Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi sa trápia s koncovkou a snívajú, čo by bolo, keby mali Džeka, či Bonyho

Hoci Pavel Vrba od svojho januárového nástupu do funkcie českého reprezentačného trénera čaká už štyri zápasy na prvé víťazstvo, predseda Futbalovej asociácie ČR Miroslav Pelta neprepadá panike.

04.09.2014 15:56
pavel vrba Foto: ,
Pavel Vrba.
debata

Výsledky síce neprichádzajú, Pelta ale verí, že Vrbova koncepčná práca prinesie ovocie už v kvalifikácii majstrovstiev Európy a hlavne v budúcnosti. Preto nemieni na trénera vytvárať tlak žiadnymi ultimátami.

„Beriem to tak, že sme na začiatku spolupráce, a nechcem sa zaoberať myšlienkou, že niečo nefunguje. Rozhodne teraz nebudem na trénera pred prvým kvalifikačným zápasom robiť bububu a vytvárať nejaký tlak,“ povedal Pelta na stretnutí s novinármi.

Výsledky síce zatiaľ nie sú, ale Pelta si inak Vrbovu prácu pri reprezentácii pochvaľuje. „Keď vidím jeho pracovné nasadenie, tak je to bez problémov. Venuje sa tomu maximálne, komunikuje s hráčmi, všetko funguje na tisíc percent, až na výsledky,“ vyhlásil Pelta. „Realizačnému tímu ale nemám čo vyčítať. Ide aj o to, akú máme športovú kvalitu. Výber hráčov je predsa len obmedzený,“ dodal.

Už kvôli povzbudeniu pracovnej morálky by si ale Pelta prial, aby konečne prišiel aj pozitívny výsledok. Najlepšie už v utorok proti Holandsku. „Lepšie sa pracuje, keď niečo tvoríte a okrem toho máte aj radosť. Človek potrebuje emóciu a tá prichádza s víťazstvom. Keď sa živíme futbalom, tak potrebujeme aj zaujímavý výsledok. Trebárs remízu s Holandskom, ktorá by nám dodala silu do kvalifikácie,“ naznačil Pelta. „Niekto si možno povie, že som rojko, ale futbal nemá logiku a to bude v utorok platiť,“ dodal.

Spokojný vraj bude, keď reprezentácia z prvých troch zápasov kvalifikácia s Holandskom, v Turecku a Kazachstane vydoluje aspoň štyri body. „Vyhrať v Kazachstane je tak trochu povinnosť, ale nechcem ich podceňovať, to určite nie. Okrem toho by som chcel bodovať aspoň v jednom zo zápasov s Holandskom a Tureckom,“ poodhalil svoje plány Pelta.

K tomu však treba výrazne zlepšiť produktivitu, ktorá momentálne Čechov trápi. Proti USA mali Česi oveľa viac vyložených šancí ako súper, ale prehrali 0:1. „Je neskutočné, že sme nedokázali z tých šancí dať gól. Prezentujeme sa zaujímavou hrou, ale máme veľký problém s premieňaním šancí a celkovo s nedostatkom útočníkov,“ povedal Pelta.

To by mohlo vyriešiť napríklad udelenie občianstva zahraničným hráčom, ako sa o tom v minulosti uvažovalo napríklad v prípade bosnianskeho kanoniera Edina Džeka, ktorý hrával za Teplice, či bývalého sparťanského útočníka Wilfrieda Bonyho z Pobrežia Slonoviny. Bez priamej spojitosti na Českú republiku je to však v prísne českej legislatíve náročný proces.

„Je to o legislatíve. V ostatných krajinách je bežné, že v reprezentácii hrajú hráči iného pôvodu. Stačí sa pozrieť na nemeckú reprezentáciu,“ uviedol Pelta. „Keby sme mali proti USA Bonyho či Džeka, tak asi by sme sa teraz bavili o inom výsledku. Ale títo hráči u nás nemajú korene a históriu, takže by to bolo ťažké. Nejaké prehováranie, aby za nás chceli hrať, to nie je cesta, aj keď nevylučujem, že niečo také v budúcnosti neskúsime. Hlavné ale je skvalitniť výchovu mládeže a dožiť sa zase silnej českej generácie,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Vrba #Miroslav Pelta