Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA nezakázala v televíznych prenosoch opakovanie ofsajdov

Futbaloví fanúšikovia neprídu pri sledovaní zápasov v televízii o možnosť pozrieť si opakované zábery pri niektorých sporných situáciách.

04.12.2014 20:25
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

Nedávno medializované informácie, že Európska futbalová únia (UEFA) zakázala televíznym spoločnostiam opakovať ofsajdové situácie a televízie nesmú ani graficky vyznačovať postavenie jednotlivých hráčov, čo vyvolalo vlnu ostrej kritiky, nie sú pravdivé. „Každý televízny vysielateľ môže používať zábery podľa vlastného uváženia vrátane opakovania ofsajdových situácií. Televízie majú v rozoberaní postavenia mimo hry voľné ruky,“ cituje portál tvnoviny.sk reakciu zástupcov UEFA.

Viaceré médiá výrok Európskej futbalovej únie o zákaze interpretovali tak, že ofsajdy už nebude možné v priamom prenose overiť. Špekulovalo sa, že dôvodom údajného zákazu mala byť snaha chrániť rozhodcov pred výčitkami za chybné rozhodnutia.

„Takéto odporúčanie Európska futbalová únia nikdy nikomu nedala, teda televíziám ani nikomu inému. Preto sa čudujem vyjadreniam niektorých aj našich komentátorov a zástupcov médií, ktorí si zobrali na mušku UEFA, že je to hlúpe rozhodnutie, dokonca použili slovo cenzúra. Nič také UEFA neurobila, preto ma skutočne rozhnevala mediálna hystéria, ktorá sa rozšírila,“ uviedol v rozhovore pre denník Šport člen výkonného výboru UEFA, bývalý prezident Slovenského futbalového zväzu František Laurinec.

„Podstatou je zlý zdroj základnej informácie. Dotyčný, redaktor, novinár, komentátor alebo tlmočník zle preložil manuál pre televízne prenosy a pre organizáciu zápasov. Na štadiónoch, na ktorých je veľká obrazovka, je zakázané opakovať sporné situácie, platí to už vyše 15 rokov. Každý majiteľ štadióna alebo klub, na ktorého štadióne je veľká obrazovka a premietajú sa na ňu zábery zo zápasov, musí požiadať riadiaci orgán súťaže, teda UEFA, o súhlas. Keď ho obdrží, dostane s ním zároveň pokyny, ako má postupovať, čo môže a čo nemôže. Konkrétne nemôže opakovať sporné situácie. UEFA to vysvetlila pri formulácii tohto zákazu, pretože by to mohlo vyvolať prehnané vášne, prílišné emócie a spustiť davovú psychózu, čo by mohlo ohroziť ľudí na tribúnach. UEFA však nikdy nedala takýto pokyn či odporúčanie pre televízne prenosy. Kto sledoval minulotýždňové duely Ligy majstrov v televízii, musel vidieť, že sa opakovali aj ofsajdové situácie. Čakal by som, že sa ľudia, ktorí vyvolali hystériu, ospravedlnia verejnosti aj UEFA za nesprávnu informáciu,“ dodal Laurinec.

Podľa portálu tvnoviny.sk diskusiu o údajnom zákaze Európskej futbalovej únie spustilo vyjadrenie českého komentátora, ktorý tvrdil, že v kvalifikačnom zápase Česka s Islandom v polovici novembra nemôžu kresliť ofsajdovú čiaru. „UEFA priznáva, že tvorcovia priamych prenosov z futbalových stretnutí musia dodržiavať určité pravidlá, tie sa však netýkajú ofsajdových situácií. Režisér musí zabezpečiť čo najplynulejší obrazový prenos, ktorý má kvalitou uspokojiť globálne publikum, nie len to lokálne,“ uvádza sa v správe portálu tvnoviny.sk.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #opakované zábery ofsajdov