Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po zápase mu gratulovali Donadoni aj Crespo. Haraslín ochutnal San Siro

Pred ôsmimi rokmi si atmosféru jedného z najslávnejších futbalových štadiónov sveta užil z tribúny. Cez víkend ju nasal priamo z trávnika.

02.02.2015 17:34
Lukáš Haraslín Foto: ,
Lukáš Haraslín.
debata

Slovenský futbal sa pýši ďalším hráčom so štartom v jednej z elitných súťaží sveta. Náročnosť talianskej Serie A okúsil talentovaný Lukáš Haraslín. Útočník Parmy si odkrútil debut na San Sire, kde so spoluhráčmi čelil milánskemu AC. „Už deň vopred mi tréner Roberto Donadoni avizoval, že sa možno dostanem na trávnik. Zrejme aj preto som bol pred zápasom vcelku nervózny. Po prvých krokoch na ihrisku však zo mňa všetok stres opadol,“ vravel po prehre 1:3 stále len osemnásťročný futbalista.

Šanca rodáka z Bratislavy prišla v 77. minúte zápasu. S akými slovami ho naň poslala legenda talianskeho futbalu? „Donadoni mi pri postrannej čiare vravel, aby som si zachoval pokoj a nebál sa. Po zápase mi zas zagratuloval k dobrému výkonu a vyslovil prianie, nech pokračujem v nastolenom trende. Milé slová som si prečítal aj v mnohých esemeskách – od rodiny i známych. Ale aj od Hernana Crespa, ktorý vedie v Parme juniorský tím,“ prezradil Haraslín, ktorý sa stal po Marekovi Hamšíkovi druhým najmladším Slovákom so štartom v talianskej lige.

Pozitívne ohlasy na vlastný výkon si mohol odchovanec Slovana prečítať na druhý deň aj v talianskej tlači. Denník Gazzetta dello Sport mu udelil známku 6. Vyššiu dostala len dvojica jeho spoluhráčov.

„Na to, že som odohral svoj prvý zápas v seniorskom tíme Parmy, som so svojím výkonom spokojný,“ uviedol Haraslín, ktorý si San Siro užil aj v úlohe diváka. „V roku 2007 som ako víťaz bratislavského Milan kempu cestoval na zápas AC s Parmou. Z trávnika sa mi však páčil štadión o čosi viac.“

Premiéru v talianskej lige bude najlepšiemu strelcovi parmskej juniorky (sedem gólov) pripomínať dres stopéra Alexa. Brazílčana, ktorý v minulosti pôsobil v londýnskej Chelsea i Paríži St. Germain.

„Nepatrí medzi mojich obľúbených hráčov, chcel som však mať na výnimočný okamih nejakú pamiatku. Vzácnejším by bol pre mňa dres Cristiana Ronalda, ktorého spomedzi hviezd najviac obdivujem,“ pousmial sa hráč, ktorý prestúpil do Talianska pred dvomi rokmi.

Za ten čas sa na neho už nalepila taliančina. S dorozumievaním nemá najmenší problém. Dôležitú úlohu pri Haraslínovom príchode na Apeninský polostrov zohral Pavol Bajza – slovenský brankár v drese Parmy.

„Je príjemné, že mám v cudzine vedľa seba krajana. Najmä v začiatkoch mi bol veľkou oporou. Sme spolu takmer každý deň,“ pochvaľuje si rýchly a technicky zdatný krídelník. Parme patrí po 21. kole najvyššej súťaže posledná priečka. Od záchrany ju delí už desať bodov.

„Napriek tomu všetci veríme, že si medzi elitou zahráme aj na budúci rok. Kvalitu na to máme. V prípade, že by sa nám to nepodarilo, zavládlo by v meste veľké sklamanie. Napokon, fanúšikovia od nás očakávajú omnoho viac,“ povzdychol si Haraslín.

Niet divu. Veď v lanskej sezóne obsadil klub výborné šieste miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Haraslín #FC Parma