Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbaloví šéfovia podporili projekt česko-slovenskej ligy

Najvyšší predstavitelia Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) na stredajšom stretnutí v Prahe podporili projekt spoločnej česko-slovenskej ligy.

13.03.2013 14:04
ján kováčik Foto:
Prezident SFZ Ján Kováčik.
debata (2)

Informáciu prinieslo konto Slovenského futbalového zväzu (SFZ) na Facebooku. Slovenskú stranu na rokovaniach zastupovali prezident SFZ Ján Kováčik, viceprezident SFZ pre štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karol Belaník ako aj viceprezident SFZ a prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Dušan Tittel.

„Myslím si, že toto dnešné stretnutie dopadlo veľmi dobre, lebo obidve strany vyjadrili spoločnú vôľu pre vznik česko-slovenskej ligy,“ uviedol prezident SFZ Ján Kováčik. Prvý muž slovenského futbalu ďalej pokračoval: „Stanovili sme si tri kľúčové oblasti, ktoré musia byť splnené alebo na ktoré musíme mať dostatočné odpovede. Ide o financovanie tohto projektu, športovo-technické záležitosti a splnenie licenčných podmienok v rámci infraštruktúry bez výnimiek.“

Konkrétny termín, kedy by sa mohlo rátať so vznikom samotnej spoločnej česko-slovenskej súťaže, ešte nie je známy. „Dohodli sme sa nasledovnom postupe. Každá strana si teraz vypýta mandát od klubov najvyššej súťaže, aby mohla vzniknúť pracovná skupina, ktorá by sa začala zaoberať týmito konkrétnymi oblasťami. Nestanovili sme si žiadny konkrétny termín. Viac-menej sme hovorili len v informatívnej rovine, síce veľmi vecnej, ale žiadne konkrétne a záväzné termíny sme si nepovedali,“ skonštatoval ďalej J. Kováčik.

Slovenskí zástupcovia odchádzali na stredajšie rokovanie s očakávaniami, aká bude reakcia českej strany. Nevylučovala sa ani možnosť, že sa predstavitelia Futbalovej asociácie Českej republiky vyjadria zamietavo k projektu spoločnej česko-slovenskej súťaže. „Ja som mal z dnešného stretnutia veľmi dobrý dojem, obidve strany naň boli pripravené. Výsledkom je vyjadrenie spoločnej vôle. Projekt môže naozaj uvidieť svetlo sveta. Keby nebolo bývalo rozhodnutie vlády o podpore rekonštrukcie štadiónov, tak by sme nemohli absolvovať takéto stretnutie. Toto nám česká strana jednoznačne povedala,“ poznamenal prezident SFZ.

Vláda SR koncom februára odobrila vyčlenenie finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu počas desiatich rokov (2013 – 2022) sumou 45 miliónov eur, t. j. 4,5 milióna eur ročne. Po tomto schválení vládnej dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu futbalových štadiónov by táto oblasť – stav štadiónov pod Tatrami – nemala byť problematická.

Spoločnú súťaž Čechov a Slovákov podporuje aj Európska futbalová únia (UEFA). Jej zamestnanci pripravili štúdiu, podľa ktorej by spojenie pomohlo obom stranám nielen zo športového, ale aj marketingového a finančného hľadiska. Nová liga by bola výhodná predovšetkým pre Slovensko, profitovalo by z nej však aj Česko.

V programe stredajšieho pražského rokovania medzi najvyššími futbalovými predstaviteľmi ČR a SR rezonovali aj iné témy ako spoločná česko-slovenská súťaž. „To boli len také veľmi drobné záležitosti. My sme sa napríklad pýtali, akú majú skúsenosť so spoločným podnikom cestovnej kancelárie, ktorú má FAČR spoločne s Čedokom. Ďalšia z menších náležitostí bolo zverejňovanie trestov pre rozhodcov, ktoré sme aj my schválili na utorkovom zasadnutí výkonného výboru. Chceli sme len vedieť ich skúsenosť, keďže v Česku už zverejňovanie trestov pre arbitrov funguje nejaký čas,“ dodal Ján Kováčik.

2 debata chyba