Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi je vtip. Ale najlepší v histórii

Bol najlepší v rokoch 2009, 2010 a 2011. Ovládol aj rok 2012. Kraľuje však celej futbalovej histórii?

08.01.2013 22:10
Messi, Zlatá lopta Foto:
Lionel Messi, najlepší hráč všetkých čias? Podľa mnohých už áno.
debata

Potvrdenie na to Lionel Messi už má. V pondelok večer si argentínsky superstrelec prebral ďalšiu Zlatú loptu v kariére. A stal sa jediným futbalistom v dejinách, ktorý si na najprestížnejšiu individuálnu trofej siahol po štvrtý raz.

Napriek tomu sa ešte stále nájdu pochybovači, ktorí v Messim nevidia najlepšieho futbalistu všetkých čias. ,,S Pelém ho nemôžete porovnávať. Ešte má pred sebou poriadne dlhú cestu, aby dosiahol vo futbale také postavenie, ako on," tvrdí legendárny Brazílčan Zico. ,,Tiež by som dal deväťdesiat gólov za sezónu, keby som kopal toľko jedenástok ako Messi," dodáva opovrhujúcim tónom Zlatan Ibrahimovič, pyšný útočník Parížu St. Germain.

Drobný rodák z Rosária, ktorý skôr pripomína školáka ako superhviezdu, je však v súčasnosti nedostihnuteľný. Nielen na základe superlatívov, ktoré každý týždeň počúva zo všetkých strán, ale najmä pre excelentné výkony, ktorými ohuruje celý svet. Práve za ne si od kapitánov a trénerov reprezentačných tímov a novinárov vyslúžil 41,60 % hlasov (Ronaldo dostal 23,68 % a Iniesta 10,91 %).

A uznanie stoviek osobností z futbalového sveta.

„Messi je vtip. Pre mňa ten najlepší v histórii,“ vyhlásil prednedávnom o barcelonskom kúzelníkovi Wayne Rooney, kanonier Manchestru United. ,,Nie som dosť starý na to, aby som videl hrať niektoré legendy, ale neverím, že niekto mohol hrať futbal tak dobre ako Messi," pridal sa ďalšími slovami chvály Michael Owen.

Či už majú pravdu Messiho prívrženci, alebo odporcovia, faktom zostáva, že 25-ročný Argentínčan má mnoho dôvodov na úsmev. Na taký, aký predviedol v pondelok v bodkovanom saku, keď na neho v Zürichu zaostrili desiatky kamier a fotoaparátov.

Je Lionel Messi najlepším hráčom v dejinách futbalu?

Ivan Galád, tréner reprezentácie do 21 rokov: Je zložité porovnávať hráčov z rôznych obodbí. Messi je však najlepším futbalistom, akého som zažil. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že každý sa chce na neho pozerať – či už ide o trénerov, spoluhráčov, protihráčov alebo fanúšikov. Každý chce vidieť to, ako hrá Lionel Messi futbal.

Michal Hipp, tréner A-mužstva SR: Neviem, či je absolútne najlepší, ale patrí medzi absolútnu špičku. Je obdivuhodné, čo dokázal na klubovej úrovni a verím, že veľké veci ešte len dokáže aj na reprezentačnej. Má úžasnú streleckú potenciu, na gól mu stačí pol šance. Má síce výborných spoluhráčov, ale aj keby bol v inom mužstve, vynikal by rovnako.

Samuel Slovák, tréner Slovana Bratislava: Asi je najlepší. Je to fenomén, ktorý každým rokom potvrdzuje, že sa dokáže neustále zlepšovať. Odhliadnuc od toho, že je nesmierne produktívny, je aj veľmi ambiciózny. Stále chce dokazovať, že nad ostatnými vyniká, ale nikdy nezabúda na to, že v prvom rade musí byť prospešný pre mužstvo.

Roman Pivarník, tréner Sigmy Olomouc: Každá éra priniesla iný futbal, iné osobnosti, iné podmienky. Ak však Messi dokáže streliť za jeden rok 91 gólov pri takom úžasnom bránení, je výnimočným a zrejme aj najlepším v histórii. Predurčujú ho k tomu práve góly. Má všetko to, čo Iniesta či Xavi, ale aj niečo navyše: neuveriteľnú potenciu pri zakončení.

debata chyba