vo 42. minúte vybiehajúci brankár Felipe Ovono z Guiney fauloval Kwesiho Appiaha a nariadenú penaltu premenil Jordan Ayew. V nadstavenom čase prvého dejstva udrela Ghana ešte raz, keď rýchly brejk zakončil Wakasi Mubarak a postaral sa o 1500. gól v histórii turnaja.

Nepriaznivý výsledok neuniesli domáci fanúšikovia, ktorí zasypali hráčov súpera odpadkami a Ghančania museli odísť do šatní pod ochranou policajných štítov. Výber trénera Avrama Granta sa ale nenechal rozhodiť a po prestávke vedenie kontroloval. V 75. minúte navyše pridal ďalší gól kapitán André Ayew a tretím gólom sa dotiahol na prvé miesto tabuľky strelcov.

„Je fantastické byť vo finále, špeciálne s týmto tímom Ghany. Pred šampionátom nám nikto nedával žiadnu šancu. Každý spomínal predovšetkým iné mužstvá, ale napokon sme vo finále my a chceme vyhrať trofej,“ povedal po stretnutí tréner Ghany Avram Grant pre oficiálnu stránku Africkej futbalovej konfederácie.

zväčšiť Futbalisti Ghany opúšťali trávnik pod... Foto: Reuters, AMR ABDALLAH DALSH
Ghana, futbal Futbalisti Ghany opúšťali trávnik pod policajnými štítmi.

V závere ešte skomplikovali zápas priaznivci Ghany, ktorí vybehli na atletickú dráhu za jednou z bránok, pretože do nich domáci fanúšikovia hádzali plastove fľaše. Rozhodcovia zápas prerušili a hrať sa začalo až po tom, čo bezpečnostná služba odviedla priaznivcov tunelom pre hráčov. Organizátori museli tiež upratať odpadky z trávnika, s čím im pomáhali aj niektorí futbalisti.

„Najprv som nevedel, čo sa presne deje. Všimol som si v hľadisku nejaké náznaky násilia. Nemôžem povedať, že sa ma to netýkalo. Najdôležitejšie pre mňa v tej chvíli bolo zabezpečiť bezpečnosť pre mojich chlapcov,“ cituje Granta portál goal.com.

Situáciu sa snažil upokojiť aj kapitán domáceho výberu Emilio Nsue tým, že sa ospravedlnil všetkým zainteresovaným za vzniknutý škandál. „Nikdy som nehral pred tribúnami, na ktorých sa dialo niečo podobné. Rád by som sa ospravedlnil v mene svojho tímu. Bol to zvláštny zážitok. Takto som sa nikdy predtým necítil,“ povedal hráč anglického FC Middlesbrough.

Ghana si zahrá o prvý titul po 33 rokoch, hoci na posledných štyroch šampionátoch došla zakaždým medzi najlepšie štyri mužstvá turnaja. V rokoch 2008, 2012 a 2013 však vypadla v semifinále a v roku 2010 prehrala vo finále s Egyptom. Proti Pobrežiu Slonoviny bude usilovať o štvrtý triumf, jej súper doteraz zaznamenal jediný úspech v roku 1992.

Guineu čaká sobotňajší súboj o bronz s Demokratickou republikou Kongo, semifinálovou účasťou si však vylepšila maximum, ktorým bolo štvrťfinále z roku 2012. Na majstrovstvách pritom pôvodne nemala vôbec štartovať, pretože ju z kvalifikácie bola pre neoprávnený štart vyradili. Potom však prevzala dejisko po Maroku, ktoré sa ho vzdalo kvôli obavám z epidémie eboly.

Namále navyše mali domáci aj vo štvrťfinále s Tuniskom, kde vyrovnali až po kontroverznej penalte v nadstavenom čase. Rozhodcu Rajindraparsada Seechurna, ktorý pokutový kop nariadil, neskôr africká konfederácia potrestala polročným zákazom činnosti a vyradila ho z listiny medzinárodných rozhodcov.

Africký pohár národov:
MALABO
Ghana – Rovníková Guinea 3:0 (2:0)
Góly: 42. a 75. J. Ayew (prvý z pok. kopu), 45.+ Wakaso

Zostrih semifinálového zápasu

Ďalší program:
Sobota 7. februára:
O 3. miesto: 17:00 Rovníková Guinea – Demokratická republika Kongo.
Nedeľa 8. februára:
Finále: 20:00 Ghana – Pobrežie Slonoviny

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalová reprezentácia Pobrežia Slonoviny #futbalová reprezentácia Ghany #Africký pohár národov #futbalová reprezentácia Rovníkovej Guiney