Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pozrime si nášho rodinného černoška, smiali sa z Balotelliho

Mal byť čiernym koňom volieb, rasistický žartík to však môže pokaziť. Brat Silvia Berlusconiho Paolo na volebnom zhromaždení vtipkoval na účet novej posily milánskeho AC Maria Balotelliho.

06.02.2013 09:00
debata
Mario Balotelli dal hneď vo svojom prvom zápase... Foto: TASR/AP, Antonio Calanni
Mario Balotelli Mario Balotelli dal hneď vo svojom prvom zápase v červenočiernom drese milánskeho AC dva góly.

Talentovaného Taliana s tmavou farbou pokožky pritom mnohí politológovia označujú za eso v rukáve, ktoré majiteľovi AC a expremiérovi Berlusconimu má pomôcť koncom mesiaca vo volebných miestnostiach.

„To je všetko. Teraz poďme a pozrime si nášho rodinného černoška, toho šialenca,“ vyhlásil Paolo Berlusconi na straníckom zhromaždení Ľudu slobody, strany, ktorú jeho brat vedie do volieb. „Budete sa môcť stretnúť aj s predsedom. Pozvanie platí aj pre dievčatá, ak chcú ísť so mnou,“ pozval hostí na futbalový zápas a potvrdil, že niektoré veci sú jednoducho v rodine. Podobnosť sa však nekončí len pri nemiestnych poznámkach.

Paolo Berlusconi, ktorý vlastní denník Il Giornale a vedie investičnú skupinu, má podobne ako jeho starší brat Silvio problémy so zákonom. V roku 2002 ho súd uznal za vinného zo sprenevery a korupcie, za čo si mal odsedieť takmer dva roky za mrežami. Z väzenia sa však vykúpil zaplatením pokuty a odškodného vo výške viac ako 80 miliónov eur. Pred inými trestami ho zase zachránil zásah jeho brata politika.

Poznámka Paola Berlusconiho prišla len tri týždne pred parlamentnými voľbami. Doteraz neohrozený ľavicový blok síce stále vedie, no Berlusconiho koalícia v posledných dňoch začala jeho náskok doťahovať. Oba bloky už delí len päť percentuálnych bo­dov.

Berlusconimu pomohol škandál najstaršej talianskej banky, ktorej meno sa spája práve s ľavicou. Podľa viacerých špekulácií však majiteľovi milánskeho AC medzi voličmi mohlo pomôcť aj to, že z Anglicka dostal domov Maria Balotelliho. Talentovaný Talian počas pôsobenia v klube Manchester City síce prejavil svoje nadanie na futbal, no omnoho častejšie sa ocital v médiách ako hlavný aktér nespočetného radu škandálov. Syn ghanských prisťahovalcov, ktorého si osvojila talianska rodina, prišiel do AC za 20 miliónov eur a hneď v prvom zápase dvakrát skóroval.

„Chlieb a hry,“ obvinil Berlusconiho z hrania na city Gabriele Albertini, bývalý člen Berlusconiho Ľudu slobody, ktorý v týchto voľbách kandiduje za centristické hnutie odchádzajúceho technokratického premiéra Maria Montiho. „Chlieb sú vtipy a propaganda, hry sú na štadiónoch. V starovekom Ríme mali gladiátorov, my máme futbalistov,“ povedal Albertini.

Taliansky denník La Stampa dokonca vypočítal, že Balotelliho návrat môže presvedčiť viacerých nerozhodných voličov a Berlusconimu priniesť až 400-tisíc volebných hlasov navyše. Expremiér pritom ešte pred pár mesiacmi tvrdil, že Balotelliho nechce, pretože je „zhnité jablko“, ktoré môže zlým vplyvom rozhádať celú šatňu. Neskôr sa hráčovi ospravedlnil.

Špekulácie o politickej motivácii prestupu boli také veľké, že komentáru neodolal ani Berlusconiho hlavný súper a líder ľavice. „Kým som bol v Padove, aby som sa stretol s postihnutými ľuďmi a navštívil väzňov, Berlusconi vyjednával o Balotellim,“ odkázal cez Twitter Pier Luigi Bersani. „Takže zároveň oznamujem, že začínam vyjednávania s Barcelonou, aby som priviedol Lionela Messiho do Bettoly,“ odkázal na futbalový klub svojho rodiska, ktorý hrá v desiatej talianskej lige.

Samotný Balotelli priznal, že tejto časti rozruchu okolo jeho osoby nerozumie. „Nikdy som nevolil a nehanbím sa povedať, že ma politika nikdy nezaujímala,“ odpovedal ešte na predstavovacej tlačovej konferencii na otázku, či dá hlas svojmu zamestnávateľovi. „Neviem o tom veľa, ale pretože je predseda, tak ho rešpektujem,“ povedal na Berlusconiho adresu.

debata chyba