Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal môže pomôcť v boji proti mužskej obezite, tvrdí štúdia

Futbal môže byť pre mužov tou správnou motiváciou, ktorá im pomôže schudnúť. Dokázala to škótska štúdia, ktorú publikovali vo vedeckom magazíne The Lancet.

21.01.2014 15:24
Futbalová lopta, brankár Foto:
Ilustračné foto
debata

Celkovo 748 mužom, ktorí boli predmetom skúmania, ponúkli odborné poradenstvo v oblasti zdravého stravovania a tipy na reguláciu hmotnosti. Iba polovicu z nich však pozvali na futbalové tréningy. Do 12-týždňových tréningových programov, ktoré organizovalo 13 futbalových klubov, sa dostalo 374 futbalových fanúšikov s nadváhou. Po roku od skončenia projektu sa ukázalo, že v porovnaní s ďalšími 374 čakateľmi na program, zhodil každý z účastníkov v priemere päť kilogramov a 40 percent z nich si svoju novú hmotnosť dokázalo udržať aj po roku. Vedci z Glasgowa preto prišli k záveru, že program na chudnutie navrhnutý špeciálne pre mužov môže skutočne fungovať.

„Regulácia hmotnosti a diéty sa často nesprávne vnímajú ako ženské záležitosti, niektorí muži sa preto nechcú zapojiť do programov, ktoré by im pomohli dostať ich hmotnosť pod kontrolu,“ povedala spoluautorka projektu Kate Huntová z Glasgowskej univerzity. Mužom však podľa Huntovej stačí iba správna motivácia a aj oni sa horlivo pustia do chudnutia.

„Účastníci si užívali prítomnosť ostatných mužov, ktorí im boli podobní. Spájal ich záujem o futbal a podobné zdravotné problémy. Páčila sa im možnosť tráviť čas v klube a využívať časti štadióna, do ktorých bežne nemajú prístup. Ocenili možnosť podpory, tréningov a informácií, ktoré im poskytli kluboví tréneri. Tento model má veľký potenciál do budúcnosti,“ dodala Huntová.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #obezita