Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Öcsi má zo Stocha v nebi radosť, tvrdí vdova po legendárnom Puskásovi

Stretáva sa s najväčšími futbalovými hviezdami a významnými osobnosťami. Sedela vpredu v hľadisku aj na pondelkovom galavečere v Zürichu, kde preberal cenu Miroslav Stoch za najkrajší gól uplynulého roka.

11.01.2013 12:00
Erzsébet Puskásová, Cristiano Ronaldo Foto:
Erzsébet Puskásová, vdova po legendárnom Ferencovi Puskásovi, odovzdáva cenu Cristianovi Ronaldovi za najkrajší gól v roku 2009.
debata (2)

Nesie meno po jej bývalom manželovi Ferencovi Puskásovi. Pani Erzsébet sprevádzal na slávnosti maďarský premiér Viktor Orbán.

„Bola som dojatá, keď sa FIFA rozhodla po smrti môjho manžela udeľovať na jeho počesť cenu za najkrajší gól. Považujem to za obrovskú poctu a peknú pamiatku,“ vraví Erzsébet Puskásová, ktorá aj po smrti manžela 17. novembra 2006 žije striedavo v Budapešti a v Španielsku a pravidelne sa zúčastňuje ako čestný hosť aj na veľkých futbalových slávnostiach.

Prvú Puskásovu cenu za najkrajší gól roka dostal Portugalčan Cristiano Ronaldo (2009), po ňom Turek Hamit Altintop, Brazílčan Neymar a naposledy Slovák Miroslav Stoch. Vdova po chýrnom strelcovi sa priznala, že dovtedy o mladom slovenskom reprezentantovi príliš nepočula.

„Potešilo ma však, že z kandidátov cenu získal práve on. Pochádza zo susednej krajiny, máme veľa spoločného so Slovákmi. Tento chlapec je navyše milý, páčil sa mi. A určite je aj dobrý futbalista, keď dal taký krásny gól. Aj Öcsi (známa Puskásova prezývka, ktorá znamená braček – pozn. red.) má z neho v nebi určite veľkú radosť.“

Preslávený rebel a kapitán v slávnej ére Honvédu a najmä zlatej maďarskej jedenástky v pätdesiatych rokoch minulého storočia strelil v klubových tímoch v 528 zápasoch 517 gólov a v reprezentácii v 85 stretnutiach 84 gólov. Po potlačenej maďarskej revolúcii 1956 opustil s manželkou a dcérou Anikó krajinu a presídlil sa do Španielska, kde pokračoval v excelentnej kariére v drese Realu Madrid. Strávil v ňom osem rokov a štyri razy nastúpil aj v španielskom reprezentačnom drese (aj proti ČSSR na pamätnom svetovom šampionáte v Čile 1962). Do Maďarska sa Puskásovci vrátili v roku 1991.

Puskása vysoko vyzdvihoval aj futbalový kráľ Pelé, ktorý ho aj v nedávnom rozhovore pre Pravdu označil za svojho futbalového profesora a maďarskú reprezentáciu v jeho ére za najlepší tím v histórii futbalu. Brazílsky trojnásobný majster sveta navštívil maďarskú legendu v roku 1994, tesne predtým ako zavítal prvý a jediný raz na Slovensko.

"Stretli sa vtedy osobne po vyše tridsiatich rokoch. Keď sme prišli s Pelém do Budapešti, Ferenc Puskás nás vyobjímal a vybozkával. Prítomní boli aj ďalší velikáni zlatej maďarskej éry ako Buzánszky, Grosics, Hidekúti, Czibor…

Všetci mali od dojatia slzy v očiach, bol to veľmi špeciálny moment. Vzápätí sa konala aj tlačová beseda, na ktorej sa podľa vtedajšieho šéfa maďarského zväzu Benköa zišiel rekordný počet médií," spomína manažér Pelého turné do Európy 1994 Joe Borbély a dodáva, že v tom období sa spoznal aj „s jeho sympatickou manželkou Erzsébet“.

Medzinárodná federácia pre futbalovú históriu a štatistiku (IIFHS) vyhlásila Puskása za najlepšieho strelca 20. storočia. V Budapešti po ňom pomenovali multifunkčný štadión i jednu z ulíc. „Jeho meno nesie aj supermoderná futbalová akadémia v dedinke Felcsút, ktorá leží neďaleko Székesfehérváru. Pozoruhodné je, že vznikla za pomoci Realu Madrid,“ pripomína Borbély.

2 debata chyba