Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Srbsku! Po rasistickom útoku na Angličanov sa bili hráči i tréneri

Svet futbalu dostal ďalšiu veľkú facku. Škandál, aký sa na vrcholovej úrovni len tak nevidí, sa odohral v odvetnom zápase kvalifikácie ME 2012 hráčov do 21 rokov medzi Srbskom a Anglickom. Domáci prehrali, rovnako na Britských ostrovoch 0:1, a na šampionát postúpili Angličania. Čo sa však dialo po zápase...

16.10.2012 23:32
Srbsko - Anglicko Foto:
Bitka po zápase Srbsko - Anglicko.
debata (24)

Duel v Kruševaci bol od začiatku vybičovaný. Išlo o veľa. Srbi potrebovali streliť aspoň jeden gól, aby si vybojovali čo i len predĺženie. Nestalo sa tak a v samom závere poistik postup Anglicka Wickham. A vtedy sa začalo peklo, do ktorého sa zapojili hráči, tréneri i členovia oboch realizačných tímov.

Všetko to odštartovali rasistické útoky domácich fanúšikov na adresu Dannyho Rosa z Anglicka, keď pri každom dotyku hráča tmavej pleti napodobňovali zvuk, aký vydávajú opice. Rose vehementne protestoval a videl aj červenú kartu.

Nechutný záver zápasu v Srbsku

„Anglická futbalová federácia rezolútne odmieta všetky prejavy rasizmu. V závere vznikla potýčka aj preto, že naši hráči boli po celý zápas provokovaní. Rasistické útoky sa pritom netýkali len Rosa, ale všetkých hráčov čiernej pleti. Teraz je na rade UEFA, aby zasiahla,“ znie vo vyhlásení FA.

Po góle Wickhama začali lietať na ihrisko svetlice a rasisti začali úradovať. Rose na to reagoval odkopnutím lopty na domácich ultras, za čo dostal druhú žltú kartu a následne červenú.

Nervy začali narastať a hráči oboch tímov sa začali strkať, kopať a udierať. Následne sa k nim pridali aj členovia realizačných tímov, pričom viacero fanúšikov vtrhlo aj na hraciu plochu.

   

„To, čo sa stalo, je veľká hanba. A pritom je to škoda, lebo oba zápasy mali skvelú kvalitu. Savo Miloševič, technický riaditeľ srbského tímu, sa nám prišiel po zápase do šatne ospravedlniť za nešportové správanie domácich. Už nikdy viac niečo také nechcem vidieť,“ povedal tréner Anglicka Stuart Pearce.

Srbskí hooligans sa tak opäť ukázali v nepeknom svetle. Počas kvalifikácie ME 2012 sa kvôli ich výtržnostiam nedohral zápas v Janove proti domácim Talianom, keď výtržnosti Balkáncov prerástli medze a duel radšej na začiatku zápasu zrušili. Taliani následne vyhrali kontumačne 3:0.

Výtržnosti Srbov v Taliansku

Obranca Queens Park Rangers Anton Ferdinand, ktorý bol terčom rasistického útoku v Anglicku zo strany Johna Terryho z Chelsea, napísal na Twitter sarkastické slová na adresu FIFA a jej šéfa Seppa Blattera: „Som zvedavý, či Blatter opäť zahlási, aby si všetci len podali ruky!??“

Anton Ferdinand z QPR nepodal ruku Johnovi... Foto: Daily Mail
John Terry Anton Ferdinand z QPR nepodal ruku Johnovi Terrymi z FC Chelsea.

„Keď ste čierny, máte to ťažšie, lebo na vás stále niekto kričí,“ glosoval Paul Ince, niekdajší skvelý anglický útočník, dnes spolukomentátor ESPN a dodal: „O tomto zápase sa malo hovoriť kvôli postupu a dobrej hre Anglicka. Zajtra však výsledok a skutočnosť, že sme na ME, prakticky nikoho zaujímať nebude.“

24 debata chyba