Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pich: Futbal v Poľsku nie je lepší, podmienky sú však neporovnateľné

Keď v polovici minulej sezóny vymenil slovenskú ligu za poľskú, očakávali od neho v novom klube predovšetkým góly. Neprichádzali.

05.08.2014 19:22
Róbert Pich Foto:
Róbert Pich v drese Slasku Vroclav.
debata

Bývalý útočník Banskej Bystrice či Žiliny Róbert Pich však zostal trpezlivý a dočkal sa zaslúženej odmeny. V úvodných troch kolách Ekstraklasy zaznamenal štyri a Slasku Vroclav pomohol k šiestim bodom.

„Napriek horšiemu obdobiu mi naďalej verili tréner i spoluhráči,“ vraví 25-ročný rodák zo Svidníka, ktorý momentálne vládne najlepším strelcom poľskej ligy.

Čo vám pomohlo k ukončeniu gólového pôstu?
Už v prípravných zápasoch pred sezónou som sa začal strelecky presadzovať. Tréner mi vtedy vravel, že sa určite dočkám gólu aj v lige a mal pravdu. Jeho povzbudivé slová a prejav dôvery mi zrejme pomohli najviac.

Prekvapil vás výborný vstup do sezóny?
Ani nie, skôr veľmi potešil. Do všetkých zápasov som šiel s jasným cieľom: streliť gól a pomôcť mužstvu k bodom. Verím, že sa mi bude dariť aj v ďalších dueloch.

Zohrala nejakú úlohu pri zlepšení streleckej efektivity aj predsezónna zmena čísla na drese?
Vlani som nosil dres s číslom 27, keďže sedemnástka bola obsadená. Pred jedným z prípravných zápasov sa stalo, že vedúci mužstva rozdal všetky dresy – vrátane môjho. Zostala len desiatka, tak som si ju vzal. Strelil som s ňou gól a z poverčivosti som si ju ponechal. Zdá sa, že mi priniesla šťastie.

Ako ste prežívali jarnú časť minulej sezóny, keď ste sa v trinástich dueloch nepresadili strelecky ani raz?
Možno vás prekvapím, ale nie ťažko. Keď som prišiel do Poľska, v klube odo mňa očakávali predovšetkým góly. Aj keď neprichádzali, vravel mi tréner, nech sa naďalej venujem svojej hre. Tlak som preto nepociťoval a zostával som naďalej v psychickej pohode. Prejavila sa aj na mojich výkonoch.

Podržali vás aj spoluhráči?
Jednoznačne. Hneď na začiatku sezóny sa nám zranil najlepší strelec – Portugalčan Marco Paixao. Viacerí spoluhráči sa okamžite vyjadrili, že práve ja by som ho mohol zastúpiť. To mi podstatne zdvihlo sebavedomie.

Platili ste za premiérový presný zásah v poľskej lige aj čosi do pokladnice mužstva?
V Slasku to tak nefunguje. Aspoň zatiaľ odo mňa nikto nič nepýtal. Zrejme mi to prejde bez finančnej ujmy (smiech).

V Poľsku ste už pol roka. Ako by ste porovnali Ekstraklasu s najvyššou súťažou na Slovensku?
Hm, ťažko sa mi porovnáva. Aj na Slovensku je niekoľko kvalitných klubov, ktoré by v Poľsku hrali o najvyššie priečky. V kvalite súťaží veľký rozdiel nevidím. Prejavuje sa skôr v zázemí, sledovanosti ligy, podmienkach. Poliaci vybudovali nádherné, moderné štadióny. O futbal prejavujú oveľa väčší záujem, viac ho riešia aj v médiách. V tomto sú Poliaci ďaleko pred Slovákmi.

Bol pre vás prvý prestup do zahraničia náročný?
Vôbec nie. Zvykol som si veľmi rýchlo, chalani v šatni ma prijali veľmi dobre. Rozumieme si na ihrisku i mimo neho, čo je tiež veľmi dôležité. Zdá sa, že všetko je na správnej ceste. Mám pocit, že mužstvo mi verí a spolieha sa na to, že mu pomôžem.

Dohovoríte sa už po poľsky?
Nemôžem povedať, že mám poľštinu stopercentne zvládnutú, ale nemám problém s dorozumením sa. Jazyk pre mňa rozhodne nie je bariérou.

Koľko fanúšikov chodí na zápasy Slasku?
V priemere okolo pätnásťtisíc. Na posledné stretnutie ich prišlo o päťtisíc menej a už sa objavili hlasy o slabej návšteve. Keď hráme vážnejší zápas, príde do hľadiska aj viac ako dvadsaťisíc fanúšikov. Náš štadión má kapacitu cez štyridsaťtisíc divákov a domáci vravia, že ak by klub hral o popredné priečky, mohol by byť aj vypredaný.

Aké ciele má klub v novej sezóne?
Po polovici sezóny sa tabuľka poľskej ligy rozdeľuje na dve časti. Osem tímov hrá o titul, osem o udržanie v súťaži. Vlani sme sa zachraňovali, teraz by sme chceli patriť k lepšej polovici ligy. Tréner nás však upozorňuje, aby sme sa sústredili vždy len na najbližší zápas. Radi by sme si zahrali v budúcej sezóne v európskych pohároch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Pich #Slask Vroclav