Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liga upadá, myslí si Vittek. Jeho recept sú nové štadióny. Funguje to, tvrdí

Najlepší reprezentačný strelec v histórii slovenského futbalu Róbert Vittek sa v lete vrátil do svojho materského klubu ŠK Slovan Bratislava a už po polroku získal titul najlepší ligový hráč. Stačilo mu na to osem zápasov v jesennej časti Corgoňligy, v ktorých skóroval až sedemkrát.

04.03.2014 09:40
debata (4)
zväčšiť Róbert Vittek na vyhlásení ankety Futbalista... Foto: TASR, Martin Baumann
Róbert Vittek Róbert Vittek na vyhlásení ankety Futbalista roka 2013 pózuje s cenou pre najlepšieho ligového futbalistu.

„Som milo prekvapený, že som vyhral túto cenu. Po dlhom pôsobení v zahraničí som na Slovensku veľmi krátko,“ uviedol po vyhlásení ankety denníka Pravda – Najlepší futbalista Slovenska za rok 2013 – Robert Vittek.

Tridsaťjedenročný útočník, ktorý v rokoch 2003 až 2013 nastrieľal v popredných zahraničných súťažiach dovedna 51 gólov, sa zrejme na Slovensku dlho neohreje. Vittek, ktorý si postupne obliekal dresy Norinbergu, Lille, Ankaragücü, Trabzonsporu a istanbulského Büyükşehir Belediyespor, má stále legionárske ambície.

„Vo futbale chcem ešte niečo dokázať. Či už na doma, alebo v zahraničí. Tam by som sa čoskoro veľmi rád vrátil,“ prezradil.

Desať rokov pôsobil za hranicami Slovenska, dnes je kráľom domácej ligovej scény. Ako sa súťaž počas uplynulej dekády zmenila? „Úroveň futbalovej ligy bola vyššia, keď som zo Slovenska v roku 2003 odchádzal. Netvrdím, že góly sa dnes strieľajú ľahšie, ten dôvod je iný,“ povedal 80-násobný reprezentant.

Čo teda stojí za úpadkom kvality na slovenských ihriskách? „Jednoznačne kulisa. Napríklad na Slovan chodilo oveľa viac divákov. Síce prostredie na štadiónoch nebolo predtým kultúrnejšie, ale pravidlo, že kde je dobrá atmosféra sa hrá lepší futbal, určite platí. Preto neváhajme a stavajme nové štadióny. Uvidíte, že ľudia sa na tribúny vrátia,“ povedal pre Pravda.sk Vittek.

Futbal na Slovensku kvári mnoho iných problémov. Nedostatok financií, klesajúci záujem mládeže, či odchod tých najtalentovanejších do zahraničia už v útlom veku. Sú nové arény tým najzaručenejším liekom, ako pozdvihnúť ligový futbal?

„Verte mi, že áno. Počas svojej kariéry som za hranicami spoznal špičkový futbal. Zápasy tam mali svoju kvalitu aj vďaka fanúšikom. Dobrá atmosféra spraví veľmi veľa,“ dodal.

Vittek získal honor najlepší futbalista Slovenska v roku 2006. V tohtoročnej edícii zvíťazil Marek Hamšík. Je titul v správnych rukách? „Myslím si že áno. Marek má za sebou vynikajúcu sezónu. Martinovi možno poškodili problémy s trénerom z vlaňajšej jari,“ zhodnotil Vittek.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Vittek #Futbalista roka 2013