Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poslanci budú diskutovať s Kmotríkom o štadióne

Osud výstavby Národného štadióna na Tehelnom poli je stále nejasný. Investor projektu, podnikateľ Ivan Kmotrík, majiteľ futbalového Slovana, bude musieť priplatiť ďalšiu nemalú sumu za pozemky, alebo od projektu odstúpi.

30.01.2014 19:42
tehelné pole, národný futbalový štadión,... Foto:
Národný futbalový štadión by mohol mať takúto podobu.
debata (6)

Rozhodnutie sa odsúva zatiaľ na marcové zasadnutie zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy.

Problém vznikol v závere minulého roka, keď niektorí poslanci bratislavského zastupiteľstva predložili návrh, aby mesto podpísalo s investorom novú zmluvu o nájme. Podľa nej by časť pozemkov pod komerčnými objektami (byty, hotel, obchody) mal dostať do nájmu na komerčnom základe. Ide asi o 30 percent pôvodne prenajatej plochy. Doteraz mal celú pôdu v dlhodobom prenájme za symbolických 33 eur ročne.

Primátor Milan Ftáčnik vo štvrtok poslancov informoval, že rokoval s investorom o niektorých alternatívach. Prvou je možnosť, že pristúpi na zvýšenie nájmu pod komerčnými priestormi alebo podľa druhej tieto pozemky odkúpi. Existuje aj tretia, že od výstavby odstúpi a neprevezme schválenú podporu vo výške 27 miliónov eur od štátu. „Novou je možnosť odkúpenia pozemkov, aj o tom budú poslanci diskutovať s investorom,“ dodal hovorca mesta Stanislav Ščepán.

Zastupiteľstvo prijalo vo štvrtok záver, že vo februári sa jeho zástupcovia stretnú s Ivanom Kmotríkom a pokúsia sa dohodnúť. S týmto riešením súhlasí aj poslanec Stanislav Fiala, ktorý bol inciátorom zvýšenia nájomného pod komerčnými časťami projektu. „Pôvodne som hovoril o zvýšení nájmu, ale ak padne akceptovateľná ponuka na odkúpenie pozemkov, nebudem sa tomu brániť. To je iný spôsob spravodlivého vysporiadania pozemkov,“ zdôraznil.

Podľa neho veľa napovie stretnutie s investorom. Nechcel zatiaľ špekulovať, aká vysoká by mala byť prípadná vyššia cena za prenájom komerčných pozemkov. Objavila sa už suma 16 eur za meter štvorcový. „Ja som zatiaľ nijakú sumu nenavrhol, ani nevyslovil. Existuje nejaký sadzobník, ak prenajíma mesto pozemky za podobných podmienok aj v iných prípadoch, bolo by to pre mňa akceptovateľné,“ potvrdil Pravde Fiala.

Na otázku, či podľa neho hrozí možnosť, že investor od projektu odstúpi, zareagoval: „Počul som o tejto hrozbe, vnímam to vážne a myslím si, že by to nebolo šťastné riešenie. V tejto etape by sme stratili čas, ale pokiaľ je zjavné, že projekt prináša vo veľkej miere aj komerčné aktivity, tak sa mi zdá spravodlivé, aby sme stanovili aj spravodlivé ceny. Vôbec nespochybňujem, že výstavba štadióna je potrebná a verím, že v spoločnej diskusii nakoniec nájdeme cestu. Dohodu vidím reálne.“

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #poslanci #Ivan Kmotrík #národný štadión