Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzsko, Taliansko a Anglicko budú pri žrebe MS nenasadené

Pred žrebom záverečného turnaja futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii nebudú medzi nasadenými tímami figurovať viacerí poprední zástupcovia z Európy.

20.11.2013 13:39
debata (1)
Trofej pre víťaza majstrovstiev sveta vo futbale. Foto: SITA/AP, Amr Nabil
Majstrovstvá sveta vo futbale, trofej Trofej pre víťaza majstrovstiev sveta vo futbale.

Medzi nenasadenými budú reprezentácie Francúzska, Talianska či Anglicka. Žreb sa uskutoční 6. decembra v Costa do Sauípe v brazílskom štáte Bahia a najlepšiu pozíciu bude mať domáci výber usporiadateľskej krajiny, obhajca titulu Španielsko, ďalej Nemecko, Argentína, Kolumbia, Belgicko, Švajčiarsko a takmer určite aj Uruguaj.

Rozdelenie do košov zatiaľ nie je oficiálne, Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) ho potvrdí po úplnom skončení kvalifikácie. Aktuálne zostáva odohrať záverečný kvalifikačný zápas Uruguaja s Jordánskom. Juhoamerický favorit má však z minulotýždňového prvého duelu náskok 5:0 a v súčte so stredajšou odvetou s úvodným výkopom o 24.00 h SEČ sa nepredpokladá úspech ázijskej reprezentácie.

Rozhodujúcim kritériom pre nasadenie je takisto ako pred štyrmi rokmi pred svetovým šampionátom 2010 v Juhoafrickej republike októbrové vydanie rebríčka FIFA. V prvom koši bude sedem renkingovo najlepších tímov sveta a usporiadajúca Brazília. Novembrový rebríček sa neberie do úvahy, pretože by zvýhodňoval mužstvá účinkujúce v baráži. Kľúč pre rozdelenie do zostávajúcich košov FIFA ešte oficiálne nepotvrdila, rovnako ako pred minulými MS by sa však mal zohľadniť regionálny faktor.

V druhom koši by podľa neho mali byť tímy z Ázie, Severnej a Strednej Ameriky, v treťom africké a nenasadené juhoamerické výbery a vo štvrtom nenasadené tímy z Európy. Keďže zo „starého kontinentu“ bude až deväť nenasadených tímov, rebríčkovo najvyššie postavené Holandsko by malo byť v treťom koši, kde figuruje len sedem krajín.

V jednej skupine na MS 2014 nesmú byť dvaja zástupcovia rovnakého kontinentu, len Európa môže mať dvoch zástupcov v tej istej skupine.

Neoficiálne rozdelenie účastníkov futbalových MS 2014 do košov:

  • 1. kôš: Brazília, Španielsko, Nemecko, Argentína, Kolumbia, Belgicko, *Uruguaj, Švajčiarsko
  • 2. kôš: Japonsko, Irán, Kórejská republika, Austrália, USA, Mexiko, Kostarika, Honduras
  • 3. kôš: Pobrežie Slonoviny, Ghana, Alžírsko, Nigéria, Kamerun, Čile, Ekvádor, Holandsko
  • 4. kôš: Taliansko, Anglicko, Portugalsko, Grécko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko, Rusko, Francúzsko

    *Pozn.: Na Uruguaj ešte čaká v stredu odvetný zápas interkontinentálnej baráže s Jordánskom. Uruguaj zvíťazil v prvom zápase na pôde súpera jednoznačne 5:0.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Žreb MS 2014 vo futbale