Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Luhový: Ľudia vo futbalovom hnutí majú strach vyjadriť názor

Už v sobotu sa rozhodne o novom šéfovi Slovenského futbalového zväzu. V súboji o tento post sa na sobotňajšej konferencii stretnú traja kandidáti. Po Dušanovi Galisovi a Jánovi Kováčikovi predstavuje Pravda bývalého futbalového reprezentanta a v súčasnosti trénera Interu Bratislava Ľubomíra Luhového (43).

22.09.2010 21:00
Ľubomír Luhový Foto:
Ľubomír Luhový.
debata (1)

Vaše meno sa objavilo medzi kandidátmi ako posledné. Dlho ste sa rozhodovali, či sa budete uchádzať o funkciu prezidenta SFZ?
Kandidatúru som podal až tesne pred uzávierkou, ale rozhodnutý som bol už dlhšie. Ja aj účty v podstate platím až v posledný deň…

Často ste v minulosti kritizovali pomery v slovenskom futbale. Myslíte, že vám to vo voľbách môže pomôcť, alebo skôr uškodiť?
Trochu by som to poopravil. Kritika sa považuje za niečo zlé a človek, ktorý je kritický, sa často vníma ako nežiadúci. Ja sa považujem viac za hodnotiaceho človeka, vyjadrujem svoje názory, ukazujem správnu cestu. A chcem robiť správne rozhodnutia.

Myslíte si, že máte vždy pravdu a viete, ktorá cesta je najsprávnejšia?
To si, samozrejme, netrúfam tvrdiť. Chcem však o problémoch diskutovať a konfrontovať svoje názory s inými. Trápia ma nezdravé vzťahy v slovenskom futbale. U nás sa dlhodobo nedebatuje, ani na odbornej úrovni, niečo zakričím a počujem len svoju ozvenu. Niet s kým komunikovať, zodpovední ľudia sa tomu vyhýbajú. Uznávam, že ja osobne som dostal na moje názory dosť mediálneho priestoru, ale vo všeobecnosti platí, že už desať rokov trvá embargo na názor. Ľudia v hnutí majú strach ho vyjadriť, povedať úplne jednoduchý pohľad na nejaký problém.

Máte pocit, že delegáti ocenia vašu otvorenosť a postrehy, ktoré sa v minulosti mnohým často nepočúvali príjemne?
Ťažká otázka. Ja však netvrdím, že musia všetci so mnou súhlasiť. Rád by som mal však okolo seba odborne podkutých ľudí, s ktorými si budem vymieňať názory a presviedčať ich.

Vy ste známy najmä ako bývalý futbalista, hoci ste získali už skúsenosti aj ako tréner či funkcionár. Máte dostatočný prehľad a nadhľad? Trúfate si zmeniť pomery vo futbale?
Sám určite nie. Nehovorím, že Luhový teraz ide všetko okamžite zmeniť. Mám svoje predstavy a vo funkcii prezidenta zväzu by som mal viac možností ovplyvniť pomery, dávať podnety a riešiť problémy.

Mal by byť prezident profesionálnym funkcionárom?
Viem si to predstaviť. V súčasnom období potrebujeme na čele futbalu človeka, ktorý bude cestovať po Slovensku a bude komunikovať aj s ľuďmi v hnutí, venovať sa naplno práci a nielen sedieť na zadku a pretŕčať sa na odovzdávaní medailí.

V poslednom období sa objavili niektoré pozitívne signály, reprezentácia dosiahla dobré výsledky. Cítite to tak, že nastáva obrat k lepšiemu?
To by bol zjednodušený pohľad. Reprezentácia urobila v poslednom období kus roboty. Domáca súťaž je však zanedbaná. Občas sa objaví nejaký lepší zápas, ale plošne je to produkt veľmi priemerný. V minulosti bol kvalitnejší. Slovenský divák nevidí najlepších hráčov, pôsobia v zahraničí. Na Slovensku chýba konkurenčné prostredie. Ak by som sa dostal na zväz, nielen v mojej kancelárii bude visieť mapa Slovenska. Futbal sa hrá u nás všade.

Akú podporu cítite za sebou? Využili ste uplynulé dni, aby ste lobovali vo svojej prospech?
Oceňujem iniciatívu delegátov západoslovenského kraja, ktorí v utorok zorganizovali stretnutie so všetkými troma kandidátmi na funkciu prezidenta zväzu. Vypočuli sme si ich a všetci sme mohli vystúpiť a povedať aj svoje predstavy. Predpokladám, že podobnú možnosť budeme mať aj na konferencii. Verím, že nejakých delegátov zaujmem a dostanem tiež hlasy.

Čím ich chcete presvedčiť, že budete najlepšou alternatívou?
Chcem si to nechať na sobotu, mám už v podstate pripravený prejav. Potom to bude už len na rozhodnutí delegátov.

V kuloároch vás nepovažujú za favorita. Ako vy sám vidíte svoje šance na zvolenie?
Nejaký tip síce mám, ale netrúfam si verejne odhadovať, ako to dopadne. Uvidíme. Je to v rukách delegátov.

Koho považujete za silnejšieho súpera? Galisa alebo Kováčika?
Neviem na to odpovedať. Obaja sú silní a rovnocenní súperi. Ak oni prejdú do druhého kola, bude to medzi nimi 50:50.

Ak vyhráte vy, o koho by ste sa po konferencii chceli oprieť? S kým chcete spolupracovať?
Futbal potrebuje každú ochotnú ruku a otvorenú hlavu. SFZ má svoje oddelenia a komisie, pracovníkov, ktorých by som chcel motivovať k lepšej a efektívnejšej práci. Rád by som ich doplnil o zopár ľudí, ktorých dobre poznám a verím, že by posilnili aj profesionálny aparát na zväze.

1 debata chyba