Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švento oslavoval najrýchlejší titul až do rána

Dušan Švento (28) je prvý slovenský futbalista, ktorý v tomto roku oslavuje titul. Jeho tím Red Bull Salzburg sa stal osem kôl pred koncom majstrom. Nikdy v histórii nebol rakúsky šampión známy v takom veľkom predstihu. Tabuľku vedie s 27-bodovým náskokom. Pre rýchlonohého slovenského stredopoliara je to už tretí rakúsky titul a piaty v kariére. Dva predchádzajúce získal v drese Slavie Praha.

26.03.2014 09:00
Dušan Švento Foto: ,
Dušan Švento.
debata

Súťaž beží naplno, už dnes vás čaká ďalší ligový zápas. Bol čas osláviť titul?
Oslávili sme ho, samozrejme. Je to výnimočná udalosť, ktorá si oslavu zaslúži. Najskôr sme sa tešili s fanúšikmi na štadióne po zápase s Wienerom Neustadt, ktorý sme vyhrali 5:0. Potom sme mali spoločnú večeru a zdržali sme sa dlho.

Až do rána?
Každý to potiahol, ako chcel a koľko vydržal. Priznávam, ja do ranných hodín, takže som to v pondelok cítil a veľa som toho v ten deň už neurobil. Tréner nám dal voľno, najbližší tréning sme mali až v utorok popoludní. Dnes večer hráme vo Viedni proti Austrii.

Liga bude bežať ešte takmer dva mesiace. Nemáte obavy o motiváciu v zostávajúcich zápasoch?
To záleží od každého hráča, ako k tomu pristúpi. Nebude určite jednoduché udržať si doterajšie tempo a formu. Máme však široký káder a tréner môže zostavu meniť a dať šancu aj mladým hráčom. Ešte nie je koniec sezóny, hráme stále aj o pohár. Myslím, že ju dokončíme vo veľkom štýle, udržíme si vysoký herný štandard.

V zbierke máte päť titulov. Dopracovali ste sa k poslednému najľahšie?
Dá sa povedať, že sme ho získali najjednoduchšie. Ale dalo sa to čakať, ak vychádzam z toho, ako mužstvo hralo, akú má silu, ako sa súťaž vyvíjala. Boli sme pripravení vybojovať titul. To však, samozrejme, neznižuje našu radosť.

Ceníte si niektorý z titulov viac ako ďalšie?
Každý má pre mňa veľkú cenu, neviem urobiť medzi nimi poradie. Keď skončím kariéru, budem mať na čo spomínať…

Čím si vysvetľujete súčasnú suverenitu Salzburgu v rakúskej lige?
Je daná kvalitou kádra, prístupom hráčov, utvorili sme výborný kolektív, to všetko sa prenieslo na ihrisko. Tréner nám od začiatku vštepoval náročný spôsob hry, momentálne sme ušli domácej konkurencii.

Titul obhajoval Rapid, ktorého momentálne preskočil aj nováčik Grödig. Rátali ste s tým, že nebude tento rok taký silný?
Ak mám hovoriť za seba, konkurencia v rakúskej lige nebola tentoraz taká tvrdá. Preto som sa na iné mužstvá ani nepozeral, sústredil som sa najmä na môj výkon.

Spočiatku ste mali v tíme dosť ťažkú pozíciu a o miesto ste museli bojovať…
Bol som dlho zranený a musel som potom tvrdo pracovať, aby som sa dostal do zostavy. Mužstvo hralo od začiatku sezóny dobre, postupne som naskakoval z lavičky. Nebolo to jednoduché, ale s tým som počítal, vedel som, že máme silný tím a každý z hráčov má svoju kvalitu. Tvrdá práca sa mi vrátila. Hrali sme veľa zápasov nielen v lige, ale aj v európskom pohári. Bol to náročný program, tréner zostavu rotoval a vedeli sme, že každý dostane šancu.

Výbornú formu ukázalo mužstvo aj v Európskej lige, hladko ste vyradili Ajax Amsterdam, ale potom ste v osemfinále vypadli s Bazilejom. Už prebolel tento neúspech?
Sklamanie bolo naozaj veľké, mňa vypadnutie štve stále. Až titul nám trochu prečistil hlavu a pomohol nám myslieť opäť pozitívne. Musíme sa pozerať dopredu. V súboji s Bazilejom sme boli jasne lepší, na jeho pôde sme dosiahli bezgólovú remízu, odvetu sme nezvládli. Vybrali sme si práve v tomto zápase veľkú smolu. Mali sme veľké šance, ktoré sme nevyužili. Keby sme po prvom polčase viedli 4:0, nik nemôže nič povedať. Verím, že mužstvo svoju silu potvrdí aj v budúcej sezóne v Lige majstrov. Aj pre mňa je to hlavná motivácia, len úspech v rakúskej lige by mi nestačil. Do Salzburgu som išiel preto, lebo som vedel, že sa tu formuje silný tím s ambíciami aj na medzinárodnej scé­ne.

Budete v ňom pokračovať aj v nasledujúcej sezóne?
To je ešte priskoro uzatvárať. Stať sa môže všeličo, ale zmluvu mám ešte na dva roky, v klube som spokojný. Keby prišla nejaká zaujímavá ponuka, dalo by sa o nej premýšlať, ale svoju budúcnosť spájam so Salzburgom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Švento #Red Bull Salzburg