Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuer útočí na ďalšie zlato. Zdolá Ronalda?

Zvíťazia skvelé brankárske zákroky nad výnimočnými streleckými schopnosťami? Alebo opäť zasadne na trón útočné eso?

12.01.2015 09:00
Manuel Neuer Foto: ,
Manuel Neuer.
debata

Futbalový svet bude v pondelok večer oslavovať nového (či staronového) kráľa. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oznámi na galavečere v Zürichu meno držiteľa Zlatej lopty za rok 2014. Do finále sa dostala trojica Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Manuel Neuer.

Najvážnejším kandidátom na víťazstvo je zrejme Portugalčan. Obhajca trofeje z vlaňajška má za sebou výnimočný rok. Nastrieľal v ňom 61 gólov a Realu Madrid pomohol k zisku štyroch trofejí – vrátane triumfu v Lige majstrov. „Nevidím dôvod, prečo by nemal vyhrať. Ronaldo bol opäť najlepší,“ vyslovil názor niekdajší kanonier anglickej reprezentácie Alan Shearer, ku ktorému sa pridali ďalšie osobnosti vrátane Garetha Bala či Ruuda Gullita.

Ronaldovým najväčším súperom tentoraz nie je Lionel Messi. Argentínčan, ktorý je so štyrmi Zlatými loptami rekordérom ankety, nedotiahol vlani Barcelonu ani k jednej trofeji. Zadarilo sa mu však na reprezentačnej úrovni. Svoju krajinu doviedol s kapitánskou páskou na ruke do finále majstrovstiev sveta v Brazílii. Napriek tomu, že získal ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja, mnohí s týmto rozhodnutím nesúhlasili.

„Messi je fenomén. Spomínam si, že na svetovom šampionáte som videl deti v jeho drese s číslom desať nespočetne veľa krát. S jeho menovkou dokonca pobehovali aj brazílski tínedžeri,“ uviedol pre oficiálnu stránku FIFA legendárny Alessandro del Piero, pre ktorého je však najväčším favoritom na prvenstvo Manuel Neuer.

Nemecký brankár bol jedným z kľúčových mužov národného tímu na ceste za titulom majstra sveta. Navyše, Bayernu pomohol k obom trofejám na domácej scéne. „Neuer ponúka nový pohľad na brankára. Okrem brankárskych úloh skvele plní aj rolu stopéra. Jeho práca s nohami je obdivuhodná,“ tvrdí Del Piero.

Ak by Neuer zvíťazil, stal by sa len druhým brankárom v histórii s titulom pre najlepšieho hráča roka. Pridal by sa k ruskému velikánovi Levovi Jašinovi, ktorý uspel v roku 1963.

Okrem hlavnej kategórie vyhlási FIFA aj mená najlepšej futbalistky, trénera (v ženskej i mužskej kategórii) či strelca najkrajšieho gólu za minulý rok.

Kandidáti na Zlatú loptu

Cristiano Ronaldo
Krajina: Portugalsko
Klub: Real Madrid
Vek: 29 rokov
Víťaz Zlatej lopty: 2008 a 2013
Úspechy v roku 2014: víťaz Ligy majstrov, MS klubov, európskeho Superpohára a Španielskeho pohára

Lionel Messi
Krajina: Argentína
Klub: FC Barcelona
Vek: 27 rokov
Víťaz Zlatej lopty: 2009, 2010, 2011, 2012
Úspechy v roku 2014: finalista MS

Manuel Neuer
Krajina: Nemecko
Klub: Bayern Mníchov
Vek: 28 rokov
Víťaz Zlatej lopty: nikdy
Úspechy v roku 2014: majster sveta, majster Nemecka, víťaz Nemeckého pohára

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #zlatá lopta FIFA #Lionel Messi #Zlatá lopta #Manuel Neuer