Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O futbalové ME 2020 má záujem až 32 krajín vrátane Česka

O usporiadanie zápasov záverečného turnaja majstrovstiev Európy vo futbale v roku 2020 má záujem až 32 krajín. Po zasadnutí exekutívy v chorvátskom Dubrovníku to potvrdila v piatok Európska futbalová únia (UEFA).

20.09.2013 13:48
futbal, bránka, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

„Bolo to 32 krajín, teda viac ako polovica z 54 členských štátov UEFA. Do konca apríla sa budeme zaoberať garanciami jednotlivých kandidátov, o hostiteľských mestách sa rozhodne v septembri 2014,“ povedal pre denník Šport bývalý prezident Slovenského futbalového zväzu a člen VV UEFA František Laurinec. Slovensko medzi kandidátmi vzhľadom na nevyhovujúci štadión chýba.

Šampionát by chceli usporiadať v Arménsku (Jerevan), Azerbajdžane (Baku), Bielorusku (Minsk), Belgicku (Brusel), Bulharsku (Sofia), Chorvátsku (Záhreb), Českej republike (Praha), Dánsku (Kodaň), Anglicku (Londýn), Fínsku (Helsinki), Francúzsku (Lyon), Macedónsku (Skopje), Nemecku (Mníchov), Grécku (Atény), Maďarsku (Budapešť), Izraeli (Jeruzalem), Taliansku (Rím, Miláno), Kazachstane (Astana), Holandsku (Amsterdam), Poľsku (Varšava, Chorzów), Portugalsku (Lisabon, Porto), Írsku (Dublin), Rumunsku (Bukurešť), Rusku (Petrohrad), Škótsku (Glasgow), Srbsku (Belehrad), Španielsku (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia), Švédsku (Štokholm), Švajčiarsku (Bazilej), Turecku (Istanbul), Ukrajine (Kyjev, Doneck) a Walese (Cardiff).

„Nesmierne nás teší veľký záujem o usporiadanie zápasov majstrovstiev Európy 2020. Finále bude veľkou oslavou futbalu na európskom kontinente. Šesťdesiate výročie ME si pripomenieme špeciálnou udalosťou,“ povedal pre uefa.com prezident organizácie Michel Platini.

Pôvodne chcelo celý šampionát zorganizovať Turecko, ale napokon sa ujal nápad Michela Platiniho a záverečný turnaj sa uskutoční na 13 štadiónoch v 13 rôznych mestách kontinentu. Vyberať ich bude výkonný výbor UEFA. O záverečné zápasy – oba semifinálové a finále sa uchádza podľa doterajších informácií nemecký Mníchov a turecký Istanbul.

Vzhľadom na predchádzajúce snahy má väčšiu šancu na úspech turecký kandidát, jeho zástupcovia tvrdia, že pridelenie rozhodujúcej fázy im už prisľúbil aj Platini. Mníchov ponúka Allianz Arenu aj s plánmi na zvýšenie kapacity počas medzinárodných zápasov na 71-tisíc miest.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini #ME 2020 vo futbale