Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pražská Bohemka dostala v Dolíčku padáka, skončí tradičný tím na ulici?

Budúcnosť českého futbalového klubu Bohemians Praha 1905 je ohrozená. Aktuálne jedenásty celok prvoligovej tabuľky dostal k 30. novembru výpoveď z nájomnej zmluvy v Ďolíčku od majiteľa štadióna spoločnosti Bohemians Real.

11.09.2014 12:24
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Problémom vraj je, že stále nedošlo k naplneniu dohody o výmene štadióna za susedné pozemky medzi Prahou 10 a majiteľom arény. „Klokani“ to oznámili na svojich internetových stránkach. Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík ČTK povedal, že sa jedná o pochybenie magistrátu.

„Ak sa nepodarí situáciu zachrániť, budeme sa musieť vysťahovať, v tejto chvíli samozrejme netušíme kam. V polovici ligového ročníka sa ocitneme na dlažbe, bez domáceho ihriska. To môže mať pre ďalšiu existenciu nášho klubu fatálne následky,“ uviedol predseda predstavenstva Bohemians 1905 Dariusz Jakubowicz.

Podľa klubu majiteľ štadióna síce vo výpovedi neuviedol konkrétny dôvod, ale problémom je, že doteraz nebola naplnená májová dohoda o výmene Ďolíčku za susedný pozemok medzi Prahou 10 a Bohemians Real.

Zástupcovia radnice už pred pár mesiacmi schválili, že odkúpia Ďolíček a vymenia ho s majiteľom štadióna za susedné pozemky, čím by sa vyriešili dlhodobé problémy s prenájmom arény. Lenže dohoda podľa „klokanov“ stále čaká formálne schválenie zo strany magistrátu.

„Tento týždeň som poslal list primátorovi. Ide o pochybenie mesta, lebo je to transakcia nad hranicu 50 miliónov, čo musia schváliť pražskí radní. My sme urobili všetko, čo sme mohli,“ povedal Zoufalík s tým, že majiteľa štadióna o situácii už informoval.

„Pre nás je to už vážne tragické. Sotva sme vďaka ústretovosti a pochopeniu Prahy 10 vykresali nádej na rozumné riešenie, úradné prieťahy všetko prekazili. Magistrát obdržal všetky potrebné podklady a mal na to 45 dní. Nechápem, prečo to ešte nie je vybavené,“ uviedol Jakubowicz.

„Vlastne sa ani majiteľovi štadióna nemôžem čudovať, že mu došla trpezlivosť. Nezostáva nám nič iné než sa znovu obrátiť na vedenie radnice Prahy 10 s prosbou, či by sa mohli pokúsiť s magistrátom ešte nejako pohnúť,“ dodal.

Podľa informácií klubu majiteľ štadióna už rokuje s ďalším záujemcom, údajne významným zahraničným developerom. Hrozí tak zánik futbalu v Ďolíčku.

Panenka: Ak zanikneme, neodpustíme im to

„Vyzývame zodpovedných činiteľov Prahy 10 a najmä magistrátu, aby situáciu urýchlene prerokovali a pokiaľ možno vyriešili. Ak dopustia, aby kvôli jednej pečiatke zanikla obrovská tradícia a aby športovcom a fanúšikom ostali oči pre plač, bude to obrovská hanba. A klokania rodina im to len tak nezabudne,“ povedal prezident klubu Antonín Panenka.

Štadión v Ďolíčku v minulosti nespĺňal prvoligové podmienky, preto ho Bohemians 1905 museli v roku 2010 na dve ligové sezóny opustiť a presunúť sa do neďalekej Synot Tip Arény. Rozhodnutie nevôľou niesli fanúšikovia Bohemians i Slavie, ktorá je na štadióne v Edene domácim tímom. Po zostupe do druhej ligy sa Klokani do Ďolíčku vrátili. Pri návrate do najvyššej súťaže museli areál upraviť.

Fanúšikovia sa v minulosti obávali, že štadión bude zbúraný. Kvôli záchrane klubu a populárneho Ďolíčku fanúšikovia kandidovali do zastupiteľstva mestskej časti so zoskupením Desiatka pre domácich. Po voľbách sa stali súčasťou radničnej koalície a odkúpenie štadióna sa dostalo do programového vyhlásenia rady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bohemians Praha #Dolíček