Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stochovi blahoželal aj Messi. Strelec najkrajšieho gólu ho obdivuje

Stochov gól nadchol futbalový svet. Stredopoliar Fenerbahce Istanbul dostal za parádny volej spoza šestnástky, ktorý skončil v šibenici bránky Genclerbirligi, najviac hlasov fanúšikov celého sveta.

09.01.2013 08:00
Stoch, Fifa Foto: , ,
Cenu Ferenca Puskasa za najkrajší gól roka 2012 dostal Miroslav Stoch (na snímke vľavo) z Fenerbahce Istanbul, ktorý tak dosiahol historický úspech pre slovenský futbal. Cenu Stochovi odovzdáva bývalý kulumbijský útočník Carlos Valderrama.
debata

V užšom finále mu dali prednosť pred sólom Brazílčana Neymara i nožničkami Kolumbijčana Radamela Falcaa. Nitriansky rodák Miroslav Stoch (23) prevzal na honosnom zürišskom galavečere Zlatá lopta 2012 ako štvrtý futbalista planéty (po Ronaldovi, Altintopovi a Neymarovi) Puskasovu cenu za najkrajší gól uplynulého roka.

Ako sa vám páči trofej, ktorá nesie meno po legendárnom maďarskom útočníkovi?

Je krásna a ťažká. Práve idem za svojím tureckým tímom, ktorý je v Antalyi, dúfam, že ju tam šťastlivo dopravím.

Odskočili ste si na futbalovú slávnosť zo sústredenia Fenerbahce. S čím vás vyprevádzal tréner a spoluhráči?

Želali mi šťastnú cestu a zisk trofeje – aby som ju priniesol ukázať. To sa tak hovorí, ale neviem, koľko ľudí naozaj verilo, že ju môžem v tejto konkurencii vybojovať.

A vy? Verili ste?

Prekvapil ma už fakt, že ma experti nominovali do desiatky. Potom som sa v hlasovaní fanúšikov prebojoval do finálovej trojky. Priznám sa, pred vyhlásením som si hovoril, že teraz je už všetko možné a túžil som cenu získať.

Naznačil vám niekto aspoň po príchode do Zürichu, aký je priebežný stav v hlasovaní, aké sú vaše šance?

Ani náhodou, organizátori to udržali v absolútnej tajnosti, napokon hlasovanie zastavili až v čase, keď sa už slávnosť začala a udeľovali prvé ocenenia. Keď Carlos Valderrama prečítal moje meno, neveril som vlastným ušiam.

Čo vám preletelo vtedy hlavou?

Predovšetkým nejako zle vyslovil moje meno a v prvom okamihu som zaváhal, či som to naozaj ja. Už pred vyhlásením som bol dosť napätý i nervózny. Trochu sa mi podlomili kolená, ale vykročil som na pódium. Keď som pozrel do sály a videl som pred sebou samé známe tváre, futbalové hviezdy a osobnosti, pocítil som obrovskú trému. Už predtým som si pre každý prípad chystal zopár viet, ktoré poviem. Nakoniec som bol rád, že som ich zo seba dostal a vcelku som to zvládol.

Kedy ste si vychutnali radosť?

Radosť prišla hneď vzápätí, cítil som sa ako vo sne, ale pravdou je, že až postupne mi dochádzalo, aký úspech som dosiahol.

Čo pre vás znamená?

Vo futbale sú rozhodujúce kolektívne úspechy, ale z individuálnych, ktoré som už kariére získal, si Puskasovu cenu cením úplne najvyššie. Som šťastný, že som sa zúčasnil na takom krásnom podujatí, nič podobné som ešte nazažil. Organizátori všetko perfektne zvládli, bol to pre mňa neopakovateľný zážitok.

O vašom ukážkovom góle ste už vraveli viackrát. Do akej miery zohráva v takom prípade aj šťastie?

Práve v tom období som strelil zopár pekných gólov, ale tento bol v mojej kariére určite najkrajší. Lopta mi po Alexovom centri z rohu výborne sadla, ale nebola to ľahká situácia. A pálil som z pomerne veľkej vzdialenosti. Ak by som sa streľbe nevenoval často a dlho v tréningu, asi by som netrafil v podobnej pozícii ani bránku.

Viete s akým náskokom ste zdolali súperov?

Netuším, aj mňa by to zaujímalo, hoci to nie je teraz až také podstatné. Možno sa po čase niekde objaví, koľko hlasov som vôbec dostal.

Tušíte, od koho ste ich dostali najviac?

Pevne verím, že mi hlasy posielali aj slovenskí fanúšikovia, ale to by akiste nestačilo. Rozhodujúci boli asi tureckí, v podobných anketách sa vyžívajú, sú v tomto priam fanatici. Každému, kto mi dal hlas, ďakujem, veľmi si to vážim.

Ktorá gratulácia vás najviac potešila?

Potešili ma všetky a bolo ich strašne veľa, neviem ani odhadnúť, koľko. Hneď po vyhlásení výsledku mi osobne blahoželali aj moji súperi Neymar a Falcao. Dostal som množstvo esemesiek i gratulácii mailom, azda každý, kto ma pozná, sa ozval. Teší ma, že som urobil radosť mojim kamarátom, spoluhráčom, fanúšikom.

Zúčastnili ste sa na veľkej recepcii, ktorá sa konala po skončení programu. Stretli ste sa aj s ostatnými ocenenými?

Samozrejme, uskutočnilo sa aj spoločné fotografovanie. Na dlhé reči nebol čas, ale s viacerými som prehodili niekoľko slov, aj s trénerom Scolarim, ktorý ma chvíľu viedol v Chelsea. S Messim sme si podali ruky, navzájom zagratulovali a zaželali všetko najlepšie.

Argentínčan získal štvrtý raz za sebou Zlatú loptu. Súhlasíte s touto voľbou?

Stopercentne. Veľmi ho uznávam, obdivujem, je to môj najobľúbenejší hráč. Som rád, že sme sa teraz osobne stretli.

debata chyba