Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na futbalovom tróne naďalej sedí Cristiano Ronaldo

Je Cristiano Ronaldo najlepším hráčom všetkých čias? Dominuje svetovému futbalu aspoň v poslednej dekáde? Ťažko povedať, názory expertov i fanúšikov sa rôznia. Rozhodne je však najlepším futbalistom ostatných dvoch rokov.

12.01.2015 20:14 , aktualizované: 20:43
debata (1)
Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters, RUBEN SPRICH
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo.

Portugalská hviezda sa totiž druhýkrát v rade dočkala najprestížnejšieho individuálneho ocenenia. Na galavečere v Zürichu si prebrala Zlatú loptu pre najlepšieho futbalistu roka 2014. „Vždy som chcel byť najlepší na svete. Získať Zlatú loptu trikrát je niečo unikátne. Verím však, že nie je posledná,“ vyhlásil staronový futbalový kráľ.

V ankete Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a francúzskeho magazínu France Football tromfol Manuela Neuera i dlhoročného rivala Lionela Messiho. V hlasovaní o tom rozhodli novinári spolu s kapitánmi a trénermi reprezentačných tí­mov.

„Z trojice finalistov si trofej zaslúžil najviac. Jeho štatistiky boli v minulom roku neuveriteľné,“ vyhlásil Michel Salgado, niekdajší obranca Realu Madrid. „Nastrieľal toľko gólov, že to ani nie je normálne. Pokojne by mohol konkurovať strelcom v NHL. Je to fenomén,“ pridal sa bývalý český futbalista Vladimír Šmicer.

Hviezda Realu Madrid ohúrila vlani svet neuveriteľnou gólovou potenciou. Z presného zásahu sa tešila 61-krát, na ďalších 22 gólov spoluhráčom prihrala. Najmä vďaka výkonom čoskoro 30-ročného kanoniera si Real užil sezónu ako z rozprávky. Fanúšikov potešil ziskom štyroch trofejí. Triumfoval v Lige majstrov, európskom i španielskom Superpohári, taktiež na klubových majstrovstvách sve­ta.

Ronaldo ovládol individuálne štatistiky Ligy majstrov i španielskej ligy. V najlepšej klubovej súťaži planéty sa dočkal rekordu, keď súperových brankárov prekonal sedemnásťkrát. „Ak je Messi najlepším hráčom planéty, Ronaldo je najlepší v celom vesmíre,“ vyhlásil pred časom o svojom krajanovi tréner José Mourinho.

Kapitán portugalskej reprezentácie zasadol na trón pre najlepšieho hráča po tretí raz. Predtým triumfoval v rokoch 2008 a 2013. Zaradil sa tak do spoločnosti Johana Cruyffa (1971, 1973, 1974), Michela Platiniho (1983, 1984, 1985) a Marca van Bastena (1988, 1989, 1992).

Rekordérom ankety je naďalej Lionel Messi, ktorý triumfoval štyrikrát.

Víťazi ankety

  • Futbalista roka: Cristiano Ronaldo (Portugalsko / Real Madrid)
  • Futbalistka roka: Nadine Kesslerová (Nemecko / Wolfsburg)
  • Tréner roka (mužský tím): Joachim Löw (Nemecko / reprezentácia Nemecka)
  • Tréner roka (ženský tím): Ralf Kellermann (Nemecko / Wolfsburg)
  • Gól roka: James Rodriguéz (Kolumbia / Real Madrid)
  • Jedenástka roka: Manuel Neuer (Nem. / Bayern Mníchov) – Sergio Ramos (Špa. / Real Madrid), Thiago Silva, David Luiz (obaja Bra. / PSG), Philipp Lahm (Nem. / Bayern) – Andrés Iniesta (Špa. / FC Barcelona), Toni Kroos (Nem. / Real), Angel Di María (Arg. / Manchester United) – Cristiano Ronaldo (Por. / Real), Lionel Messi (Arg. / Barcelona), Arjen Robben (Hol. / Bayern).
  • Cena prezidenta FIFA: Hiroši Kagawa (Japonsko)
  • Cena Fair play: Dobrovoľníci na MS v Brazílii

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Zlatá lopta #Medzinárodná futbalová federácia FIFA