Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Člen výkonného výboru FIFA: Šampionát 2022 v Katare nebude

Člen výkonného výboru FIFA Theo Zwanziger očakáva, že futbalové majstrovstvá sveta v roku 2022 sa v Katare konať nebudú.

22.09.2014 11:56 , aktualizované: 20:33
Theo Zwanziger Foto: ,
Theo Zwanziger.
debata (1)

Podľa bývalého predsedu Nemeckého futbalového zväzu predstavujú klimatické podmienky v emiráte v Perzskom zálive pre hráčov a fanúšikov príliš veľké zdravotné riziko.

„Osobne sa domnievam, že MS 2022 sa nakoniec v Katare neuskutočnia,“ citoval Zwanzigera nemecký Sport Bild Plus. „Lekári hovoria – a to som nechal zaprotokolovať – že si nemôžu vziať na zodpovednosť, aby sa v lete za takých podmienok konali majstrovstvá sveta.“

Organizátori tvrdia, že letné päťdesiatstupňové horúčavy v Katare by hráči nepocítili vďaka klimatizovaným štadiónom, podľa Zwanzigera to ale nestačí. „Šampionát sa neodohráva len na štadiónoch. Prídu fanúšikovia z celého sveta. Jediný prípad ohrozenia na živote by viedol k začatiu konania zo strany prokuratúry. Za to by nikto z výkonného výboru FIFA nechcel byť zodpovedný,“ povedal Zwanziger. Riešením by mohlo byť iba presunutie turnaja do zimných mesiacov, to však nemá šancu prejsť pre odpor európskych líg.

Katarských usporiadateľov však nechávajú Zwanzigerove vyhlásenia v pokoji. „Katar usporiada majstrovstvá sveta v roku 2022 aj napriek kritike člena výkonného výboru FIFA dr. Zwanzigera, ktorá odráža len jeho osobný názor a nie názor FIFA,“ uviedol šéf komunikácie katarských organizátorov Násir Chatira. „Jediná otázka je kedy, nie či. Leto alebo zima, my budeme pripravení,“ dodal.

Voľba Kataru je terčom kritiky od samého počiatku. Krajina nemá futbalovú tradíciu, tamojšie firmy čelia pri príprave stavieb pre MS obvineniam z otrokárskych praktík a vykorisťovania robotníkov a navyše vládne podozrenie, že výhru Kataru pri hlasovaní v roku 2010 ovplyvnili úplatky. Tento rok v januári prezident FIFA Sepp Blatter po prvýkrát priznal, že udelenie šampionátu Kataru bola chyba.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar #Theo Zwanziger