Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrošovský poslal na lavičku Horvátha. Teraz chcem do reprezentácie, tvrdí

O dvanásť dní bude mať 22 rokov a posadil na lavičku aj plzenskú futbalovú legendu Pavla Horvátha.

08.04.2014 17:28
Patrik Hrošovský Foto:
Patrik Hrošovský predvádza v Plzni kvalitné výkony.
debata

Prievidzský rodák Patrik Hrošovský čakal na svoju šancu vyše dva roky. V klube českého majstra si jeho výkony cenia čoraz viac. Minulý týždeň s mladíkom, ktorý prišiel na západ Čiech ako 19-ročný z Trenčína, podpísali novú zmluvu do roku 2017.

V českých médiách vás označujú za objav jari. Ako sa vám počúva také hodnotenie?
Som najmä rád, že som konečne dostal v Plzni šancu a že som sa jej aj chytil.

Vaša cesta do základnej zostavy nebola priamočiara…
Po príchode do Plzne som hosťoval vo viacerých kluboch. Pred dvoma rokmi ma poslali do Sokolova, potom nasledovalo Ústí nad Labem a vlani na jeseň som bol polroka v Znojme. Tam som zažil ligovú premiéru a strelil aj prvé štyri góly.

V Znojme ste hrávali pravidelne?
Chvíľu tiež trvalo, kým som sa chytil. Hneď v úvode som nastúpil dva razy v základnej zostave, potom som skončil zopárkrát v juniorke, ale od siedmeho kola som už hrával stabilne.

Neboli ste sklamaný, keď vás Plzenčania pred každou sezónou poslali vždy inde?
Prípravu som absolvoval vždy s prvým plzenským mužstvom, ale potom mi tréner Pavel Vrba povedal, že pre mňa bude zatiaľ lepšie hosťovanie.

Verili ste, že sa do základnej zostavy prebojujete?
Bral som to tak, že hosťovanie je pre mňa dobrá príprava a možnosť, aby som pravidelne hrával a zlepšoval sa. Veril som, že moje chvíle prídu.

V Plzni bola vždy silná slovenská kolónia, v zostave nastupovali až štyria Slováci. Uplynulú nedeľu ste v poli hrali len vy. Nastáva presun slovenských síl vo Viktorii?
V nedeľu to tak bolo, ale nesmieme zabudnúť, že v bránke stál ešte Matúš Kozáčik a Marián Čišovský nehral, lebo je zranený. Len Michal Ďuriš a Marek Bakoš zostali na lavičke a do hry nezasiahli.

Ako ste spokojný so svojím doterajším jarným účinkovaním?
Zatiaľ veľmi. Dostal som najprv šancu v základnej zostave proti Lyonu v Európskej lige, v to som v zime ani nedúfal. Uplynulú nedeľu sme na pôde Dukly Praha zvíťazili 3:0 a prihral som na dva góly. Odkedy hrám, tak sme vždy vyhrali. Akurát je problém, že vyhráva aj Sparta a nevieme ju dobehnúť.

Ešte stále veríte, že ju môžete zosadiť z čela?
Samozrejme, je najmä na nej, ako bude hrať a bodovať. Má to vo svojich rukách, v tomto ročníku zatiaľ neprehrala. Ale v hre je ešte veľa bodov, tak nejaká nádej stále žije.

Ktorý z jarných zápasov si najviac ceníte?
Nemám jeden, ktorý by som vypichol. Mužstvo vyhráva, to považujem za rozhodujúce. Usilujeme sa, aby sme vybojovali nejakú trofej – ak nie v lige, tak potom v pohári. Mrzí ma, že sme stroskotali na Lyone, myslím si, že sme mali šancu na postup.

Z Plzne odchádzajú vždy nejakí hráči, zdá sa, že sa oslabuje, ale stále sa drží na špici českého futbalu. Čím si to vysvetľujete?
Pavel Vrba vybudoval silný tím a najmä systém, ktorý funguje. Viktoria hrala Ligu majstrov i Európsku ligu, získala cenné skúsenosti. Klub dal dokopy dosť financií a ak z tímu niekto odíde, vedenie vždy prinesie aj adekvátnu náhradu.

Na jar ste sa v zostave objavili vy. A nahradili ste Pavla Horvátha, ktorý už nehráva pravidelne…
Momentálne sa to tak javí, v troch uplynulých zápasoch som nastúpil namiesto neho. V médiách sa píše, že ho môžem nahradiť, je to teraz častá téma. Ale Horváth, hoci má už 39 rokov, ešte určite nepovedal posledné slovo. Tréner šetrí jeho sily, máme nabitý program, nasadzuje širší okruh hráčov.

Podporuje vás Horváth, poradí vám, alebo vás vníma ako konkurenciu?
Je oporou, pomáha všetkým. Určite nie je pre neho ľahké, že stratil svoju dominantnú pozíciu. Určite však nie je zatrpknutý alebo nahnevaný. Tvrdý konkurenčný boj u nás nezúri.

V zime nastúpil nový tréner Dušan Uhrin mladší. Ako vnímate jeho príchod?
Som rád, že nastúpil v Plzni práve on. Dal mi šancu, pod ním hrávam. Nadviazal na prácu trénera Vrbu a celkom sa mu darí.

V stredu vás čaká pohárová odveta v Jihlave a toho istého súpera privítate v nedeľu aj v lige…
Čaká nás dôležitý jihlavský týždeň. Súper sa na jar zlepšil. V prvom pohárovom zápase sme doma vyhrali len 1:0, všetko je otvorené, očakávame ťažkú odvetu.

Splnili sa vám jeden cieľ – prebojovať sa do zostavy Plzne. Aký je ďalší?
Získať s mužstvom nejakú trofej. Zatiaľ som toho veľa nenahral, ale mojím ďalším snom je obliecť si reprezentačný dres. Z Plzne sa to podarilo všetkým slovenským spoluhráčom, ale asi to bude ťažšie ako z iných zahraničných tímov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Hrošovský