Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eusébio bol démon s ohňom v srdci i v kopačkách

Bol to zápas, ktorý sa zlatými písmenami zapísal do histórie futbalu. V úvode štvrťfinále majstrovstiev sveta 1966 KĽDR - Portugalsko sa diali zázraky.

05.01.2014 11:09 , aktualizované: 12:15
Eusébio, Lev Jašin Foto:
Eusébio pred ruským brankárom Levom Jašinom v zápase o 3. miesto na MS 1966 v Anglicku. Portugalčania vyhrali 2:1, Eusébio sa s deviatimi gólmi stal najlepším strelcom turnaja.
debata

Na liverpoolsky štadión v Goodison Parku sa prihnal ázijský tajfún. V 24. minúte bolo 3:0 pre severokórejský vý­ber.

S horúcim favoritom by to dopadlo zle-nedobre, podobne ako v skupine s Talianskom, nebyť jediného muža. Ázijské mužstvo zastavila čierna perla z Mozambiku.

Jeden muž tvoril celé mužstvo

Vo fantastickom stretnutí padlo osem gólov. Polovicu z nich strelil Eusébio. Bol to jeho zápas. A bol to aj jeho šampionát. Portugalsko získalo „len“ bronzové medaily, ale jeho geniálny útočník sa stal najlepším strelcom turnaja s deviatimi gólmi. Mimochodom, zinkasoval za to rovných tisíc libier.

„V okamihu vychádzajúcej slávy zabudol severekórejský tím na jedného muža – na ebenovo sfarbeného démona s ohňom v srdci a explozívnou silou v kopačkách, ktorý sa volá Eusébio,“ rozplýval sa Sunday Express. Eusébio strelil štyri góly za sebou (dva z jedenástky) a v 60. minúte už jeho tím viedol. Na piaty prihral Augustovi. Portugalsko zvíťazilo 5:3. „Eusébio, to bolo celé mužstvo v jednej osobe,“ komentovala agentúra Associated Press. Vtedy mal len 24 rokov.

Legendárny portugalský futbalista, ktorého nadživotná socha sa vypína pred štadiónom Estádio da Luz v Lisabone, v nedeľu nadránom zomrel vo veku 71 rokov na zástavu srdca.

Benfica ho uniesla na ceste z letiska

Eusébio da Silva Ferreira sa stal prvým Afričanom, ktorý dosiahol vo futbale celosvetovú slávu. Narodil sa a vyrastal v Mozambiku, ktorý bol portugalskou kolóniou. O jeho príchode do Lisabonu sa rozprávajú legendy.

Pôsobil doma v miestnom klube Sporting Lourenço Marquez, ktorý bol farmou lisabonského Sportingu. Pre svetový futbal ho objavil – Maďar. Známy tréner Béla Guttmann sa o výnimočnom talente dozvedel u holiča a vybral sa osobne do Mozambiku, aby sa presvedčil, aká je pravda. Vrátil sa nadšený. Toho mladíka musíme získať za každú cenu, oznámil šéfom Benficy.

Čierna perla z Mozambiku – Eusébio

Tak sa aj stalo. Do Lisabonu pozval mladučkého Eusébia Sporting, no cestou z letiska záhadne zmizol. Bola to práca Benficy, ktorá ho skrývala dovtedy, kým sa situácia neupokojila a nezrodila sa dohoda. V drese najúspešnejšieho portugalského klubu strávil potom pätnásť rokov a vybojoval množstvo úspechov a ocenení. A hoci si okrem toho zahral v ôsmich mužstvách, dovedna si v nich pripísal len asi tretinu z počtu stretnutí v Benfice. V nej sa v 614 oficiálnych súbojoch tešil z 638 gólov.

Na veľkej európskej scéne zažiaril prvý raz naplno v jednom z najpríťažli­vejších finále Európskej pohára majstrov v roku 1962. Benfica Lisabon sa v ňom zaskvela a zdolala Real Madrid 5:3. Zápasu dodal výnimočnosť neuveriteľný zvrat.

Eusébio si v septembri 2013 prevzal brazílsky... Foto: Reuters, BRIAN SNYDER
Eusébio, Pelé Eusébio si v septembri 2013 prevzal brazílsky dres podpísaný hráčmi od ďalšej legendy Pelého. Stalo sa tak pred priateľským zápasom medzi Brazílčanmi a Portugalčanmi v USA.

Najskôr úradoval Puskás v drese madridského mužstva. Už do 23. min dvoma gólmi mu zabezpečil pohodlný náskok, no portugalský tím rýchlo vyrovnal. Puskás ešte do prestávky strhol tretím gólom vedenie na stranu bieleho baletu. V druhom polčase však inkasoval Real tri góly. Dva mu strelil dovtedy neznámy hráč – Eusébio. Mal dvadsať. Futbalový svet tlieskal novému hrdinovi, ktorý sa stal jagavou hviezdou nasledujúcich sezón a bavil svojím výnimočným umením futbalových fanúšikov.

O jeho živote natočili film s príznačným názvom: Sua Mejestade o Rei. Jeho Veličenstvo, kráľ. Portugalsko väčšieho futbalového panovníka nikdy nemalo…

Legendárny Eusébio vo fotografiách Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Legendárny futbalista Eusébio pred ruským...

Eusébio si zahral aj na Tehelnom poli
V kvalifikácii MS 1966 sa predstavilo Portugalsko v Bratislave. Bol to jediný zápas Portugalčanov na československej pôde v Eusébiovej ére. Jeho najlepší hráč rozhodol na Tehelnom poli na rozbahnenom teréne v 20. minúte – z ťažkého uhla prekvapil Schrojfa. Zápas, ktorý sledovalo 60-tisíc divákov, sa skončil 0:1, hoci hostia hrali už od 4. minúty s desiatimi hráčmi, bez zraneného Mendesa a Vladimír Weiss, otec bývalého trénera reprezentatov, nepremenil v 42. minúte pokutový kop. Portugalsko postúpilo do Anglicka na úkor československého tímu, ktorý štyri roky predtým vybojoval v Čile strieborné medaily.

Čísla z Eusébiovej kariéry

  • V 745 zápasoch strelil 733 gólov
  • V portugalskej reprezentácii nastúpil v 64 zápasoch a dal v nich 41 gólov
  • Z MS 1966 má bronzovú medailu
  • Stal sa najlepším strelcom MS 1966 s deviatimi gólmi
  • Získal Zlatú loptu 1965 pre najlepšieho hráča Európy, o rok skončil v ankete druhý
  • V roku 1962 výrazne prispel k triumfu Benficy v EPM
  • Vlastní 11 portugalských titulov
  • Sedemkrát sa stal najlepším strelcom portugalskej ligy
  • Dva razy získal Zlatú kopačku najlepšieho európskeho strelca (1968 a 1973)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eusébio