Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odhalená korupcia vo futbale. Slováci kupovali zápasy

Nitky obrovského škandálu s manipulovaním výsledkov futbalových zápasov vedú predovšetkým na Slovensko. Z organizovaného podplácania aktívnych hráčov v najvyššej slovenskej i českej futbalovej lige, ako aj v nižších ligových súťažiach sú obvinení bývalí slovenskí futbalisti.

12.09.2013 14:11 , aktualizované: 19:21
futbal, Trenčín - Dunajská Streda, Huber Foto: ,
Medzi štvoricou hráčov Dunajskej Stredy obvinených z prijímania úplatku je aj český obranca Tomáš Huber (vpravo).
debata (32)

Stávky na zápasy, ktoré mali priamo na ihrisku ovplyvniť, pritom ponúkali najmä ázijské stávkové online portály. Aj hlavou celého komplotu bola zatiaľ neznáma osoba z Ázie.

„Podľa zistených informácií boli hlavnými organizátormi celej manipulácie a korupcie Slováci. Odhalili sme a monitorujeme priebeh vyšetrovania trestného činu spáchaného organizovanou skupinou,“ informoval vo štvrtok prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Zdôraznil, že na Slovensku ide vôbec o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý nespáchal jednotlivec, prípadne jednotlivec v spolupáchateľstve, ale celá skupina osôb.

Gašpar spresnil, že v súvislosti s kauzou bolo zatiaľ po spoločnej česko-slovenskej policajnej akcii vykonanej v stredu 11. septembra zadržaných 18 podozrivých osôb. Z toho šesť na Slovensku a 12 v Česku. Česká aj slovenská strana pritom na výsluchy predviedli aj desiatky ďalších osôb, ktoré mohli v záležitosti podať vysvetlenie. Pri následných domových prehliadkach u zaistených sa našlo 49-tisíc eur a technické pomôcky umožňujúce rýchlu mobilnú komunikáciu.

Sedem mužov už podľa Gašpara obvinili. Z toho troch, Ivana Ž., Róberta R. a Mariána D. z trestného činu ponúkania úplatku, za ktorý si možno vo väzení posedieť dva až päť rokov. Zvyšných štyroch, Michala D., Ivana H., Tomáša H. a Mareka B. zase z trestného činu prijímania úplatku, za ktorý im hrozia tri až osem rokov za mrežami. V čase našej uzávierky vypovedali, podľa zdroja z polície ochotne s vyšetrovateľmi spolupracovali.

Podľa iniciál by mohlo ísť o futbalistov Ivana Žigu, Róberta Ráka, Mariána Dirnbacha. A ďalej o štvoricu hráčov futbalového klubu DAC 1904 Dunajská Streda Michala Diana, Ivana Hodúra, Tomáša Hubera a Mareka Božoňa.

Z doterajších ôsmich odohraných kôl tohto ligového ročníka, ktoré odohral dunajskostredský klub, mala byť zmanipulovaná až polovica. Gašpar vyčíslil, že doteraz vie polícia o 19 ovplyvnených zápasoch v Česku a na Slovensku, pričom futbalistom, ktorí priamo na ihrisku úspešne zmanipulovali výsledok, mali byť po zápase odovzdané úplatky v sume 2– až 60-tisíc eur.

Dohromady malo byť na tento účel použitých najmenej 210-tisíc eur. A zisk organizátorov za jeden zmanipulovaný zápas mal byť približne 50-tisíc eur. Policajný šéf priblížil aj spôsob manipulovania výsledkov. Podľa neho Ivan Ž. zvykol vytypovať zápas, určil jeho výsledok aj výšku úplatku. Róbert R. a Marián D. potom priamo oslovovali futbalistov. K dohode o výsledku obvykle dochádzalo po uplynutí prvých 15 minút hry, keďže pri online stávkach sa kurzy menia aj po niekoľkých sekundách, podľa aktuálneho vývoja športového súboja.

„Pokiaľ ponuka sedela s výsledkom dohodnutým s hráčmi, tak sprostredkovateľ sedel na štadióne, čo bol signál pre futbalistov, že ponuka platí a majú sa snažiť dosiahnuť dohodnutý výsledok. Keď sprostredkovateľ odišiel, bol to signál, že v ponuke online kancelárie ich zápas nie je,“ dodal Gašpar.

Trénera futbalového klubu DAC Dunajská Streda Mikuláša Radványiho informácia o obvinení jeho zverencov zaskočila. „Viem len to, čo som si prečítal v médiách. Michal Dian netrénuje už mesiac, Tomáš Huber a Marek Božoň absolvovali v stredu aj vo štvrtok riadny tréning, akurát Ivan Hodúr tu už dva dni nebol,“ vravel vo štvrtok popoludní tréner.

Z celého prípadu je Radványi znechutený. „Nechcem sa nikoho dotknúť ani bez dôkazov obviniť, ale keď sa to potvrdí, tak títo hráči nemajú v klube čo hľadať. Každý hráč by sa mal ráno s čistým svedomím pozrieť do zrkadla, musí mať charakter. A kto je schopný spraviť niečo takéto, charakter nemá. Je to podraz voči mužstvu aj mojej osobe. Tréner sa môže na lavičke aj roztrhať, nič nezmôže.“

Radványi pripustil, že aj traja-štyria hráči dokážu svojím výkonom ovplyvniť výsledok. „Bavíme sa len o športovej forme. Ak má jeden hráč slabší deň a ostatných deväť mužstvo potiahne, nie je to problém. Ak však podajú slabý výkon traja, mužstvo nemá šancu,“ zdôraznil.

„Neviem si predstaviť, že by v tom niekto z mojich bývalých spoluhráčov lietal, ale nevidím každému do hlavy. Za seba môžem povedať, že mám čisté svedomie,“ uviedol bývalý kapitán DAC Branislav Fodrek, ktorý odišiel spolu s ďalšími troma hráčmi z Dunajskej Stredy koncom augusta. Tvrdí, že klub, majiteľom ktorého je Iránec Khashayar Mohseni, dlhuje hráčom peniaze.

Kauza sa podľa Gašpara prevalila vďaka istému českému futbalistovi, ktorý odmietol ponuku takejto nekalej spolupráce a oznámil záležitosť polícii. Zároveň policajný šéf odmietol špekulácie, že by s odhalením škandálu súvisela nedávna samovražda bývalého slovenského futbalového reprezentanta Mareka Špilára. „Nie, toto by som nespájal,“ povedal. Z českých klubov nateraz snahy o ovplyvnenie výsledku polícii oficiálne priznali iba v Tepliciach. „Konečne to niekto začal riešiť a je jedno, či to bol hráč od nás. Ide o celosvetový problém. Stávkujú a bohatnú gauneri, stávkové kancelárie sa obohacujú a futbal z toho nemá nič,“ vyjadril sa k škandálu šéf klubu František Hrdlička.

Slovenský futbalový zväz už ku korupčnému prípadu vydal vyhlásenie, v ktorom vyjadruje podporu jeho vyšetrovateľom a sľub potrestať vinníkov dostupnými sankciami, no inak dáva od kauzy ruky preč. „Je v záujme futbalového hnutia očistiť ho od akýchkoľvek prejavov korupcie,“ píše sa v stanovisku.

Za korupciu v slovenskom futbale dosiaľ odsúdili iba dlhoročného predsedu ligovej komisie a zastupujúceho sekretára zväzu Vladimíra Wänkeho. V roku 2007 ho polícia zadržala pri preberaní úplatku, ktorý chcel za urýchlenie vybavenia registračných náležitostí okolo transferu futbalistu Andreja Masaroviča z Rakúska do dedinského klubu Eldus Močenok. Špecializovaný súd v Pezinku ho za to poslal na tri roky a štyri mesiace do väzenia a zaplatiť musel pokutu 2 000 eur. Prepustili ho po dvoch rokoch.

Od škandálu sa dištancujú aj slovenské a české stávkové spoločnosti, ktoré nezaznamenali nijaké podozrivé stávky. „Na odhaľovanie zmanipulovaných výsledkov máme vlastné interné nástroje. Pri schvaľovaní tiketov podľa dopredu jasných pravidiel evidujeme aj opakované tikety na tú istú príležitosť,“ uviedol riaditeľ akciovky Tipsport SK Jaroslav Taraba. Podľa neho, ak sa zistia nejaké podozrenia, zápas sa z ponuky sťahuje. "Ide však len o zopár zápasov mesačne. Väčšinou iba upravujeme kurzy, a to na základe získaných aktuálnych informácií o podujatí.

Anketa: Ako vnímate korupčný škandál vo futbale spojený s tipovaním?

Tibor Jančula, bývalý reprezentant
„Keď som ja končil s futbalom, tak sa práve rozbiehalo online stávkovanie. Mňa úplne obišlo, nikdy som nestávkoval, ani ma to neláka. Korupcia je všade, takže nemôže nikoho prekvapiť, že sa objaví vo futbale. Myslím si, že v západných krajinách je podobných prípadov málo, ale smerom na východ, v chudobnejších častiach sveta je to určite horšie. Ak sa vyšetrí tento prípad, tak to môže pomôcť slovenskému futbalu.“

Marek Sapara, slovenský reprezentant
„Je to hrozné, lebo takýto prípad vrhá veľmi zlé svetlo na celý šport a futbal, ktorý by sa mal riadiť zásadami fair play. To by sa nikdy nemalo stať. Čím skôr sa tento prípad úplne vyšetrí, vinníkov odhalia a potrestajú, tým lepšie pre slovenský futbal. Nie je to príjemné najmä pre hráčov, ktorí vo futbale aktuálne pôsobia a venujú sa mu poctivo. Podobné aféry potom dopadajú aj na nás a kazia nám našu prácu a denne úsilie.“

Jozef Adamec, legenda slovenského futbalu
"Nepoznám detaily tohto prípadu, ale ako hráč a tréner si takúto vec neviem ani predstaviť. Je pre mňa nepochopiteľné, že niekto sa zníži k takému podvodu a zradí nielen svojich kamarátov, spoluhráčov, ale najmä množstvo fanúšikov. Aj my sme divákov občas sklamali, ale len preto, že nám zápas jednoducho nevyšiel a potom nás to mrzelo. Viem, že v mojom okolí, medzi ľuďmi, s ktorými sa stretávam, by sa takáto vec nemohla stať. (zn)

Tipovanie na zmanipulované zápasy

  • Stávkové kancelárie u nás nevypisujú kurzy na nižšie súťaže, zápasy najvyššej futbalovej či hokejovej ligy ponúkajú väčšinou len v troj- či päťkombinácii, aby sa nedalo staviť len na jeden zápas. Podozrivý zápas hneď stiahnu. Podvodníci preto uzatvárajú stávky na slovenské zápasy v zahraničných stávkových spoločnostiach.
  • Celkový, ale aj priebežný výsledok (po polčase, po tretine) sa však dá tipovať aj online prostredníctvom internetu. Výšky kurzov sa menia podľa vývoja zápasu. Podvodníkom to umožňuje operatívne zareagovať vo svoj prospech – napríklad dať signál hráčom zapleteným do podvodu.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Dunajská Streda #gašpar