Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podozrivých zápasov a hráčov môže byť aj viac

Bezmála dva roky zastáva funkciu, ktorá má pomáhať strážiť čistotu futbalu. Ako "integrity officer" spolupracuje na mapovaní i odhaľovaní futbalových podvodov.

03.10.2013 09:00
Peter Dedík. Foto:
Peter Dedík.
debata

Projektový manažér Slovenského futbalového zväzu Peter Dedík (33) dostáva ako prvý z futbalového hnutia informácie, ako pokračuje vyšetrovanie korupčnej kauzy s ovplyvňovaním výsledkov, ktorá sa prevalila pred troma týždňami a zasiahla aj najvyššiu slovenskú súťaž.

Integrity officer je nová funkcia. Má ju povinne futbalový zväz v každej krajine?
Na základe požiadavky Európskej futbalovej únie ju zriadili zväzy od septembra 2011. Vynútili si ju negatívne javy spojené so stávkovaním. Ide o nový fenomén, takzvaný matchfixing, manipulovanie výsledkov. UEFA organizuje pre integrity manažérov špeciálne školenia, semináre, vymieňame si navzájom skúsenosti.

Čo je náplňou vašej práce?
Zbieram podnety zvonka, vyhodnocujem ich, posudzujem, čo môže byť relevantné a čo nie, spolupracujem s orgánmi činnými v trestnom konaní, políciou a intenzívne komunikujem s UEFA. Zväz je ten, kto môže zhromažďovať informácie, posúvať ich ďalej, čo aj robí. Vyšetrovanie je však výhradne vecou polície.

Dostávate veľa podnetov?
Nie je ich málo, ale rád by som vyzval aj touto cestou ľudí, aby sa na nás obracali, keď majú nejaké reálne podozrenie. Objavuje sa však aj veľa anonymov, najčastejšie stávkárov, ktorým nevyjde tip, prídu o peniaze a každého obviňujú.

Aká je situácia v iných krajinách – v porovnaní so Slovenskom?
Pochybujem o tom, že ak sa neodhalia nijaké kauzy, je to dostatočný dôkaz o väčšej čistote futbalu. Existujú totiž krajiny – napríklad Nemecko či Taliansko – ktoré už roky idú tvrdo po negatívnych prejavoch, vyšetrili veľa prípadov. Majú množstvo cenných skúseností z tejto oblasti.

Aký vážny je problém manipulácie výsledkov futbalových zápasov?
Globálny rozmach najmä online stávkovania je obrovský, ide o veľmi vážnu vec. Pod negatívnym stávkovaním si mnohí fanúšikovia predstavujú, že si hráči zatipujú na vlastný zápas, ovplyvnia ho a zarobia, povedzme, 500 eur. Ešte nebezpečnejšia je však organizovaná manipulácia, v neporovnateľne väčšom rozsahu a centrá sú až v Ázii. Na konci je hráč alebo rozhodca, ktorí podvod vykonajú. Asi si v prípade, aký sa objavil aj u nás, ani neuvedomujú, čoho súčasťou sa stávajú, na konci akého reťazca sa ocitli. Robia to v podstate za malé sumy v porovnaní s tými, ktoré berú ľudia na vrchných poschodiach. Zisky z takýchto stávok sa pohybujú v státisícoch eur.

Často sa objavujú hlasy, ktoré spochybňujú prínos futbalového zväzu na odhaľovaní kauzy. Aký je v skutočnosti?
Poviem to narovinu. Vyšetruje polícia. Keby to nerobila, určite by sme sa nikam neposunuli. Podvody v online stávkovaní sú však mladým odvetvím trestnej činnosti a už aj veľmi populárnym. Náš prínos bol najmä v úvode, keď polícia síce mala prvé informácie, ale potrebovala odbornú pomoc, oboznámiť sa s princípom, ako môže manipulácia fungovať. Existovali už skúsenosti zo zahraničia, ktoré sme jej poskytli. Pomáhal nám systém UEFA, v ktorom zopár zápasov vyskočilo ako podozrivých.

Ako vyhodnocuje systém podozrivé zápasy?
Ide o systém Betting Fraud Detection System (BFDS) a voľne sa dá preložiť ako systém monitorovania manipulácie výsledkov. UEFA ho prevádzkuje so spoločnosťou Sport Radar, mapujú asi päťsto stávkových kancelárií na celom svete a vývoj ich kurzov. Pred zápasom i počas nich. Keď niekto vsadí veľa peňazí na nejaký zápas, kancelária kurz znižuje. Ak niekto vrazí množstvo peňazí na výhru domácich a stále vklad zvyšuje a zvyšuje, hoci už beží druhý polčas a stav je bezgólový, systém to vyhodnotí ako podozrivú skutočnosť – niekto asi vie, ako sa to skončí. Taká informácia nikdy nie je dôkazom, len podnetom, s ktorým sa ďalej pracuje.

Takto sa odhalili aj podozrenia na niektoré zápasy v slovenskej lige?
Áno, niektoré zápasy takto v systéme vyskočili. Ale nie všetky. Objavila sa otázka, prečo ich nezachytil? Existuje verzia, že okrem legálneho stávkového trhu, funguje v Ázii aj nelegálny. Ten beží v teréne a nijaký systém ho nemôže odhaliť.

Ako funguje?
To zatiaľ nie je úplne jasné. Nejaká skupina vypisuje stávky mimo oficiálnych kancelárií. Je to šialené, ale na základe niektorých štúdií sa odhaduje, že ilegálny trh je rovnako veľký ako legálny, hoci už v ňom sa pohybujú astronomické sumy. Nie je náhoda, že všetko sa deje v Ázii.

Prečo práve tam?
Lebo v Ázii neexistujú na stávkovanie nijaké obmedzenia, nereguluje sa. V našich končinách zväčša stanovia limit, koľko sa dá staviť na jeden zápas alebo si nemôžete vybrať len jeden zápas, ale kombinácie viacerých a podobne.

Nedopláca na nelegálne stávkovanie kancelária, ktorá musí vyplatiť obrovský balík peňazí?
Na to sa často pýtame, veď musí prerábať. Existujú dve alternatívy. Podľa prvej aj stávkové kancelárie na podvodoch v nejakom rozsahu participujú, niečo sa im vráti. Druhá možnosť sa mi zdá logickejšia. Ázijčania sú maniaci na stávkovanie, každý tipuje, je to neskutočný trh. Stávkové kancelárie sa usilujú, aby ponuka bola čo najširšia, najradšej by do nej zaradili aj siedmu slovenskú ligu, hoci tipujúci nemajú ani potuchy, kde leží Slovensko. Zároveň ponúkajú čo najširší rozsah možností, preto vymýšľajú nezmyselné veci, tipuje sa počet rohov, autov, priamych kopov, už to nemá nič spoločné so základným princípom športového stávkovania. Takto prilákajú širokú klientelu a obrat je obrovský. Môžu si dovoliť aj straty z podvodov, akceptujú ich, berú ich ako nutné zlo, sú ochotní si to vyžrať až do konca. Ale ak to ide už do extrému, výnimočne tiež stiahnu z ponuky nejaký zápas. To je jasný signál, že bol určite zmanipulovaný.

Odvtedy, čo sa prevalila aféra na Slovensku, zachytil systém nejaký ďalší podozrivý slovenský zápas?
Nie, ale to sa nestáva často, možno raz za pol roka. A niekedy je podnet aj vecou odchýlky systému. V Česku sa stala nedávno komická situácia. Stávková kancelária v rámci nejakej promoakcie rozdávala pred štadiónom divákom zadarmo reklamné poukážky na tipovanie. Odrazu množstvo ľudí tesne pred zápasom vložilo veľké peniaze na víťazstvo domácich, čo systém vyhodnotil ako podozrivú situáciu.

Od vypuknutia kauzy na Slovensku uplynuli tri týždne. Máte nejaké nové informácie?
Nemám, ale keby som aj mal, nemohol by som o nich hovoriť. Polícia podľa mňa povedala v prvej informácii dosť veľa. Teraz prebieha vyšetrovanie a s tým spojené procesné úkony.

Predpokladáte, že sa počet podozrivých zápasov a obvinených hráčov rozšíri?
Nevylučujem to, ale o tom musí informovať polícia. Na pôde zväzu sa prípadu venuje disciplinárna komisia.

Hráči sú obvinení z trestného činu a hrozí im väzenie, akú váhu má rozhodnutie futbalovej disciplinárky?
Bez ohľadu na to, ako to dopadne v civilno-právnej rovine, sme povinní konať. Nemôžeme byť k tomu, čo sa stalo, ľahostajní a čakať len na políciu. Vyhlásili sme nulovú toleranciu k manipulácii zápasov, toho sa drží aj UEFA. Z nášho pohľadu bol vážne nabúraný princíp športu. Na ňom je najkrajšie to, že nik vopred nevie, ako sa zápas skončí. Toto bolo pošliapané a hodené do koša.

Zaujíma sa UEFA o prípad slovenskej korupcie?
Samozrejme, takmer denne o ňom komunikujeme.

Kedy by sa mohol prípad uzavrieť?
To sa ťažko odhaduje, lebo teraz nie je jasné, či sa neobjavia ešte ďalšie obvinenia. A existujú zákonom stanovené procesné postupy, ktoré sa urýchliť nedajú.

Peter Dedík
Rodák z moravských Valtíc (nar. 22. 10. 1979) vyrastal odmalička v Trenčianskych Tepliciach. Vyštudoval športový manažment na Karlovej univerzite v Prahe. Venoval sa tenisu ako extraligový hráč a neskôr ako tréner. Vo futbale najprv pôsobil v FC Nitra ako generálny manažér, potom ako riaditeľ v Únii ligových klubov a v súčasnosti zastáva na Slovenskom futbalovom zväze funkciu projektového manažéra a integrity officera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #sfz #ovplyvňovanie zápasov #Peter Dedík #Slovenský futbalový zväz