Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalu opäť vládne plachý génius

Keď po prvý raz prišiel na futbalové skusy do Barcelony, viacerí experti sa pri pohľade na drobné chlapča len pousmiali. A odporučili mu, nech to radšej skúsi s halovým či dokonca stolným futbalom.

07.01.2013 20:53
Messi, FIFA, Zlatá lopta Foto: ,
Lionel Messi so svojou štvrtou Zlatou loptou.
debata (1)

Lenže Lionela Andrésa Messiho neodradili neprajné reči ani nedostatok rastového hormónu. Vďaka bojovnosti, odvahe, láske k futbalu, vrodenej inteligencii i ohromnej dávke talentu to dotiahol na najlepšieho hráča planéty, ktorej z futbalového trónu vládne už štvrtý rok. Korunu si barcelonský klenot opäť nasadil na hlavu v pondelok, keď si na zürišskom galavečere FIFA prevzal z rúk bývalého skvelého talianskeho stopéra Fabia Cannavara ďalšiu Zlatú loptu.

„Aby som povedal pravdu, je neuveriteľné, že na tomto mieste stojím štvrtý rok po sebe. Ďakujem Andrésovi Iniestovi, bez ktorého by som určite nevyhral,“ vyhlásil v Kongresovom paláci Messi, ktorý za sebou nechal Cristiana Ronalda (Real Madrid) a práve svojho dvorného nahrávača z Barcelony.

Argentínsky strelec vstúpil už v 25-tich rokoch medzi nesmrteľné legendy. Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý získal prestížne ocenenie štyrikrát. Prekonal tak slávne trio z minulosti – Johan Cruyff, Marco van Basten a Michel Platini.

Rodený víťaz – vďaka štípancom

Pre Messiho je štvrtá Zlatá lopta „len“ jednou z desiatok tímových či individuálnych trofejí, ktoré už stihol počas kariéry získať. Cesta k nim nebola vôbec jednoduchá. Mal však šťastie, že na nej stretol ľudí, ktorí mu pomohli a trochu ho postrčili.

Okrem hviezd v barcelonskej šatni, ktoré ho na čele s Ronaldinhom ihneď zobrali medzi seba, našiel pomocnú ruku už v rodnej Argentíne. Bez toho, aby o tom vedeli, mu ju podali bratia Matías a Rodrigo, ktorí z malého Lea urobili rodeného víťaza.

„Už odmalička som prehry doslova neznášal,“ spomína v knihe Barca – zrod najlepšieho tímu na svete Messi. „Keď sme hrali s bratmi proti sebe, vždy sa to skončilo bitkou. Keď som prehral, posmievali sa mi a štípali ma dovtedy, kým som sa nerozplakal. Naučilo ma to nenávidieť prehry,“ dodáva čarovná desiatka.

Najmä preto je rodák z Rosária najväčšou hviezdou najlepšieho tímu planéty, ktorý si ho nesmierne cení. Koncom roka totiž podpísal s Messim novú zmluvu, ktorá mu garantuje o štyri milióny vyšší ročný príjem, ako doteraz – 16 miliónov eur. Kontrakt zároveň obsahuje 250-miliónovú klauzulu. Presne toľko by musel vyplatiť nový záujemca o Messiho služby na účet katalánskeho veľkoklubu, ktorý však tvrdí, že najpresnejší a najefektívnejší stroj na góly je momentálne nepredajný.

Messiho zbraň? Mozog, nie nohy

Barcelonským šéfom sa nemôžno čudovať, že sa Messiho nechcú len tak ľahko vzdať. Pýcha Nou Campu sa totiž hrdí skvelými číslami a údajmi, ktoré postavili do pozoru vedcov z rôznych kútov sveta.

Tí sa pozreli na Messiho pekne zblízka. Neskúmali však stovky jeho gólov či desiatky úžasných prihrávok. Na paškál si zobrali pohyb a razanciu strely argentínskeho superstrelca. A prišli k zaujímavým záverom.

Galavečer vo švajčiarskom Zurichu opäť patril... Foto: Reuters, MICHAEL BUHOLZER
Messi Galavečer vo švajčiarskom Zurichu opäť patril Lioneolovi Messimu.

Vedci z Univerzity v La Coruni zistili, že pre Messiho je kľúčových prvých päť metrov. S loptou na nohe dokáže vyvinúť takú rýchlosť, akú na rovnakom úseku nik iný – ani rýchlik Cristiano Ronaldo – 20 kilometrov za hodinu. „Medzi dvanástym a šestnástym metrom zvýši ešte o ďaľších osem kilometrov,“ tvrdia španielski bádatelia.

Zaujímavý je aj údaj o Messiho strele. Okrem toho, že jeho ľavačka patrí k najpresnejším na svete, skrýva v sebe aj úžasnú silu. Za hranicou magickej stovky zaostáva Blcha, ako znie jeho prezývka, len o 5 kilometrov za hodinu.

To však nie je z obdivuhodných predností futbalového kráľa všetko. Vedci zo Štokholmu prišli s tvrdením, že nie nohy, ale mozog je tým, čo robí z Messiho pána výnimočného. „Je to futbalový Albert Einstein. Jeho mozog sa vie výborne adaptovať a nesmierne rýchlo reagovať na meniacu sa situáciu,“ píšu švédski experti. „Výborne vníma priestor, dokáže predvídať reakcie protihráčov i spoluhráčov,“ dodávajú.

Plachosť rád prekrýva úsmevom

Napriek dychvyrážajúcej genialite zostáva Messi skromným, až plachým chlapíkom. Aspoň to tvrdia ľudia, ktorí najlepšieho hráča v dejinách futbalu (podľa mnohých expertov prekonal Pelého i Maradonu) aspoň trochu poznajú.

„Rozhodne je introvertný a hanblivý,“ tvrdí Joan Lacueva, bývalý generálny riaditeľ Barcelony, ktorý výraznou mierou prispel k angažovaniu Messiho do klubu a po jeho príchode do Španielska mu platil hormonálnu liečbu. „Nikdy z neho nebol žiadny zabávač. Vlastne ste si ho ani nevšimli, kým nevyšiel na ihrisko,“ dopĺňa Alex García, Messiho bývalý tréner v juniorskom tíme Barcelony.

Messi vyhral Zlatú loptu štyrikrát. To sa... Foto: Reuters, Walter Bieri
Messi, Zlatá lopta Messi vyhral Zlatú loptu štyrikrát. To sa doposiaľ nikomu inému nepodarilo.

Napriek tomu, že Messi neohuruje spoluhráčov jedným vtipom za druhým, sám sa veľmi rád smeje. Najmä vtedy, keď môže vyjsť na trávnik, zobrať si loptu a oddať sa tomu, čo vie najlepšie. „Hrať futbal pre mňa vždy znamenalo radosť a šťastie. Zakaždým, keď som sa pozrel na Ronaldinha, smial sa. Rovnako to cítim aj ja,“ prezrádza Messi.

Spolu s ním sa už niekoľko rokov zabávajú milióny fanúšikov po celom svete. Vďaka Messiho kúzelným kúskom, ktorými si podmaní srdce každého futbalového fajnšmekra.

1 debata chyba