Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA kontrolovala vek hráčov pomocou magnetickej rezonancie

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) kontrolovala pred začiatkom majstrovstiev sveta hráčov do 17 rokov v Spojených arabských emirátoch z každej krajiny vek štyrom futbalistom pomocou magnetickej rezonancie.

25.10.2013 13:29
Slovensko, MS 17 Foto: ,
Futbalisti slovenskej reprezentácie do 17 rokov pred zápasom proti Hondurasu.
debata

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) kontrolovala pred začiatkom majstrovstiev sveta hráčov do 17 rokov v Spojených arabských emirátoch z každej krajiny vek štyrom futbalistom pomocou magnetickej rezonancie. Testy neobišli ani slovenský tím, procedúru absolvovali Andrej Kadlec, Šimon Kupec, Tomáš Vestenický a Filip Lesniak.

„Toto vyšetrenie sa robí na základe nestabilných údajov narodenia najmä u afrických a ázijských hráčov. Zistilo sa, že na šampionátoch ‚sedemnásťročných‘ sa objavovali aj starší hráči. FIFA zaznamenala v minulosti tri alebo štyri prípady, preto sa rozhodla, že bude verifikovať vek hráčov metódou magnetickej rezonancie. Je to jedno z najpresnejších vyšetrení aplikovaných v medicíne, nielen v oblasti kostí. V dolnej a hornej časti kostí sú ich rastové zóny, tzv. epifýzy. Najvýraznejšie je to na holennej, ramennej kosti a kosti predlaktia. Vyšetrenie sa robí na základe určovania rastu v dolnej časti vretennej kosti, kde sa podľa uzáveru rastovej štrbiny stanoví konečný vek do tej kategórie, ktorú potrebujeme. Táto kategória vychádza z toho, že vek u chlapcov sa končí práve v tomto období,“ povedal pre spravodajstvo Slovenského futbalového zväzu (SFZ) lekár tímu SR „17“ Jozef Mada.

FIFA zatiaľ neinformovala, či sa na šampionáte našiel niekto, kto by nespĺňal dané kritériá. Zverenci trénera Ladislava Pecka postúpili vo štvrtok do osemfinále, v utorok 29. októbra sa o 14.00 h SEČ stretnú s Uruguajom alebo Marokom. Rozhodnú o tom piatkové duely v E a F-skupine.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale do 17 rokov #slovenská futbalová reprezentácia do 17 rokov