Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšíka súboj so Škrtelom baví. Teraz som kráľom ja, teší sa

Marek Hamšík sa vracia na slovenský futbalový trón. V pondelok si naň sadol tretí raz, stal sa slovenským futbalistom roka 2013 v prestížnej ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu. Vyrovnal sa Dušanovi Tittelovi, ktorý tri ročníky ako jediný vyhral za sebou. O jedno víťazstvo viac má Martin Škrtel, ktorý tentoraz skončil druhý.

03.03.2014 21:15
Marek Hamšík Foto: ,
Kapitán Neapola Marek Hamšík.
debata (4)

Súboj Hamšík – Škrtel v ankete pokračuje. Pre mnohých je už trochu stereotypný. Ako ho vnímate vy?
Mňa celkom baví. Teraz som vyhral ja, teším sa z toho. Pre mňa je dôležité, že sa držím medzi najlepšími. Neviem, či to niekoho už otravuje, ale ja poradie v ankete nerobím. V nej hlasujú odborníci, tréneri a novinári. Môžem ich ovplyvniť len mojimi výkonmi a výsledkami. Venujem sa naplno futbalu, užívam si ho, chcem byť v ňom úspešný. Ak ma niekto ocení, mám z toho radosť. Každú trofej a každý úspech si cením.

Futbalistom roka ste tretí raz. Ktorý z triumfov si najviac ceníte?
Cením si všetky tri – a veľmi. Príliš neverím tomu, ak niekto vraví, že mu na takomto úspechu nezáleží. Predtým som vyhral v roku 2009 a 2010, to bolo už dávno, už si na tie roky ani poriadne nepamätám (smiech)…

Bol uplynulý rok najúspešnejší?
Bol veľmi vydarený. Bojoval som s Neapolom o titul, hrali sme v Lige majstrov, vypadli sme z nej po vyrovnanom boji a kvalitných výkonoch. Možno by som mohol povedať, že práve tento rok bol najlepší. Lenže o reprezentácii to neplatí. V nej boli skvelé zasa predchádzajúce roky, v ktorým som vyhral anketu. Najskôr sme sa prebojovali na svetový šampionát a potom sme si aj zahrali v Afrike a neurobili si hanbu.

Čo rozhodlo tentoraz vo váš prospech?
Dôležité bolo, že bol úspešný tím. A ja som v ňom pravidelne hrával, strieľal góly, prihrával na ne.

Keby ste vy mali vybrať futbalistu roka, na koho stranu by ste sa priklonili?
Ťažko povedať. Nebolo by to jednoduché rozhodovanie, viacerí mali dobrý rok. Ako vždy vysoké kvality ukazoval Martin Škrtel. Aj keď v prvej polovici roka hrával v klube menej, ale keď dostal šancu, potvrdil, že je výborný obranca. Dobrý bol však aj Vladko Weiss, v oboch kluboch, v ktorých vlani pôsobil, podával vyrovnané výkony.

Rok 2013 bol pre vás zároveň dosť náročný. Do Neapolu prišiel nový tréner, v závere roka ste sa zranili…
Zvykali sme si na nového trénera, ale za všetko hovoria naše výsledky. Rafael Benitez sa rýchlo adaptoval v novom prostredí, začal úspešne uplatňovať svoje predstavy a potvrdil, že je dobrý tréner. A zranenie? Bolo nepríjemné, prvé vážnejšie v mojej kariére. Nehral som dva mesiace, na to som nebol zvyknutý.

Tréner potvrdil aj to, že rád točí hráčov v zostave. Aj vám sa stalo, hoci ste kapitán tímu, že vás nechal na lavičke náhradníkov. Ako sa s tým vyrovnávate?
Je to jeho štýl a povedal nám to hneď na začiatku, keď k nám prišiel. Ak chceme vyhrávať, tak potrebujeme dvadsaťdva dobrých hráčov, pätnásť – šestnásť je málo, vravel nám. Odohráme sedemdesiat stretnutí ročne, čo je veľmi veľa. Preto tréner točí zostavu a aj kľúčovým hráčom dá čas, aby si vydýchli.

Niektorí vám vyčítajú, že výborné výkony z Neapola nedokážete zopakovať v reprezentácii, nedávate v nej góly. Ako to vnímate?
Ani v Neapole som teraz už dlhšie nestrelil gól… V reprezentácii sme spolu veľmi málo, stretneme sa raz za dva mesiace a je ťažšie sa futbalovo zosúladiť. Kolektív a atmosféra je však v reprezentácii vždy dobrá, teším sa na každý zraz a zápas.

Bude tento rok lepší?
Príchodom pána trénera Kozáka sa situácia zlepšila, bolo to vidieť už vo viacerých zápasoch a dúfam, že tento trend sa potvrdí. Teraz nás čakajú prípravné zápasy, pre trénera i nás budú určite dôležité. Musíme sa dobre pripraviť na kvalifikáciu ME 2016.

Začne sa v septembri. Ako vidíte šance v skupine so Španielskom a Ukrajinou?
Španieli sú jasní favoriti, proti ním to bude veľmi ťažké. Nepotešilo ma, že nám ich žreb pridelil. Majstrovsky držia loptu. Nabehať sa veľa bez lopty, to nikoho nebaví… S ostatnými súpermi sa dá hrať, môžeme s nimi vyhrať i prehrať, ak si nedáme pozor. Rozhodne aktuálna forma, či budeme vo svojich kluboch pravidelne hrávať a aký bude náš zdravotný stav.

Hamšíkova vizitka

Dátum narodenia: 27. júla 1987
Miesto: Banská Bystrica
Stav: slobodný, priateľka Martina Fraňová
Deti: Christian (4) a Lucas (2)
Klub: SSC Neapol (od 2007)
Predchádzajúce kluby: Jupie Podlavice, Slovan Bratislava, Brescia
Post: ofenzívny stredopoliar
Výška/hmotnosť: 183 cm/77 kg
Počet štartov v reprezentácii: 68
Počet gólov: 11
Reprezentačná premiéra: Slovensko – Poľsko 2:2, 7. 2. 2007
Najväčšie úspechy: štart na MS 2010, postup do osemfinále, trojnásobný futbalista roka
Odhadovaná cena na futbalovom trhu: 40 miliónov eur

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Futbalista roka 2014