Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Beckenbauer chcel všetko. Posťažoval sa Ondrušovi

Bol to slávny rok československého a slovenského futbalu. A tiež Antona Ondruša. V roku 1976 Ježkovi a Venglošovi zverenci vybojovali senzačne titul majstrov Európy, keď najskôr v Záhrebe knokautovali Holanďanov a vo finále zdolali aj Nemcov. Štyri opory mužstva dostali hlasy v prestížnej ankete o Zlatú loptu. Kapitán mužstva, slovanistický obranca Ondruš, v nej obsadil šieste miesto, čo je stále najlepšie slovenské umiestenie.

03.12.2009 06:32
Anton Ondruš Foto:
Anton Ondruš.
debata

„Tento úspech si mimoriadne cením,“ potvrdzuje Anton Ondruš, ktorý čoskoro oslávi šesťdesiatku. „Vnímal som ho aj ako ocenenie mužstva. Mali sme za sebou vynikajúci rok, najmä preto som sa dostal tak vysoko.“
Len bod pred Ondrušom skončil Francúz Michel Platini, ale pilier československého zlatého tímu preskočil viaceré iné osobnosti. Až za ním skončil siedmy Holanďan Johan Cruyff.

Slovenskí futbalisti a Zlatá lopta

1959 Titus Buberník 21. miesto 1 bod
1962 Andrej Kvašňák 15. miesto 3 body
Viliam Schrojf 19. miesto 2 body
1965 Andrej Kvašňák 17. miesto 2 body
1969 Jozef Adamec 15. miesto 3 body
Andrej Kvašňák 18. miesto 2 body
1975 Ján Pivarník 22. miesto 3 body
1976 Anton Ondruš 6. miesto 18 bodov
Marián Masný 9. miesto 9 bodov
Jaroslav Pollák 15. miesto 4 body
1978 Marián Masný 18. miesto 3 body


Do najlepšej desiatky futbalistov starého kontinentu sa dostal aj Marián Masný. „Spomínam si na vyhlásenie výsledkov v Paríži,“ pokračuje Ondruš. „Bol to pre mňa výnimočný zážitok. Môj spoluhráč z Tehelného poľa Béla Masný so mnou necestoval, bol chorý. Anketu vyhral Franz Beckenbauer, s ktorým som sa už poznal a dodnes udržiavame dobré vzťahy. Aj v Paríži pred 33 rokmi sme debatovali dlhý čas, reč sa krútila najmä o finále v Belehrade, ešte sme ho mali v živej pamäti. K absolútnej spokojnosti mi chýba len titul majstra Európy, posťažoval sa mi Beckenbauer. Nemôžeš mať predsa všetko, odvetil som mu. Keď sa stretneme, vždy prehodíme spolu zopár viet. Obaja sme členmi komisie UEFA.“

Prečo sa v najvýznamnejšej ankete nepresadili slovenskí futbalisti v roku 1976 ešte výraznejšie, keď na ihrisku veľkých súperov zdolali? „Na ihrisku rozdiely neboli, no naši súperi mali lepšiu reklamu, známejšie mená, čo v ankete rozhodlo,“ vysvetľuje Ondruš. Žije vo Francúzsku a po skončení kariéry sa venoval najmä manažérskej práci. Kedy sa meno slovenského futbalistu objaví po dlhom čakaní medzi najlepšími?

„Slovensko postúpilo prvý raz na svetový šampionát a to je šanca pre hráčov, aby sa ukázali, výraznejšie sa zapísali do povedomia odborníkov i fanúšikov. To sa dá len na veľkej scéne,“ zdôrazňuje Ondruš. „Musia si veriť a urobiť všetko, čo je v ich silách, aby dosiahli úspech. Prvým predpokladom je postup zo skupiny. Potom si ich aj svet všimne. Niekedy k tomu chýba len kúsok šťastia, poznám to aj z vlastných skúseností. Zo súčasných hráčov dávam šancu najmä Marekovi Hamšíkovi, možno on bude prvý, ktorý sa presadí aj v tejto ankete. Asi by mu pomohlo, keby v budúcnosti zmenil aj klub a postúpil v európskom futbale ešte o poschodie vyššie.“

O Zlatú loptu nebojoval Slovák už 31 rokov

V histórii prestížnej futbalovej ankety o Zlatú loptu, ktorú organizuje od roku 1956 časopis France Football, sa objavilo jedenásťkrát aj meno slovenského futbalistu. Na začiatku bol v roku 1959 Titus Buberník, zoznam uzatvára v roku 1978 Marián Masný. Odvtedy uplynulo už dlhých 31 rokov. V ére samostatnosti slovenský futbalista nedostal v ankete ani bod.

Najčastejšie sa medzi najlepšími európskymi futbalistami objavil Andrej Kvašňák (trikrát). V prípade košického rodáka, ktorý kariéru prežil v Sparte Praha, išlo však vždy len o symbolickú účasť s malým bodovým ziskom. Zo Slovákov sa dostal najvyššie kapitán tímu majstrov Európy Anton Ondruš, ktorý v zlatom roku 1976 obsadil šieste miesto, na ktoré potreboval osemnásť bodov.

V československom období boli v ankete úspešnejší českí futbalisti. Hviezdou sa stal najmä Josef Masopust, ktorý v roku 1962, keď sa Vytlačilovo mužstvo prebojovalo do finále MS, ako jediný túto anketu vyhral a okrem toho sa v prestížnom rebríčku objavil ešte dva razy. Vôbec najviac zápisov si vyslúžil brankár Ivo Viktor. Bodoval až štyrikrát. Kým v troch prípadoch sa výraznejšie nepresadil, v roku 1976 mu patrila bronzová priečka.

Historický úspech v Belehrade 1976 sa prejavil aj v tejto uznávanej ankete, odborníci ocenili až štyroch československých reprezentantov, čo sa nikdy predtým a ani potom nestalo.

Po rozpade niekdajšieho federálneho štátu si svet všimol už len českých futbalistov. Predovšetkým si zapamätal meno Pavla Nedvěda, ktorý dostal body až v štyroch ročníkoch. V roku 2003 ich bolo toľko (190), že ho vyniesli na čelo poradia.

debata chyba