Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

'Havraní' pápež fandí klubu z robotníckej štvrte

Diego Maradona, Lionel Messi, pápež František I.. Čo týchto dnes už slávnych Juhoameričanov spája? Okrem toho, že pochádzajú z Argentíny, aj láska k futbalu.

14.03.2013 11:54
František I., pápež, San Lorenzo Foto:
Pápež František I. takto pózoval s dresom San Lorenza.
debata

Jorge Mario Bergoglio, novozvolený Svätý otec, je totiž od roku 2008 členom fanklubu San Lorenza, jedného z piatich najslávnejších klubov v krajine dvojnásobných futbalových šampiónov. Pri príležitosti stého výročia založenia klubu dokonca celebroval omšu za tím z Boeda, robotníckej štvrte v Buenos Aires. Fanúšikom klubu sa stal už v detstve, keď červeno-modrý dres obliekal jeho otec.

San Lorenzo v stredu na svojej oficiálnej internetovej stránke nazvalo Bergoglia “havraním pápežom“, podľa prezývky Los Cuervos, ktorá klub sprevádza od jeho vzniku. Na titulke tiež nechýbala fotografia Františka I. v drese tímu, ktorý sa naposledy radoval z argentínskeho titulu v roku 2007. Ten dostal od bývalého kanoniera klubu Alberta “Beta“ Acostu aj s podpismi ostatných hráčov.

„San Lorenzo, rovnako ako jeho hráči a fanúšikovia, blahoželajú Jorgemu Bergogliovi k zvoleniu za pápeža. Vyvoláva to v nás veľký pocit hrdosti,“ uviedli predstavitelia tímu na svojich internetových stránkach.

Štipka „Božej intervencie“ je však pre klub, ktorý v piatich zápasoch aktuálnej sezóny vyhral iba raz a nachádza sa v strede tabuľky, jednou z mála pozitívnych správ.

Pápežov tím vznikol 1. apríla 1908 v hlavnom meste v štvrti Almagro, kde skupinka mladých chlapcov hľadala priestor na futbal. Ten im poskytol miestny kňaz výmenou za účasť na nedeľňajších bohoslužbách. Klub sa odvtedy tešil desaťkrát zo zisku ligového titulu v roku 2002 z trofeje pre víťaza juhoamerického pohára.

debata chyba