Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príde Rusko o futbalové, či hokejové MS? Aj nad týmto už vraj uvažuje EÚ

Členské štáty EÚ v utorok obdržali návrh nových sankcií voči Rusku kvôli kríze na Ukrajine. A tentoraz by sa mali týkať aj športu.

02.09.2014 17:54
MS 2018 v Rusku Foto:
Ilustračné foto
debata (189)

Medzi nimi je údajne aj odobratie dejiska budúcich majstrovstiev sveta vo futbale alebo účasť na súťažiach organizovaných UEFA, ako je Liga majstrov alebo kvalifikácie na majstrovstvá Európy.

UEFA už v minulosti k podobnému opatreniu siahla. V roku 1992 bola kvôli sankciám EÚ vylúčená bývalá Juhoslávia z účasti na futbalových majstrovstvách Európy.

Ak EÚ k tomuto opatreniu siahne, mohlo by Rusko okrem dejiska futbalového MS v roku 2018 tiež prísť o MS v plávaní v budúcom roku v Kazani alebo hokejový šampionát v roku 2016 v Moskve a Petrohrade.

Prezident Ruska Vladimir Putin naopak v piatok vyjadril presvedčenie, že jeho krajina o futbalový šampionát nepríde. „Dúfam, že nie. FIFA predsa niekoľkokrát zdôraznila, že politika a šport sa miešať nemajú. Myslím si, že toto je správny prístup,“ uviedol v odpovedi na otázku, či nemá obavy z odobratia tohto športového sviatku.

Naopak, americkí senátori, ktorí volajú po prísnejších sankciách, sa odvolávajú práve na rozhodnutie FIFA z roku 1992, keď počas vojny na Balkáne bola zamietnutá účasť Juhoslávie na vrcholnom podujatí.

FIFA už v júli zareagovala na množiace sa otázky v prípade MS 2018. Bojkot šampionátu podľa medzinárodnej futbalovej organizácie nepovedie k zníženiu napätia v regióne. „História nám už ukázala, že ignorovanie športových podujatí, alebo politika izolácie a konfrontácie nie sú tým správnym nástrojom na riešenie problémov,“ uvádza sa v stanovisku FIFA.

Majstrovstvá sveta vo futbale v roku 2018 má podľa plánu hostiť jedenásť ruských miest na dvanástich štadiónoch. Predpokladá sa, že investície do infranštruktúry a bezpečnosti budú stáť krajinu viac ako 20 miliárd amerických dolárov.

Európska futbalová únia (UEFA) sa už tiež zaoberala konfliktom na Ukrajine. Futbalové tímy z polostrova Krym TSK Simferopol, SKChF Sevastopol, či FC Jalta Ženčužyna by mali štartovať v ruských súťažiach.

„Rusko tak vytvára priestor na sankcie voči vlastnej futbalovej asociácii,“ uvádza sa v stanovisku UEFA, ktorá sa bude týmto problémom zaoberať 18. septembra na stretnutí vo Švajčiarsku.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #UEFA #MS 2018 vo futbale #Medzinárodná futbalová federácia FIFA