Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mužstvo umelcov nemá zázraky len v názve

Mufuza, mužstvo futbalových zázrakov, oslavuje desať rokov. Výber hercov, spevákov, moderátorov, hudobníkov, ale aj bývalých vynikajúcich športovcov tvorí tím ľudí so športovým srdcom a s veselou dušou.

01.12.2014 16:48
Jozef Vengloš Foto:
Slovenský tréner storočia Jozef Vengloš (vľavo) v rozhovore s jedným zo zakladateľov Mufuzy Ivanom Vojtekom na galavečere k 10. výročiu.
debata

Zázraky nemá len v názve, ale na počkanie ich rozdáva v rôznych podobách aj na ihrisku. Jeden z najrukolapnejších športových dôkazov poskytol už tri roky po svojom vzniku, keď na majstrovstvách sveta umelcov v Soči 2007 vybojoval senzačné bronzové medaily.

Na lavičke vtedy sedel slovenský tréner storočia Jozef Vengloš. „Mal som z tohto úspechu radosť, bol to aj pre mňa veľký zážitok. Takáto partia umelcov v jednom tíme je, samozrejme, nielen zaujímavá, ale aj špecifická. Našiel som s nadanými a úspešnými ľuďmi z rôznych oblastí rýchlo spoločnú reč. Hráči boli aj zo športového pohľadu profesionáli, vydávali zo seba všetko, čo vedia, vážili si vždy súpera. Viacerí z nich, ak by sa kedysi pustili po futbalovej ceste, mohli byť úspešní aj v profesionálnom športe,“ vravel kouč s bohatými medzinárodnými skúsenosťami, ktorý priviedol československý tím ako asistent k titulu majstra Európy (1976) a ako hlavný tréner k bronzu na ME (1980).

Vengloš si na galavečere k desaťročnici prevzal ocenenie ako najvýraznejšia osobnosť Mufuzy. Množstvo ďalších titulov si vyslúžili aj iní členovia mužstva zázrakov, niektoré boli myslené smrteľne vážne, iné s nemalou dávkou humoru (najväčším frflošom sa stal motocyklový reprezentant Ivan Jakeš), ale dostali ich všetko ľudia, ktorí sa najvýraznejšie pričinili o úspešnú desaťročnú existenciu tímu.

Futbalový internacionál Ľubomír Moravčík... Foto: Samuel Okkel
Ľubomír Moravčík Futbalový internacionál Ľubomír Moravčík (vľavo) patrí tiež k členom Mufuzy a od jej šéfa Stana Gálisa si prevzal ocenenie.

V jeho drese sa objavovali aj známi futbalisti, ktorí sa už s vrcholovým športom rozlúčili. Titul najlepší internacionál získal Ľubomír Moravčík, bývalý reprezentant, futbalista roka v Československu i na Slovensku. Práve on na MS 2007 v Soči v súboji so Španielskom o 3. miesto premenil v rozstrele rozhodujúcu penaltu (zápas sa skončil 2:2) a vyhlásili ho za najväčšiu hviezdu turnaja. Mufuza sa stala najlepším európskym účastníkom (vo finále sa stretla Brazília a Kamerun).

„Mufuza mi nahradila v posledných rokoch niečo, čo som celý život miloval. Škoda, že už som trochu starý, aby som vás ťahal,“ vravel spoluhráčom Moravčík.

Mufuzu založila trojica Stano Gális, Ivan Vojtek a Vlado Voštinár, ktorá stále patrí medzi jej piliere. Na štarte netušili, že sa ich projekt stretne s takým ohlasom. Za desať rokov odohrala asi 140 zápasov, predstavila sa na mnohých športových a charitatívnych akciách, štartovala ako jediný európsky výber aj na všetkých MS umelcov (2007 – 3. miesto, 2008 – 5., 2013 – 10., 2014 – 6.).

Čestný titul za najkrajší gól desaťročia prevzal herec Ivan Vojtek. Zaspomínal si na veľké sólo v Bernolákove a na strelu, ktorá sa odrazila od všetkých troch žrdí a skončila v sieti. Dlhoročnými oporami tímu sú režisér a choreograf Ján Ďurovčík a herec a moderátor Peter Kočiš. Prvý sa stal najlepším strelcom a druhý kapitánom.

Titul najlepší hráč patrí dirigentovi a šéfovi hudobnej skupiny Fragile Braňovi Kostkovi. „Som vďačný, že som sa stal drobnou súčasťou javu, akým Mufuza je. Na nijaký zážitok si nespomínam, ale bolo ich veľa. Teším sa na ďalšie zápasy,“ vravel.

„Keď sa povie Mufuza, každý sa usmeje, čo je pre mňa dôležité. Rozdávame radosť, úsmev a pomáhame, kde treba. Bavíme iných a tiež seba,“ odvetil šéf tohto ansámblu Stano Gális na otázku, čo si najviac cení na desaťročnom pôsobení Mufuzy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Vengloš #Mufuza