Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ženského Kahna poslala do bránky náhoda

Zatiaľ čo ostatné dievčatá sa hrali s bábikami či pomáhali mame v kuchyni, ona kopala s chlapcami do lopty.

29.07.2013 16:17
ME vo futbale žien, Nadine Angererová Foto: ,
Nadine Angererová s trofejou za víťazstvo na majstrovstvách Európy.
debata (1)

Dnes je isté, že rozhodnutie venovať sa futbalu bolo správne. V jej prípade dokonca jedno z najlepších v živote.

Futbalové Nemecko má novú hrdinku. Je ňou reprezentačná brankárka Nadine Angererová, ktorá sa blysla v nedeľňajšom finále európskeho šampionátu málovídaným výkonom. Súperkám z Nórska zneškodnila dva pokutové kopy a po víťazstve 1:0 priviedla svoj tím k majstrovskej trofeji. „Sledovala som semifinálový zápas Nórska, v ktorom o postupujúcom rozhodoval až jedenástkový rostrel. Keď sa však Nórky postavili proti mne, bolo len otázkou spontánneho rozhodnutia, ktorú stranu si vyberiem,“ vravela novinárom 34-ročná kapitánka Nemecka, ktorá prvý pokus z bieleho bodu vykopla z bránkovej čiary nohou. Aj preto ju médiá prirovnali k legendárnemu Oliverovi Kahnovi.

Bisexuálne priznanie

Nemecký ženský futbal sa tak teší zo šiesteho titulu európskeho šampióna v rade – celkovo z ôsmeho. Angererová, ktorá inkasovala vo Švédsku jediný gól, bola pri piatich. Okrem toho sa môže pochváliť aj dvoma titulmi majsterky sveta. Pri druhom z nich, v roku 2007, prišla jej hviezdna chvíľa taktiež vo finále. V súboji s Brazíliou opäť zlikvidovala pokutový kop (jeho exekútorkou bola Marta, ktorú experti považujú za najlepšiu hráčku v histórii futbalu) a Nemky oslavovali víťazstvo 2:0.

Po turnaji vyhlásili rodáčku z Lohru za najlepšiu brankárku sveta. Medzi nemeckými športovkyňami obsadila tretiu priečku, v ankete FIFA o najlepšiu futbalistku planéty skončila v roku 2008 štvrtá. Druhé miesto vtedy obsadila jej krajanka Birgit Prinzová – legenda ženského futbalu, od ktorej Angererová prevzala v národnom tíme kapitánsku pásku.

Nemecká brankárka Nadine Angererová zasahuje vo... Foto: SITA/AP, SCANPIX SWEDEN
ME žien vo futbale, Angererová, Thorsnesová Nemecká brankárka Nadine Angererová zasahuje vo finále proti Nórke Elise Thorsnesovej.

V posledných rokoch tak rozhodne nemá núdzu o publicitu. V Nemecku sa už neraz dostala na titulné stránky denníkov. No nielen úspechy z nej robia športovú celebritu. Živnou pôdou bola pred dvoma rokmi najmä pre bulvár, ktorému stačilo jediné vyhlásenie. „Mám rada nielen mužov, ale aj ženy. Sú rovnako milé,“ priznala sa Angererová k bisexuálnej orientácii.

Malá princezná

Nebyť však hry osudu, nikdy by z nej možno nebola profesionálna futbalistka. Do bránky ju totiž poslala náhoda. V mládežníckych kategóriách totiž hrala v útoku. V jednom zo zápasov sa však zranila brankárka a medzi tri žrde sa postavila práve Angererová. Odborníci na tribúnach ju okamžite zaradili medzi gólmanské talenty.

To už bolo v čase, keď mala 175 cm vysoká hráčka 17 rokov a súperila s tými najlepšími dorastenkami v Nemecku. Základy však získala od silnejšieho pohlavia. Od piatich rokov bola členkou chlapčenského tímu v Hofstettene. „Bolo to skvelé obdobie. So spoluhráčmi som nikdy nemala problémy, vždy boli ku mne veľmi milí. Na ihrisku ma nefaulovali a pod sprchy som mohla ísť zakaždým ako prvá. Bola som pre nich princeznou,“ prezradila Angererová portálu zeit.de.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ženský futbal #bisexuálne