Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Starý štadión by mali zbúrať na jeseň, nový bude stáť asi 40 miliónov

Stavebné rozhodnutie, ktoré vydala bratislavská mestská časť Nové Mesto, nadobudne právoplatnosť 12. júna. Potom by akciová spoločnosť Národný futbalový štadión mohla začať s výstavbou, ale zatiaľ sa o ďalších konkrétnych krokoch a termínoch definitívne nerozhodlo.

04.06.2013 21:00
Tehelné Pole, Slovan Foto:
Rozpadajúce sa Tehelné pole.
debata (1)

Bežia rokovania najmä o spôsobe financovania projektu, na ktorom by sa mal podieľať majiteľ futbalového klubu Slovana Bratislava Ivan Kmotrík a tiež vláda. Nie je ešte jasné, aká bude účasť štátu, ale ani vylúčené, že štadión postavia len zo súkromných prostriedkov.

Zatiaľ nepadlo rozhodnutie, kto sa stane investorom stavby. Samotný štadión, hracia plocha, hľadisko a tribúny s príslušnými sociálnymi priestormi, by mal stáť 35 až 40 miliónov eur. Štadión bude súčasťou väčšieho komplexu, s ďalšími administratívnými priestormi a budovami, ktoré bude využívať široká verejnosť.

Podľa informácií Pravdy by sa mohlo s búracími prácami na starom štadióne na Tehelnom poli začať túto jeseň a so stavbou nového štadióna na jar budúceho roka. Štadión by mal byť dokončený najneskôr v roku 2016, ale možno už aj o niekoľko mesiacov skôr.

Staré Tehelné pole v obrazoch Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Aktuálny pohľad na Tehelné pole.

„Dúfam, že sa začne skoro stavať,“ zareagoval na správu o udelení stavebného povolenia šéf Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik a zároveň potvrdil, že nemá nijaké informácie o príprave výstavby Národného štadióna. „Neviem vám k tomu viac povedať, lebo tieto aktivity idú mimo futbalového zväzu a nevieme, v akom štádiu sa prípravy nachádzajú. Ani neviem, či bežia nejaké rokovania, ale ak bežia, tak sa na nich zástupcovia zväzu nezúčastňujú.“

Kováčik potvrdil, že v týchto týždňoch sa SFZ sústreďuje na spustenie projektu financovania rekonštrukcie a modernizácie dvadsiatich futbalových štadiónov na celom Slovensku, ktorý pred niekoľkými týždňami odklepla vláda. Zväz už podpísal zmluvu s ministerstvom školstva.

"Po zápase s Lichtenštajnskom začneme intenzívne komunikovať s jednotlivými mestami, ktoré by sa mali podielať na modernizácii štyridsiatimi percentami. Urobíme si finančný i časov
Vizualizácia nového štadióna Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Štadión by mal stáť do roku 2016.
ý harmonogram. Až do podpísania zmluvy sme nechceli s nikým rokovať. Až teraz budeme poznať stanovisko kandidátov, uvidíme, či sú pripravení a či vôbec majú o projekt záujem," vysvetlil Kováčik.

Prioritou zostáva trnavský štadión, kde sa už práce naplno rozbehli. „Potrebujeme čo najskôr štadión, ktorý bude spĺňať všetky najvyššie kritériá,“ dodal prezident SFZ.

1 debata chyba