Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štetina je rád, že odišiel z Charkova, v Dukle myslí aj na reprezentáciu

Keď slovenský futbalista Lukáš Štetina na konci minulého týždňa definitívne prestúpil do pražskej Dukly, mal hneď dva dôvody na radosť. Talentovaný obranca sa vrátil do známeho prostredia, kde hosťoval v minulej sezóne, a tiež urobil bodku za svojím nepodareným ukrajinským pôsobením v Charkove.

30.07.2013 10:02
Štetina, Kleščík Foto:
Lukáš Štetina (vľavo) ešte v drese Prešova.
debata

„Som veľmi rád, pretože v Charkove to bolo veľmi ťažké zo všetkých strán. Už so mnou nakoniec ani nepočítali a celkovo som sa tam už cítil zle,“ povedal Štetina, ktorý s Duklou podpísal trojročnú zmluvu.

So staronovými spoluhráčmi už trénuje, a ak sa stihnú doladiť aj posledné prestupové detaily, bude pripravený nastúpiť do nedeľného ligového duelu v Tepliciach.

Štetina prišiel do Charkova v marci 2011 z materskej Nitry, ale po sľubnom úvode sa zo zostavy Metalistu vytratil. Druhú časť sezóny 2011/12 strávil na hosťovaní v Prešove a minulý ročník v drese Dukly. Celkom odohral za ukrajinský tím len dva ligové zápasy.

„Zo začiatku bola problémom jazyková bariéra, ale potom už to bolo všelijaké. Bola to aj psychická záťaž, pretože som tam bol sám a tiež som ani nedostal vysvetlenie, prečo som nepokračoval v mužstve, nevzali ma na sústredenia atď,“ spomínal dvadsaťdvaročný stopér.

Je rád, že sa mohol vrátiť do dejvického celku, kde zanechal dobrý dojem a v lige nastúpil do 22 zápasov. „Ľuďom v Dukle som sa zapáčil, čo bolo rozhodujúce. Keby som nepodával uspokojivé výkony, ktoré by sa páčili trénerovi, tak by sme sa nebavili o tom, že som znova v Dukle,“ podotkol Štetina.

Cení si predovšetkým osobný záujem kouča Pražanov Luboša Kozla, ktorý mladého beka veľmi chcel v tíme udržať. „Dnes je pre hráča v prípade prestupu prvoradé, či ho tréner vôbec chce. Tréner Kozel o mňa stojí a niečo vo mne vidí, takže to bude len cesta vpred. Na Ukrajine to tak nebolo a dopadlo to, ako to dopadlo,“ vyhlásil člen slovenskej reprezentačnej dvadsaťjednotky.

Herný prejav Dukly mu vyhovuje, hoci si naň musel nejaký čas zvykať. „Je to futbalový štýl, ako má byť, žiadne nakopávané lopty. Keď som sem ale prišiel pred rokom, tak mi to robilo problémy. Ale teraz už viem, čo tréner vyžaduje odo mňa i od celého mužstva, a tiež viem, čo môžem čakať ja,“ konštatoval Štetina.

Dokáže si predstaviť, že by ho dobré výkony v českej lige mohli „katapultovať“ aj do národného A-tímu. „V českej lige sú niektorí slovenskí hráči v reprezentácii a myslím si, že sa ľahko môže stať, že tam pôjdem aj ja. To je ale taký veľký skok a teraz je hlavné, aby som sa sústredil na Duklu, aby postupnými krokmi rástla moja výkonnosť a hlavne, aby som hral zápasy,“ upozornil Štetina.

Jeho snom je angažmán v anglickej alebo nemeckej lige. „Tieto súťaže sú veľmi kvalitné, ale takto ďaleko je momentálne zbytočné uvažovať. Samozrejme je to cieľ aj môj sen hrať veľký futbal, takže určite motiváciu mám. Momentálne ale nemá cenu lietať v oblakoch, som realista a teraz sa chcem presadiť v Dukle,“ dodal rodák z Nitry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Štetina