Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Argentína bude mať nového trénera. Maradona skončil

Bývalý vynikajúci futbalista Diego Maradona definitívne skončil ako tréner na lavičke argentínskej futbalovej reprezentácie. V utorok to oznámila Argentínska futbalová federácia (AFA), čím dala bodku za 21-mesačnýn rozporuplným pôsobením Maradonu pri národnom tíme.

28.07.2010 08:32 , aktualizované: 09:09
Diego Maradona. Foto:
Diego Maradona.
debata (8)

Federácia pritom Maradonovi ponúkla nový štvorročný kontrakt až do MS 2014 v Brazílii, Maradona si však dal podmienku, že s ním zostane pracovať celý doterajší realizačný tím.

Šťastný Diego Maradona. Foto: Reuters
Diego Maradona Šťastný Diego Maradona.

To však neakceptoval prezident zväzu Julio Grondona, ktorý požadoval výmenu niekoľkých asistentov, vrátane najlepšieho priateľa Maradonu Alejandra Mancusa. Výkonný výbor AFA Grondonu podporil. Podľa BBC sa tímu dočasne ujme tréner reprezentácie do 20 rokov Sergio Batista.

„Výkonný výbor sa jednohlasne rozhodol nepredĺžiť platnosť kontraktu s Diegom Maradonom ako trénerom argentínskej reprezentácie,“ stojí vo vyhlásení výboru. Hovorca AFA dodal: „Maradonove požiadavky ďaleko presahovali možnosti federácie.“

Pre Maradonu tak posledným zápasom bolo štvrťfinále na MS v JAR, v ktorom jeho tím utrpel zahanbujúcu prehru 0:4. Najbližší zápas, v ktorom už na lavičke bude sedieť Batista, čaká Argentínu 11. augusta v Dubline s Írskom. Najbližší domáci duel odohrá 7. septembra s majstrami sveta zo Španielska, pričom dovtedy by už mohol byť známy nový kouč.

Medzi kandidátmi na uvoľnený post sa spomínajú najmä dve mená – Alejandro Sabella z Estudiantes a Miguel Russo z Racingu. Treťou alternatívou je bývalý kouč národného tímu Marcelo Bielsa, ktorého služby si nevedia vynachváliť v Čile. „Zatiaľ nemáme predstavu o konkrétnych menách. Iba teraz sme oznámili, že neobnovíme zmluvu s doterajším trénerom. Proces hľadania nového sa iba začne,“ konštatoval hovorca Cherquis Bialo.

Maradona prevzal argentínsku reprezentáciu v novembri 2008 a počas 21 mesiacov dosahovala zmiešané výsledky. Prehrala 1:6 v Bolívii, napokon však postúpila na MS v Juhoafrickej republike. Tam zahrali dvojnásobní majstri sveta atraktívny futbal a považovali ich za favoritov, no ich cesta sa skončila už vo štvrťfinále.

8 debata chyba