Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelému pred odchodom na Slovensko otváral farár o polnoci kostol

Lučenec, Prešov a Košice. To boli slovenské zastávky legendárneho brazílskeho futbalistu Pelého počas jeho návštevy v septembri 1994.

19.09.2014 10:00
Pelé v Košiciach Foto:
Pelé na autogramiáde v Košiciach. Vedľa jeho vtedajšia manželka Assiria Lemos, nad ním (zľava) profesor Julio Mazzei a manažér turné Joe Borbély.
debata

Spolu s ním pricestoval výber brazílskych futbalových legiend Brasil Masters. Stretli sa so slovenskými legendami v košickom exhibičnom stretnutí. Pelé si však kopačky neobul. Mal iba čestný výkop.

Brasil Masters zavítali prvý raz do strednej a východnej Európy. Jeden zo šampiónov, ktorý na Slovensko pricestoval, bol aj Pelého najlepší priateľ a dlhoročný spoluhráč zo Santosu i reprezentácie Edú, ktorý si zahral aj v pamätnom stretnutí v júni 1968 na bratislavskom Tehelnom poli, v ktorom sa majstri sveta jediný raz v histórii predstavili na Slovensku a podľahli po Adamcovom hetriku 2:3. Edú spomínal, že spočiatku sa rozhodli, že na Slovensko nepôjdu.

„To bola prvá reakcia, rezolútne sme to odmietli,“ spomínal. „V tom období zúrila na Balkáne vojna a my sme si mysleli, že Slovensko leží niekde na území bývalej Juhoslávie. Organizátori od nás žiadali aj typy našich krvných skupín a to nás tiež vystrašilo. Pelé o tom ani nevedel, lebo inak by necestoval ani za milión dolárov.“

Hlavný organizátor cesty Joe Borbély, nitriansky rodák, potvrdil, že taká požiadavka naozaj existovala. „Vysvetlili nám, že je to pre prípad nejakého nešťastia. Nakoniec sme to domácim vyhovorili a také informácie sme neposkytli,“ vraví generálny manažér Brasil Masters.

Po dlhých rokovaniach sa turné začalo v Maďarsku. Odtiaľ sa potom celý tím presúval najskôr do Lučenca. Brazílčanov prijatie v meste nadchlo. Všade bolo množstvo ľudí. Najviac sa ich zhromaždilo pred radnicou. Všetci chceli získať Pelého autogram, odfotografovať sa s ním. „Ľudia ma ťahali za sako. Rýchlo dnu, lebo nás vyzlečú donaha, zakričal som. V meste vládla krásna atmosféra, ale tiež zmätok. Ani neviem, ako sme sa dostali do budovy,“ popisoval situáciu futbalový kráľ, ktorý potom z balkóna radnice vykopával do davu lopty.

Na druhý deň prijal v Prešove brazílsku výpravu prezident Michal Kováč a popoludní sa v Košiciach uskutočnil zápas Slovenské legendy – Brasil Masters. Brazílčania vyhrali 4:0. Pelé sa zúčastnil na autogramiáde, na ktorú prišlo asi štyritisíc ľudí. „Už som sa začal zmierovať s tým, že budem musieť na štadióne prespať,“ smial sa. Pôvodne sa mal podpisovať hodinu, ale stretnutie s fanúšikmi sa natiahlo na tri.

Najslávnejší futbalista histórie sa už dlho na ihrisku s kopačkami na nohách neobjavuje, v exhibičných zápasoch odmieta nastúpiť, hoci najmä v minulosti často sprevádzal tím legiend na jeho cestách. „Neviem presne, prečo si už kopačky neobul,“ krúti hlavou Borbély. „Raz sa však vyjadril, že keby nastúpil v nejakom podobnom zápase, ťažko by vysvetľoval množstvu ďalších organizátorov, prečo u nich nebude hrať. Podobných pozvaní mal a stále má stovky. Pokiaľ ja viem, urobil výnimku na MS 1990 v Taliansku, kde symbolicky vybehol na ihrisko možno na päť minút. Bola to exhibícia na podporu UNICEF.“

Borbély potvrdzuje, že Pelého návšteva pred dvadsiatimi rokmi sa rodila ťažko a rok trvalo, kým legendu presvedčil. Mal nejaké špeciálne podmienky? „V hoteli v Košiciach chcel mať Pelé vyčlenené jedno poschodie. Pri výťahu stála ochranka, aj vtedy, keď sme v hoteli neboli. Pred odchodom na Slovensko som musel nájsť v Budapešti kostol, kam by sa išiel inkognito pomodliť. Farár nám ho po veľkom presviedčaní otvoril o polnoci, keď tam nik nebol,“ vytiahol Borbély niekoľko zaujímavostí zo zákulisia.

Pelého pobyt finančne zastrešil najmä vtedajší podnikateľ Alexander Rezeš, ktorý bol aj majiteľ 1. FC Košice a futbalový fanatik. Odhaduje sa, že návšteva futbalového kráľa na Slovensku vyšla v tom čase na viac ako desať miliónov korún.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Košice 1994 #Edú