Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mendes vyryžoval z prestupov 30 miliónov eur

Ani Manchester United, ani Real Madrid, ale Jorge Mendes si môže najviac mädliť ruky po práve skončenom prestupovom období v európskom futbale.

05.09.2014 12:22
Jorge Mendes, Radamel Falcao Foto: ,
Jorge Mendes (vľavo) a Radamel Falcao.
debata

Portugalský agent zarobil na pohyboch svojich klientov bezmála 30 miliónov eur. Tak dobre ako toto leto sa mu v podnikaní ešte nedarilo, a to sa vlani „nabalil“ na vyšperkovaní kádra AS Monaco menami ako Falcao, James Rodríguez, Moutinho či Carvalho. Uplynulá sezóna a majstrovstvá sveta v Brazílii však napospol zvýšili cenu hráčov pod jeho kuratelou a Mendesovi stačilo iba rozkrútiť prestupový kolotoč a nastaviť dlaň.

Všetko sa začalo príchodom Jamesa Rodrígueza z Monaka do Realu Madrid za 80 miliónov eur, nasledovalo spojenie Diega Costu s FC Chelsea za 35 miliónov, Eliaquima Mangalu z Porta predal do Manchestru City za asi 53 miliónov, Ezequiel Garay putoval z Benficy Lisabon do Zenitu Petrohrad za približne 15 miliónov eur. Ďalšie percentá pribudli na agentov účet vďaka túžbe Louisa van Gaala dostať do Manchestru United Ángela di Maríu – za cenu 75 miliónov eur. Mendes napokon dotiahol do konca aj svoj posledný projekt – tesne pred záverom prestupového obdobia našiel pre Falcaa miestečko v Manchestri United, keď mu zahrala do karát kríza tímu z Old Traffordu. Hosťovanie kolumbijského útočníka vraj stálo United 10 miliónov eur. A to bol ešte blízko k tomu, aby Falcaa obliekol do dresu bieleho baletu. Prezident Realu Florentino Pérez bol vraj z jeho telefonátov taký otrávený, že povedal: „Keď kúpim Falcaa, budem musieť z Mendesa spraviť prezidenta.“

Mendes začínal ako futbalista, ale neuspel a vrhol sa na kariéru dídžeja, neskôr vlastnil obchod s videonahrávkami, nočný klub v Lisabone. Predával reklamné plochy menších portugalských klubov. Prielom nastal známosťou s brankárom Nunom Espíritom Santom, ktorému v roku 1997 pomohol nájsť prácu v Španielsku. Odvtedy na futbalovom trhu zarobil viac ako miliardu dolárov. V ostatných rokoch profitoval najmä z väzieb na trénera Josého Mourinha, ktorého tiež zastupuje. V portfóliu má aj momentálne najlepšieho hráča planéty Cristiana Ronalda.

debata chyba
Viac na túto tému: #agenti #Jose Mendes