Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Galáda mrzí, že nedodržal slovo a nedostal mladých futbalistov na ME

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád neskrýval sklamanie z toho, že so svojimi zverencami nepostúpil na budúcoročné majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie.

15.10.2014 12:02
Ivan Galád Foto:
Ivan Galád.
debata (5)

Mladí Slováci prehrali v utorkovom odvetnom súboji baráže v Reggiu Emilia s talianskymi rovesníkmi 1:3, a keďže minulotýždňový prvý duel v Zlatých Moravciach sa skončil nerozhodne (1:1), na kontinentálny šampionát „dvadsaťjednotiek“ postúpila „azúrová squadra“. Tej však do značnej miery pomohol spornými verdiktmi hlavný rozhodca utorkovej odvety baráže Steven McLean zo Škótska.

„Po zápase som povedal jednu vetu a zopakujem ju: ‚Na toto sme pripravení neboli.‘ Naozaj som veľmi prekvapený, že na takejto úrovni došlo k takémuto poškodeniu, skresleniu a ovplyvneniu výsledku. Veľmi sme z toho smutní,“ povedal slovenským novinárom po prílete domov tréner SR „21“ a doplnil: „Nechcem hovoriť frázy, aký som hrdý na tých hráčov. Len som spolu s mojím realizačným tímom chcel ľuďom na Slovensku ukázať, že dokážeme mladých ľudí presvedčiť, aby hrali futbal, aby reprezentovali svoju krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú. Oni tak hrali. Veľmi ma mrzí, že som nedodržal slovo, pretože som im povedal: ‚Dostanem vás na Euro,‘ a to sa mi nepodarilo. To ma kvôli tým chlapcom mrzí, pretože sa im mohol zmeniť futbalový a profesionálny život. Patria na ME.“

Partia nádejných futbalistov okolo Richarda Lásika, Lukáša Pauscheka, Adama Zreľáka či Ivana Schranza má pred sebou sľubnú budúcnosť. Tesný nepostup na kontinentálny šampionát však možno zhatil ich ďalší futbalový rozvoj.

„Okrem vstupu do posledného zápasu sme v každom stretnutí hrali pekný, moderný, progresívny futbal. Chlapci si zaslúžili byť medzi siedmimi najlepšími mužstvami v Európe a verím, že to všetci ocenia. Keď som v polčase prišiel do kabíny za stavu 0:2, o jedného hráča menej, Dudove vylúčenie bolo sporné, Zreľákove vylúčenie veľmi sporné, spýtal som sa ich: ‚Kto verí v postup, nech sa postaví.‘ Mali ste ich vidieť, oni mali všetci asi dva metre. V druhom polčase ste mohli vidieť, že oni sa postavili nielen v kabíne, ale v postup verili do poslednej minúty. Myslím si, že keby jedenástka, ktorá odpískaná bola a aj v skutočnosti sme ju mali kopať, realizovali by sme ju na 2:2 a všetci by sme sa tešili. Sľúbil som vám, že prídeme veselí, neprišli sme. Potrebujem pár dní, aby som to prekonal, hoci je to len šport,“ doplnil rodák z Krupiny, ktorému po prehre na Apeninskom polostrove vypršala platnosť zmluvy.

„Neviem si predstaviť moju novú motiváciu. Tréner má mnoho možností, ale hrozne mi je ľúto chlapcov,“ doplnil na margo svojej budúcnosti Ivan Galád.

Svoje hodnotenie pridal aj kapitán slovenskej „dvadsaťjednotky“ Lásik, ktorého po zápase zaliali slzy: „Ťažko sa hľadajú slová na to, čo sa tam udialo. Bola tam jasná jedenástka v náš prospech, stav by bol 2:2 a my by sme boli postupujúci. Je to smutné. Nikdy som nič také nezažil a dúfam, že už ani viac nezažijem. Od začiatku bolo jasné, že tam očividne niečo nesedí. Toto bola zo strany rozhodcov veľká blamáž a nezaslúžili sme si, aby to takto dopadlo. Nemáme sa za čo hanbiť. Čo je nám to však teraz platné? Nepostúpili sme. Trištvrte chlapcov mohlo byť niekde úplne inde, keby sme postúpili na majstrovstvá Európy. Chalanom to mohlo zmeniť kariéry. Bohužiaľ, takto sa bude o týždeň vedieť, že Taliani vyhrali a tam to skončí. Osobne na tento zápas nezabudnem do konca života.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Galád #slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov