Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zbiť mohli aj mňa, vraví Guldan po incidente v Lubine

Futbalisti Zaglebie Lubin zdolali vo štvrtkovej dohrávke poľskej ligy Bielsko-Bialu 3:2 a odlepili sa odo dna tabuľky.

07.12.2013 08:08
Ľubomír Guldan Foto: ,
Ľubomír Guldan.
debata

Pred zápasom však váhali, či na zápas nastúpia. Deň pred ním dvaja priaznivci zbili ich spoluhráča, bývalého slovenského reprezentanta a žilinského kapitána Róberta Ježa. Obeťou útoku sa stal aj brankár Michal Gliwa, ktorému páchatelia zničili auto.

„V klube i v šatni bolo dusno, rozhodovali sme sa, ako zareagovať a uvažovali sme, že na zápas proti Bialsko-Bialej nenastúpime,“ tvrdí ďalší Slovák v tíme, 30-ročný Ľubomír Guldan. „Chceli sme vyjadriť podporu spoluhráčom, všetci stojíme za nimi. V sezóne sa nám príliš nedarí, ale takéto násilné akcie nemajú nijaký zmysel.“

Stretnutie napokon prebehlo hladko a nevyskytli sa nijaké rušivé momenty. „Zostali nám do konca roka už len dva zápasy, povedali sme si, že ich odohráme a potom sa vrátime k tomu, čo sa stalo. Na štadióne nebolo cítiť, že sa niečo deje. Viedli sme o dva góly, súper znížil, ale podarilo sa nám streliť tretí gól, čo rozhodlo. Druhý gól sme dostali až v poslednej minúte. Hralo sa neskoro večer, bolo zlé počasie, v hľadisku možno len tri-štyri tisíc ľudí, ale povzbudzovali nás, cítili sme ich podporu. Aj to potvrdzuje, že útok nebol organizovanou akciou, ale len individuálny úlet dvoch fanúšikov,“ pokračuje slovenský futbalista, ktorý má na konte aj päť štartov v reprezentač­nom tíme.

Napadnutí futbalisti vo štvrtkovom súboji chýbali, obaja sa už vyjadrili, že z klubu asi odídu.

„Ani by som sa im po tom všetkom nečudoval,“ vraví Guldan. „Robo má už dlhšie problémy s chrbtom, nehral ani v predchádzajúcom zápase. Už začal s tréningom, ale asi ani nemal chuť v tejto situácii hrať. Brankár Gliwa vyslovene povedal, že nechce nastúpiť. Pravidelne chytával, pred útokom na neho bol oporou v zápase v Poznani, ktorý sa skončil 1:1 a dostal sa do zostavy kola.“

Podľa Guldana útok nebol namierený špeciálne na Ježa. „Stal sa neďaleko bytovky, kde býva niekoľko spoluhráčov. Robo bol asi v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Pokojne mohli zbiť aj mňa alebo niekoho ďalšieho, keby som sa tam vyskytol. Podľa všetkého sa útočníci zamerali na brankára, lebo neskoro večer sa ešte raz vrátili na miesto činu a rozbili práve jemu auto.“ Hoci hráčov ubezpečili, že im nehrozí nijaké nebezpečenstvo, Guldan pridáva novú informáciu, že na druhý deň asi rovnakí páchatelia zbili ďalšieho futbalistu.

„Je to mladý Lotyš, ktorého preradili pred troma týždňami do béčka. Napadli ho v areáli štadióna, keď odchádzal z tréningu. To nás znepokojilo a nebolo nám všetko jedno. Preto teraz zvýšili bezpečnostné opatrenia, aj na tréningoch i v poslednom zápase hliadkovali členovia bezpečnostnej agentúry. Polícia prípad vyšetruje, od každého z nás si vypýtala domáce adresy a v okolí domov sa pohybujú stále policajti,“ popisuje napätú situáciu.

Ligové ambície Zaglebie boli podstatne vyššie. V Poľsku prvých osem tímov bojuje o titul a Lubin chcel byť medzi nimi. „Ešte nie je táto úloha stratená, ale už to budeme mať ťažké. Potrebujeme teraz zabrať a zbierať body,“ zdôrazňuje Guldan, ktorý prišiel do Lubinu v lete a odvtedy pravidelne nastupuje v základnej zostave.

Predtým pôsobil dva roky v Razgrade, ktorý v lete vyradil Slovan v predkole Ligy majstrov a ktorému sa teraz darí v Európskej lige. V Lubine žije aj s manželkou Michaelou a štvorročným synom Maximom.

„Futbalovo som bol v Razgrade spokojný. Skončila sa mi zmluva, ponúkli mi síce jej predĺženie, ale aj kvôli rodine som chcel zmenu, život v meste nebol najlepší, nebolo tam kam ísť. V Lubine pôsobil môj tréner zo Žiliny Pavel Hapal, bol tu Robo Jež a tiež Boris Godál, ktorý teraz nehráva, je po operácii kolena. Trénera po dvoch kolách odvolali. Lubin je malé ale príjemné mesto, škoda, že sa nám viac futbalovo nedarí. Dúfam, že situácia sa upokojí a prejaví sa to aj v lepších výsledkoch,“ rozlúčil sa Ľubomír Guldan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zaglebie Lubin #Róbert Jež #Ľubomír Guldan