Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viliam Dubovský: Každé Vianoce prestierame aj pre Peťka

Pred dvadsiatimi rokmi deň pred Vianocami prifrčal Peter Dubovský z Madridu a na vyhlásenie výsledkov premiérového ročníka ankety prišiel s rodičmi. Jeho otec Viliam Dubovský spomína nielen na slávnosť.

23.12.2013 12:00
dubovsky2-sotcom Foto:
Domov sa vždy rád vracal. Peter Dubovský s otcom Viliamom.
debata (3)

Ako ste prijali správu, že sa Peter stal prvým futbalistom roka v samostatnom Slovensku?
Boli sme na neho hrdí. To je pochopiteľné, každého rodiča teší, keď je jeho dieťa úspešné v tom, čo robí, čomu sa venuje. Bola to aj pre neho pocta, viem, že si cenil, že práve on sa stal prvým víťazom ankety.

Do poslednej chvíle nebolo úplne jasné, či vyhlásenie stihne…
Bol som ho autom zobrať na letisku vo Viedni, čo bolo aj neskôr pravidlom. Už si to presne nepamätám, ale v závere roka prišiel možno prvý raz domov na viac ako deň odvtedy, čo sa mu začala sezóna v Reale Madrid. Na jeseň síce nastúpilo československé mužstvo v kvalifikácii MS 1994, ale hralo vonku a mimo Bratislavy. Viem, že z letiska sme sa ponáhľali domov, aby sa prezliekol a vybrali sme sa hneď do hotela, kde sa vyhlásenie uskutočnilo.

Vtedy už vedel, že preberie víťaznú trofej. Vnímali ste to ako zaslúžený úspech?
Peťko mal mimoriadne úspešný rok 1993. Na jar hral veľmi dobre ešte v československej lige, obhájil post najlepšieho strelca súťaže. A odohral niekoľko výborných zápasov aj v reprezentácii. Pamätný je súboj s Rumunskom na jar v Košiciach, v ktorom strelil tri góly. Ja si však veľmi cením aj jeho jesenný výkon v Cardiffe proti Walesu, v ktorom si zahral proti legendárnemu Giggsovi a krásnou strelou zabezpečil remízu 2:2. Tento zápas mám stále nahratý.

Pomohol mu aj prestup do Realu Madrid?
Nepochybne, stať sa hráčom Realu bola veľká vec.

Radil sa s vami o tomto kroku?
To bola najmä jeho záležitosť a, samozrejme, Slovana. Viem, že sa v tom čase vo veľkom diskutovalo, či nemal ísť najskôr do iného klubu, do Ajaxu či menšieho španielskeho tímu. Podľa mňa sa taká ponuka neodmieta a myslím si, že ak by sa rozhodol pre iný tím, asi by sa už do Realu nikdy nedostal.

Nechýbali ste ani na jednom vyhlásení futbalistu roka. Od roku 2000 odovzdávate najlepšiemu hráčovi do 21 rokov Cenu Petra Dubovského…
Najskôr som sprevádzal Peťka a v úvodných ročníkoch sa stalo, že som ho aj zastupoval, keď nestihol doraziť včas. Pre mňa i manželku je to vždy vyznamná a príjemná slávnosť. Aj po synovom predčasnom odchode. Stretneme sa tam s viacerými ľuďmi, ktorých poznáme a sú medzi nimi aj takí, čo s ním hrávali alebo v nejakej pozícii spolupracovali. Aj takto si ho pripomíname.

Od roku 1993 pôsobil Peter až do tragickej smrti v zahraničí, v Španielsku. Vracal sa na Vianoce vždy domov?
Vždy ich trávil doma. Aj keď prišiel len na zopár dní, podľa toho, ako mu to dovoľovali povinnosti v Madride a neskôr v Oviede. Často dorazil na poslednú chvíľu a deň-dva po Vianociach odchádzal, lebo v Španielsku sa už v úvode nového roka hrala liga. Bol dobrý syn a hoci bol už dospelý, trávil s nami cez sviatky dosť času. Keď odbehol za kamarátmi, večer sa vrátil alebo ak sa aj niekde zdržal, zatelefonoval a povedal, že príde neskôr.

Ako vyzerali vaše spoločné Vianoce?
Neboli ničím výnimočné, podobné ako vo väčšine slovenských rodín. Platí to aj o tradičnom menu. Peter mal rád rybu, na ňu si zvykol ešte viac v Španielsku. Zjedol aj vyprážaného kapra a šalát – ale s mierou.

Akým darčekom ste ho potešili?
To bolo ťažké, lebo mal v podstate všetko. Najmä po tom, čo odišiel do zahraničia, u nás o darčeky ani príliš nešlo. Boli sme radi, že môžeme stráviť Štedrý večer spolu. To bol najkrajší darček.

Od Petrovej smrti uplynulo už viac ako trinásť rokov. Dá sa s touto tragédiou aspoň čiastočne vyrovnať?
Nikdy sa s tým nevyrovnáme. Ak odíde niekto blízky z rodiny v pokročilom veku, s tým sa človek môže po čase zmieriť. Taký človek už niečo prežil a nik z nás tu nebude večne. Ale ak odíde 28-ročný syn, to je obrovský úder. Bolesť, ktorú ani čas neutlmí.

Ako to prežívate špeciálne vo vianočnom čase?
Od Peťkovej tragédii je to pre nás najťažšie obdobie. Bude nám smutno. Ako každý rok na Štedrý deň prestrieme pri stole aj pre neho. Na druhý deň príde starší syn Ivan s rodinou, bude nám spolu trochu veselšie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Dubovský #Viliam Dubovský