Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatá lopta: útočné esá doplnil Neuer

Portugalská a argentínska mašina na góly. Nemecký postrach útočných es. Futbalová verejnosť včera spoznala užšiu nomináciu na najlepšieho hráča roka 2014.

01.12.2014 18:17
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata

Medzi trojicu, ktorú v tajnom hlasovaní určili novinári a kapitáni s trénermi reprezentačných tímov, sa dostali Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Manuel Neuer. Informovala o tom Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), organizátor ankety.

Obhajcom prvenstva je hviezda Realu Madrid, ktorá triumfovala aj v roku 2008. Najväčším počtom Zlatých lôpt sa spomedzi troch kandidátov pýši barcelonský klenot – víťaz z rokov 2009, 2010, 2011, 2012. Zatiaľ čo Ronaldo s Messim nechýbali medzi najlepšou trojicou ani v predošlých šiestich ročníkoch, Neuer sa dostal do finále po prvý raz.

Nemecký reprezentant zažiaril najmä na svetovom šampionáte v Brazílii, kde bol jedným z kľúčových hráčov partie okolo trénera Joachima Löwa. Vo finále na neho nevyzrel ani Messi. Ak by opora majstrovského Bayernu Mníchov triumfovala, stala by sa len druhým brankárom v histórii prestížnej ankety, ktorý si odniesol najcennejšiu trofej. Dosiaľ jediným je Rus Lev Jašin, ktorý zvíťazil v roku 1963.

Ronaldovi sa síce na reprezentačnej úrovni nedarilo, no na klubovej bol nezastaviteľný. Strelecké štatistiky ovládol nielen v španielskej lige, ale aj Lige majstrov. Realu pomohol k celkovému triumfu sedemnástimi gólmi a vytvoril rekord súťaže.

Najlepšou futbalistkou za rok 2014 bude jedna z trojice Nadine Kesslerová (Nemecko), Marta (Brazília) a Abby Wambachová (USA). Podobne ako pri mužoch, aj v ženskej nominácii je dvojica stálic. Brazílska kanonierka Marta nechýbala vo finálove trojici od roku 2004, americká v posledných troch sezónach. Marta ovládla hlasovanie päťkrát (2006 – 2010), Wambachová raz (2012). Vlani obsadila druhú priečku za víťaznou Nemkou Nadine Angererovou.

Medzi trénermi sa dočká ocenenia jeden z trojice Carlo Ancelotti, Joachim Löw a Diego Simeone. Zatiaľ čo Nemec zažiaril na reprezentačnej úrovni a na brazílskych trávnikoch priviedol svoju krajinu k titulu majstra sveta, zvyšní dvaja zažili veľký úspech so svojimi klubmi.

Taliansky expert dotiahol Real Madrid k jubilejnej desiatej trofeji pre víťaza Ligy majstrov (predtým Európskeho pohára majstrov). Vo finále zdolal práve mestského rivala Atlético, na ktorého lavičke sedí Simeone. Argentínčan však bol úspešnejší v španielskej lige a po osemnástich rokoch priniesol na štadión Vicenteho Calderóna majstrovský pohár.

Mená všetkých víťazov sa dozvie futbalová verejnosť na slávnostnom vyhlásení 12. januára v Zürichu. Okrem hráča, hráčky a trénera roka oznámia organizátori aj najlepších v kategórii tréner v ženskom futbale, jedenástka roka či najkrajší gól.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Lionel Messi #Manuel Neuer