Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rooney naháňa legendy. Dýcha im na krk

Pred piatimi dňami oslávil stý štart v anglickom reprezentačnom drese. Z rúk legendárneho Bobbyho Charltona si s úctou prevzal pamätnú zlatú čiapku.

19.11.2014 15:35
Wayne Rooney Foto: ,
Anglický kapitán Wayne Rooney akrobaticky oslavuje svoj gól do siete Škótska.
debata

Už onedlho mu jeden z najslávnejších strelcov futbalovej histórie možno potrasie pravačkou opäť. Keď ho navždy vymaže z líderskej pozície najlepších kanonierov Albionu.

Wayne Rooney sa pýši mnohými úspechmi. Je päťnásobným víťazom Premier League, triumf má i z prestížnej Ligy majstrov. Mnohí ho roky považovali za jeden z najväčších talentov planéty. Už na budúci rok sa môže dočkať ďalšieho výnimočného okamihu. Hráčovi, ktorý minulý mesiac oslávil 29. narodeniny, na to stačí málo – tri góly v národnom drese, ktoré ho vynesú na post najlepšieho strelca v histórii anglického futbalu.

Kapitán Manchestru United i reprezentácie ich nazbieral po utorňajšom prípravnom zápase v Škótsku už 46. V tabuľke mu patrí tretia priečka – za 48-gólovým Garym Linekerom a Bobbym Charltonom, ktorý sa strelecky presadil 49-krát. „Rooneyho dych už cítim na svojom krku,“ napísal Lineker na sociálnej sieti Twitter po tom, ako Rooney strelil Škótom dva góly a rozhodol o víťazstve Anglicka 3:1.

Odchovanec Evertonu debutoval v reprezentácii pred jedenástimi rokmi – už ako osemnásťročný. Najlepšie štatistiky v anglickom drese dosiahol však až v tomto roku. V trinástich zápasoch zaznamenal osem gólov. Jeho doterajším maximom bolo šesť presných zásahov z rokov 2004, 2009 a 2013.

Zostrih zápasu Škótsko - Anglicko

„Na ihrisku si momentálne užívam každú minútu. Špeciálne, keď nastúpim za Anglicko. Reprezentáciu milujem a verím, že nejaké góly v nej ešte pridám. Ak prekonám Charltonov rekord, bude to pre mňa príjemný bonus,“ vyhlásil v rozhovore pre Daily Mail.

Rooneyho čísla sú dosiaľ porovnateľné s Charltonovými. Zatiaľ čo majster sveta z roku 1966 potreboval na 49 gólov 106 zápasov (priemer 0,46), liverpoolsky rodák ich odohral pri 46 presných zásahoch 101 (priemer 0,45). Lineker je na tom s efektvitou o čosi lepšie. Anglicko reprezentoval 80-krát a pri 48 góloch je jeho priemer najlepší – 0,6.

V súboji generácií však má všetko vo svojich rukách Rooney. Prekoná o 24 rokov staršieho Linekera aj o 48 rokov staršieho Charltona?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Rooney