Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezabudnuteľný strelecký rok ocenený treťou Zlatou loptou

Cristiano Ronaldo mal 22 rokov, keď sa prvý raz objavil v nominácii na Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu na svete. O rok neskôr v sezóne 2008 ju už získal. Dnes už má rodák z portugalského Funchalu na ostrove Madeira v zbierke tri Zlaté lopty a to ešte nedovŕšil tridsiatku (nar. 5. 2. 1985).

13.01.2015 07:49
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Najnovší prírastok do vitríny slávy získal v konkurencii argentínskeho loptového virtuóza Lionela Messiho a podľa mnohých najväčšej osobnosti tímu majstrov sveta z Nemecka – brankára Manuela Neuera. Napriek tomu zvíťazil a to úplne suverénne. Od trénerov a kapitánov reprezentačných tímov, a tiež vybraných zástupcov médií, dostal viac hlasov ako Messi a Neuer dokopy.

„Bol to pre mňa nezabudnuteľný rok. Každý gól, každý kontakt s loptou, každá víťazná radosť. Ďakujem všetkým, ktorí za mňa hlasovali,“ vravel Cristiano Ronaldo na pondelkovom galavečere svetového futbalu v Zürichu. „Vždy som túžil stať sa najlepším. Teraz mám tri Zlaté lopty a nemôžem tomu uveriť. Zároveň si však jasne uvedomujem, že toto nesmie byť koniec. Chcem ďalšie,“ reagoval staronový futbalový kráľ pre svetové agentúry.

Cristiano Ronaldo nastúpil v roku 2014 v drese Realu Madrid a portugalskej reprezentácie v 60 zápasoch, v ktorých nastrieľal 61 gólov a pridal 22 asistencií. Dosiahol bilanciu, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani elitný útočník hokejovej NHL. Stal sa najlepším strelcom Ligy majstrov (17 gólov je historický rekord), aj najvyššej španielskej súťaže. S Realom Madrid sa tešil z triumfu v Lige majstrov, španielskom aj európskom Superpohári a na sklonku roka aj na svetovom šampionáte klubov. Nevyšli mu iba majstrovstvá sveta s reprezentáciou Portugalska, ktorá v Brazílii vyhorela. Možno aj preto, že Ronaldo nebol stopercentne fit a nemal pri sebe takú hráčsku kvalitu ako v Reale Madrid.

„Zlatá lopta pre Ronalda je zároveň veľké ocenenie aj pre Real Madrid. Nepochybujem o tom, že bude naďalej tvrdo pracovať na tom, aby získal Zlatú loptu aj po štvrtý raz. On je presne typ hráča, ktorý chce vždy a všade prekonávať rekordy,“ povedal na adresu Cristiana Ronalda prezident Realu Madrid Florentino Pérez.

Cristiano Ronaldo si v súvislosti so ziskom prestížneho ocenenia spomenul aj na svoje nemenej úspešné obdobie v Manchestri United. Klub z Old Traffordu opustil v roku 2009 ako 24-ročný, ale nikdy nezabudne na slová sira Alexa Fergusona, ktorý ho už vtedy považoval za najlepšieho na svete.

„Hovorieval mi, aby som neustále na sebe pracoval a zlepšoval sa. Len táto cesta vedie k úspechu. Cristiano, si najlepší, a o zvyšok sa nestaraj,“ nabádal svojho času Ferguson Ronalda k vyššiemu sebavedomiu. „Bol to fantastický tréner a veľmi mi chýba. Na druhej strane, podpísal som dlhodobú zmluvu v Madride a akákoľvek ďalšia moja futbalová motivácia sa spája len s Realom Madrid. V Španielsku chcem získať ešte niekoľko trofejí, vrátane ďalšej Zlatej lopty,“ vyhlásil Cristiano Ronaldo podľa serveru Goal.

Prvá desiatka v hlasovaní ankety Hráč roka podľa FIFA: 1. Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid) 37,66 %, 2. Lionel Messi (Arg./FC Barcelona) 15,76, 3. Manuel Neuer (Nem./Bayern Mníchov) 15,72, 4. Arjen Robben (Hol./Bayern Mníchov) 7,17, 5. Thomas Müller (Nem./Bayern Mníchov) 5,42, 6. Philipp Lahm (Nem../Bayern Mníchov) 2,90, 7. Neymar (Braz./FC Barcelona) 2,21, 8. James Rodríguez (Kol./Real Madrid) 1,47, 9. Toni Kroos (Nem./Real Madrid) 1,47, 10. Ángel Di María (Arg./Manchester United) 1,29

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #zlatá lopta FIFA #Zlatá lopta #Zlatá lopta FIFA 2014