Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrba zrušil kliatbu. Zdolal tretí tím sveta

Keď zasadol na trénerskú lavičku českej reprezentácie, zrejme mu ani len nenapadlo, že na prvé víťazstvo si bude musieť počkať viac ako pol roka. Vytúžený okamih však predsa len prišiel. V tú najsprávnejšiu chvíľu.

10.09.2014 15:50
Pavel Vrba Foto:
Pavel Vrba.
debata

Odkedy Pavel Vrba opustil svojich zverencov v Plzni, nedal mu futbal veľa dôvodov na radosť. Zatiaľ čo Viktoriu priviedol k veľkým úspechom a zbieral s ňou jedno víťazstvo za druhým, v národnom mužstve mu šťastie neprialo. V úvodných štyroch dueloch uhral len dve remízy, dvakrát odchádzalo jeho mužstvo z ihriska s prehrou. Kliatbu však niekdajší tréner Púchova či Žiliny v utorok večer predsa len zlomil.

V úvodnom stretnutí kvalifikácie majstrovstiev Európy si Česi poradili s favorizovaným Holandskom – v Prahe zdolali favorita kvalifikačnej skupiny 2:1 (1:0). „V predošlých zápasoch sa od nás odklonilo šťastie, teraz stálo pri nás. Osud nám všetko vrátil späť. Päť minút pred koncom by som bral aj remízu, z víťazstva však mám obrovskú radosť,“ vravel Vrba českým novinárom po záverečnom hvizde.

Čechom pomohla k úspešnému štartu do bojov o Euro 2016 chyba Holanďanov. Na Letnej plynul nadstavený čas, stav bol 1:1. Do holandskej šestnástky priletela lopta z pravej strany a obranca Janmaat ju chcel hlavou prihrať brankárovi Cillessenovi. Zadák Newcastlu United však zaváhal a jeho pokus o upokojenie obrany skončil na žrdi. Od nej sa lopta odrazila k striedajúcemu Pilařovi, ktorý poľahky rozhodol.

„V tom okamihu som pocítil neskutočnú eufóriu. Bola to krásna chvíľa pre mňa i celý tím,“ tešil sa hrdina zápasu, ktorý prišiel na ihrisko v 66. minúte a rozjasal takmer 18-tisíc fanúšikov na štadióne pražskej Sparty.

Tri body majú pre Čechov obrovský význam. Pred súbojom s Holandskom totiž rozhodne neboli favoritmi. Práve naopak. Holanďania síce pricestovali do Prahy bez hviezdneho krídelníka Robbena, no s vizitkou bronzového tímu z MS (v súboji o tretie miesto zdolali domácu Brazíliu 4:0) a tretieho mužstva v rebríčku FIFA – za Nemeckom a Argentínou.

Českú metropolu však opúšťali sklamaní. K lepšiemu výsledku im nepomohlo ani oveľa výraznejšie držanie lopty (66%). „Každá prehra zamrzí. Takáto obzvlášť. Mali sme viacero možností, aby sme rozhodli o našom víťazstve. V zakončení sme však zlyhali a tak nás neminul trest. Remíza by bola spravodlivejšia,“ zhodnotil pre uefa.com Van Persie, kapitán hostí.

Česi sa najbližšie predstavia v Turecku, Holanďania privítajú Kazachstan (oba zápasy sa hrajú 10. októbra).

Vrba pri českej reprezentácii
Česko – Nórsko 2:2 prípravný zápas
Fínsko – Česko 2:2 prípravný zápas
Česko – Rakúsko 1:2 prípravný zápas
Česko – USA 0:1 prípravný zápas
Česko – Holandsko 2:1 kvalifikácia ME 2016

Island stále prekvapuje

V kvalifikácii majstrovstiev sveta 2014 patrili k veľkým prekvapeniam. Po prvý raz v histórii postúpili zo skupiny a zahrali si baráž. Na ceste do Brazílie ich zastavili až Chorváti. Zdá sa, že futbalisti Islandu môžu pomýšľať na úspech aj v bojoch o Euro 2016. Vo svojom úvodnom zápase zdolali v A-skupine Turecko hladko 3:0 a Čechom i Holanďanom vyslali veľké varovanie.

„Skvelý vstup sme mali aj do minulej kvalifikácie. Zdolali sme Nórsko, no vzápätí sme prehrali na Cypre. Verím, že podobné sklamanie nám nepripravia v najbližšom zápase Lotyši,“ upozornil na stránkach uefa.com švédsky tréner na islandskej lavičke Lars Lagerbäck.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Vrba #česká futbalová reprezentácia