Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z vyplašeného holuba je anglický rekordér

Pýšia sa rekordným počtom majstrovských titulov a od teraz aj najdrahším hráčom v dejinách anglickej ligy.

26.08.2014 16:28
Angel Di María Foto: ,
Angel Di María.
debata

Manchester United sa postaral o najdrahší prestup v anglickom futbale. Novou tvárou mužstva z Old Traffordu sa stal Angel Di María. Najúspešnejší anglický klub vyplatil Realu Madrid za argentínskeho krídelníka rekordných 75 miliónov eur. Na čele rebríčka najdrahších hráčov, ktorí sa upísali niektorému z tímov Premier League, vystriedal Fernanda Torresa. Za španielskeho útočníka poslala londýnska Chelsea pred tromi rokmi na účet Liverpoolu o dvanásť miliónov menej.

Di Maria absolvoval podľa BBC v Manchestri lekárske testy a následne so svojím novým zamestnávateľom podpísal zmluvu. Vďaka nej si 26-ročná hviezda príde na rozprávkové peniaze. Podľa denníka Daily Mail by mal týždenne zarobiť približne 250-tisíc eur. Stane sa tak druhým najlepšie plateným hráčom v kádri dvadsaťnásobného anglického šampióna. Jednotkou v rámci zárobkov zostáva aj naďalej útočník a kapitán tímu Wayne Rooney.

Odchod Di Maríu nepotešil fanúšikov ani niekdajších funkcionárov Realu. „Nemyslím si, že je úplne v poriadku, aby sme sa zbavili takého skvelého hráča,“ vyhlásil Ramón Calderón, bývalý prezident klubu. Podľa viacerých expertov však Argentínčan inú možnosť – ako odísť – nemal. Napriek výborným výkonom vypadol po príchode Toniho Kroosa a Jamesa Rodriguéza zo základnej zostavy kráľovského veľkoklubu. Dôležitú úlohu však zrejme zohrali aj peniaze.

„Di María sám požiadal Real o uvoľnenie. S klubom odmietol podpísať zmluvu, s ktorej podmienkami nesúhlasil. Podľa nich by totiž aj naďalej zarábal oveľa menej, ako Ronaldo i Bale. A to sa Di Maríovi nepozdávalo,“ tvrdí Andy Brassell, futbalový expert BBC.

Zaujímavosťou je, že hodnota rodáka z Rosária vzrástla v priebehu siedmich rokov o 67 miliónov eur. Benfica Lisabon ho totiž kúpila z Rosária Central za 8 miliónov.

„Pamätám si, že keď prišiel do Európy, vyzeral ako vyplašený holub. Úprimne: zdalo sa mi, že nebol hoden dresu Benficy. A pozrite sa, dnes patrí k najdrahším hráčom planéty,“ vraví Brassell.

Di María je pre United novou nádejou. Manchestru totiž vôbec nevyšla lanská sezóna, počas ktorej nezískal žiadnu trofej. Vstup do nového ligového ročníka zverenci Louisa van Gaala taktiež nezvládli, keď z úvodných dvoch zápasov vydolovali len bod. K lepšiemu štartu im nepomohli ani letné posily (Luke Shaw, Ander Herrera, Marcos Rojo), na ktoré minuli cez 90 miliónov eur.

Kúpa Di Maríu je však stávkou na istotou. Olympijský víťaz z Pekingu 2008 patril v minulej sezóne ku kľúčovým hráčom Realu, ktorému pomohol k triumfu v Lige majstrov. Svoje výnimočné kvality potvrdil aj na tohtoročných majstrovstvách sveta. Argentína sa prebojovala až do finále (Nemcom podľahla 0:1 po predĺžení) a Di María bol jedným z kandidátov na Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja. Napriek tomu, že vo štvrťfinále sa zranil a v ďalšom priebehu šampionátu sa už na trávnik nedostal.

Najdrahšie prestupy v anglickom futbale
Meno Predošlý klub Nový klub Suma v mil. eur
Angel Di María Real Madrid Man. United 75
Fernando Torres Liverpool Chelsea 63
Mesut Özil Real Madrid Arsenal 53
Sergio Agüero Atlético Madrid Man. City 47
Juan Mata Chelsea Man. United 46

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Ángel di María