Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kocian: Poliaci i my máme osobnosti, ale nie silný tím

"Slovenskú a poľskú futbalovú reprezentáciu spájajú viaceré paralely," tvrdí bývalý tréner slovenských reprezentantov a najlepší futbalista Československa 1990 Ján Kocian (55), ktorý vedie popredný poľský klub Ruch Chorzów. V uplynulom kole sa skončila úspešná séria, ktorú s tímom ťahal.

13.11.2013 09:00
Ján Kocian Foto: ,
Ján Kocian.
debata

V čom vidíte podobnosť oboch reprezentácií?
Obe krajiny majú gro reprezentantov v zahraničí, sú medzi nimi aj výrazné individuality. Poliaci ich majú možno ešte o niečo viac, hrajú asi v ešte lepších kluboch, ale stroskotali na tom – ako aj naši – že nedokázali sformovať silný reprezentačný tím.

Na lavičku poľskej reprezentácie sa posadil nový tréner Adam Nawalka. Ako ho vníma futbalová verejnosť?
Teraz sa točí všetko okolo neho. Je svojský, prísny, veľa vyžaduje, má špeciálne metódy, dlhé tréningy, očakáva sa, že viacerým reprezentantom asi nebude sedieť. Predpokladám však, že sa budú chcieť doma a pred novým koučom v piatkovom súboji so Slovenskom vytiahnuť. Aj keď platí, že prípravné zápasy sa berú trochu voľnejšie.

Chystáte sa do Vroclavi?
Dostal som od poľského zväzu pozvanie, ešte uvidím, či ho dokážem zladiť s povinnosťami v klube. V áčku nemám momentálne ani jedného zverenca, ale figurujú v tíme do 21 rokov.

V Ruchu ste nastúpili pred bezmála dvoma mesiacmi. Aké sú prvé skúsenosti?
Liga je v Poľsku na vyššej úrovni ako na Slovensku, kluby majú vybudovanú kvalitnejšiu infraštruktúru. Divácke i mediálne zázemie je takisto lepšie.

Od príchodu do klubu ste osem zápasov neprehrali. Až v uplynulom kole ste našli prvého premožiteľa…
Aj v deviatom súboji sme to mali výborne rozohrané, na ihrisku Lechu Poznaň sme viedli 2:1, ale nezvládli sme posledných dvanásť minút, inkasovali tri góly a prehrali vyhratý zápas. Tím som prebral po siedmom kole, keď schytal debakel 0:6 s Bialystokom a padol na predposledné miesto tabuľky. Nastupoval som do neznámeho prostredia, nepoznal som mužstvo ani súperov. Riešil som všetko za pochodu, v úvode bolo toho strašne veľa. Najťažšie bolo rýchlo sa oboznámiť s tímom a dať ho dokopy.

Ruch je klub so slávnou históriou, vybojoval štrnásť poľských titulov, ale donedávna prežíval krízu, ktorá ho poznačila. Aké sú jeho aktuálne ambície?
V minulom ročníku sa zachránil len za zeleným stolom. Polonia Varšava nedostala licenciu, preto zostal v Ekstraklase. Aj novú sezónu odštartoval veľmi zle, už sme sa vytiahli na siedme miesto. Aktuálne ambície nie sú vysoké. Nevraví sa o pohárovom umiestení, nik ma netlačí do nereálnych cieľov. Dostal som priestor a zmluvu na dva roky s ročnou opciou.

Čo od vás v klube očakávajú?
Chce vychovávať mladých hráčov, dávať im šancu. To však neznamená, že nechce víťaziť. Bez dobrých výsledkov sa pracuje ťažko, aj mladí potrebujú okolo seba trochu skúsenejších hráčov, od ktorých sa môžu učiť. Zopár takých mám, sú mojou predĺženou rukou v tíme.

Po vašom nástupe sa objavila informácia, že ste chceli slovenského asistenta, padlo aj meno Michala Hippa…
Táto možnosť hneď padla. Ruch je jediný klub v Poľsku, ktorý nemá v kádri cudzinca. Aj všetci traja moji asistenti sú Poliaci. Vedenie sa ani nechystá nikoho zo zahraničia angažovať. Je to jeho filozofia, ktorú som nemohol zmeniť. Uprednostňuje odchovancov a Poliakov.

Pred príchodom do Chorzówu ste pôsobil dva roky v Ázii – v Číne i Hongkongu. Ako hodnotíte toto obdobie?
Ako dobrú skúsenosť. Najmä pôsobenie v centrálnej Číne však bolo veľmi špecifické a aj komplikované. V Hongkongu to už bolo jednoduchšie. Európsky futbal je trochu iný. Aj mentalita hráčov a funkcionárov. Je mi, samozrejme, bližšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kocian