Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sťahovanie národov. Do Afriky mieria hviezdy z Európy

V hre je trón pre kráľa afrického futbalu. Boj oň však bude mať výrazný európsky podpis. Zatiaľ čo futbaloví tréneri v Európe hromžia, fanúšikovia v Afrike sa radujú. Na Africký pohár národov znovu mieria desiatky hviezd z popredných európskych líg.

16.01.2015 12:00
Yaya Touré Foto:
Yaya Touré v drese Pobrežia Slonoviny bude jednou z najväčších hviezd Afrického pohára národov.
debata

Klubové dresy si vymenia za reprezentačné a budú hájiť česť svojich krajín na prestížnom turnaji. „Je našou povinnosťou nasadnúť do lietadla a odviesť pre reprezentáciu maximum. Na povinnosti v klube budeme myslieť neskôr,“ vraví Kolo Touré, hviezdny obranca Pobrežia Slonoviny a Liverpoolu.

Veľké sťahovanie afrických futbalistov na kontinentálny šampionát znamená pre mnohé kluby veľký problém. Napokon, Rovníková Guinea, dejisko turnaja, privíta takmer 250 futbalistov pôsobiacich v Európe. Pred dvomi rokmi ich cestovalo na africký futbalový karneval približne 170.

Unikátnym príkladom je tohto roku Senegal, ktorý má v 23-člennom kádri len legionárov zo starého kontinentu (najmenšie zastúpenie hráčov z Európy má Južná Afrika – 5). „Do zlej situácie sa dostanú najmä malé kluby. Tie nemajú dostatok peňazí na to, aby zaplatili množstvo kvalitných hráčov. Preto je pre ne problematický odchod jednej či dvoch opôr,“ tvrdí ghanský stredopoliar Michael Essien.

Už tradične silné zastúpenie má francúzska Ligue 1, s významými absenciami sa musia vyrovnať aj mnohé špičkové kluby z anglickej Premier League. Manchester City prišiel o jedného zo svojich najdôležitejších hráčov – Yayu Tourého. Štvornásobnému najlepšiemu hráčovi Afriky bude robiť spoločnosť v drese Pobrežia Slonoviny aj Wilfied Bony, ktorý sa anglickému majstrovi upísal len pred niekoľkými dňami a s 25 miliónmi libier sa stal najdrahším africkým futbalistom v dejinách.

Zastúpenie medzi ligami, ktoré vyšlú na Africký pohár niektorého z futbalistov, má aj slovenská najvyššia súťaž. V guinejskom drese nebude chýbať Seydouba Soumah. Útočník majstrovského Slovana Bratislava patrí k najväčším hviezdam svojho tímu. S piatimi gólmi (dva z pokutových kopov) sa stal druhým najlepším strelcom kvalifikácie. Za Jonathanom Pitroipaom z Burkiny Faso zaostal o jediný presný zásah.

Zaujímavosťou je, že Európania dominujú aj na lavičkách šestnástich účastníkov záverečného turnaja. Sedia na dvanástich z nich (piati sú Francúzi). Africkým trénerom sa pýšia len v Juhoafrickej republike, Demokratickej republike Kongo a Zambii. Domácim by mali pomôcť skúsenosti Argentínčana Estebana Beckera.

Už pred štartom šampionátu je isté, že na africký futbalový trón zasadne nový šampión. Obhajca trofeje z Nigérie totiž pohorel v kvalifikácii. Najväčšími favoritmi na majstrovský titul sú Pobrežie Slonoviny, Ghana či Alžírsko, ktoré sa na minuloročných majstrovstvách sveta predralo do osemfinále (ako jediné spomedzi účastníkov Afrického pohára národov).

Zloženie základných skupín
A-skupina: Rovníková Guinea, Burkina Faso, Gabon, Kongo
B-skupina: Zambia, Kapverdy, DR Kongo, Tunisko
C-skupina: Ghana, Alžírsko, JAR, Senegal
D-skupina: Pobrežie Slonoviny, Guinea, Kamerun, Mali

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Africký pohár národov